Ексбанкір Юркевич позбавив НБУ активів на понад мільярд гривень (відео)

Ексбанкір Юркевич позбавив НБУ активів на понад мільярд гривень (відео)
133695 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як обдурити Нацбанк на мільярд і вийти сухим із води? Точно знає один із найбагатших людей України – власник банку УПБ Анатолій Юркевич. У 2015-му фінустанову Юркевича «обнулили», та тепер він узявся повертати собі у власність колись втрачене внаслідок фінансових афер нерухоме майно. А допомагає йому в цьому «головна люстраторка» країни Тетяна Козаченко. Детальніше про це – у сюжеті Наталі Дігтяр.

Десятки підприємств та сотні звичайних вкладників банку УПБ кілька років тому стали жертвами фінансової афери, а нині змушені оббивати пороги Фонду гарантування вкладів.

«На даний момент ми маємо проблему щодо абсолютно всіх активів цього банку, оскільки, за нашою оцінкою, при заході тимчасової адміністрації ми не виявили активів на 1,5 мільярда гривень, ми виявили лише активи на 180 мільйонів», – розповіла в інтерв’ю радіо «Голос Столиці» директор департаменту розслідувань протиправних дій ФГВФО Катерина Мисник.

Зауважимо, Український Професійний Банк ніколи не входив до переліку найбільших і був середньостатистичним за розміром активів. Згідно з документами, УПБ належав такому собі Євгену Балушці, проте українські суди довели, що контролює установу саме Анатолій Юркевич — співвласник молочної компанії «Мілкіленд-Україна» та ще низки компаній, які згодом послужили платформою для відмивання грошового потоку з основних рахунків УПБ.

Anatoliy Yurkevich
Анатолій Юркевич Фото: Уніан

У 2014 році банк УПБ звернувся до НБУ за позикою у 120 млн грн нібито для збереження ліквідності. Гроші отримали. А згодом за допомогою шахрайських схем банкір вивів із «УПБ» понад 2 мільярди гривень та позбавив Нацбанк заставних активів.

«Це був час «банкопаду», коли валилися банки і валилася гривня. Дуже багато банків не розуміли, чим їм далі займатися, і я припускаю, що в певний момент пан Юркевич і його партнери зрозуміли, що далі банківський бізнес вони продовжувати не хочуть. І я думаю, що рішення забрати гроші виникло протягом кількох тижнів, не більше», – коментує фінансовий експерт, журналіст Руслан Чорний.

Наразі проти власника банку УПБ Анатолія Юркевича та його поплічників відкрито кілька кримінальних проваджень. Зокрема, за відмивання коштів, привласнення та розтрату майна.

stopcor.org

Теги: Анатолій Юркевич,Юркевич,Нацбанк,Тетяна Козаченко,Фонд гарантування вкладів,Катерина Мисник,Український Професійний Банк,відмивання грошей,нерухомість ,розтрата,аферисти,афери
ПРЯМИЙ ЕФІР