Захист інвестицій: Генпрокурор про боротьбу з незаконним тиском на бізнес

Захист інвестицій: Генпрокурор про боротьбу з незаконним тиском на бізнес
157184 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сильна процвітаюча держава – це робочі місця, податки, сприятливий інвестиційний клімат. На це мають працювати всі державні інституції. Надважливе завдання для прокуратури – нівелювати незаконну протидію чи тиск на бізнес.

Ще в травні ми розпочали відкритий і відвертий діалог із Національною радою реформ та бізнес-асоціаціями. Перешкод у інвесторів, які може допомогти здолати прокуратура, виявилося чимало. Наприклад, припинити безпідставне створення проблем підприємствам самими правоохоронцями і подбати про те, щоб злочини, вчинені відносно суб’єктів господарювання ефективно і оперативно розслідувались.

З цією метою у Офісі Генпрокурора був створений спеціалізований підрозділ, що взяв на себе координацію всіх процесів в сфері захисту інвестицій. Новий Департамент продовжив активну комунікацію із бізнес-середовищем і одразу взяв у роботу основні проблемні «кейси» по країні.

Ми в постійному контакті з найбільшими організаціями, які покликані захищати інвестиції в Україні, такі як Рада бізнес-омбудсмена, Національна рада реформ, Американська торгівельна палата в Україні, Європейська бізнес асоціація, Українська рада бізнесу, Асоціація платників податків, Спілка Українських підприємців, Федерація роботодавців та інші.

Після понад 30 зустрічей із ними на контролі в Офісі Генерального прокурора перебуває вже майже 80 кримінальних проваджень. Проаналізувавши їх проблематику, ми виокремили дві ключові проблеми, з якими зустрічається бізнес.

Перша і основна – це різні злочинні схеми заволодіння підприємствами: шахрайство, виведення капіталу шляхом підроблення документів, рейдерство через переоформлення цілих товариств на підставних осіб, привласнення їхнього майна. А якщо цьому ефективно не протидіють правоохоронці – бізнес не захоче вкладати гроші в економіку держави, яка законним шляхом не може захистити інвесторів від злочинних посягань.

Цей блок потребує дуже кропіткої і об’ємної роботи від органів слідства. Прокурори нашого спеціалізованого підрозділу із захисту інвестицій вже активізували роботу на цьому напрямі. В подібних провадженнях надано понад півсотні письмових вказівок, скасовано рішення про закриття 5 справ. Стан досудового розслідування 23 проваджень заслухано у керівництва Офісу Генерального прокурора та зорієнтовано на досягнення видимого результату в чітких часових межах.

Як приклад результативності цих дій, одному з товариств Вінниччини вже забезпечено повернення майна – 1645 тонн цукру.

У іншому випадку зупинено процес незаконного відчуження земельної ділянки, належної одному з представників найбільшої мережі супермаркетів країни. Оцінку діям прокурорів, які допустили початок такого відчуження, надасть Генеральна інспекція Офісу Генерального прокурора, яка розпочне відповідне кримінальне провадження.

Активізовано досудове розслідування за фактом відчуження 500 м кв нерухомості в центрі столиці, що належала представникам одного з найбільших IT-бізнесів України.

Повідомлено про підозру причетному до заволодіння грошовими коштами турецької компанії, що є лідером серед видобутку сировини для керамічної продукції.

Іноді слідство щодо певних підприємств, навпаки, невиправдано активне – на них влаштовуються масштабні показові обшуки, їх «кошмарять» численними запитами. Це вже протилежна проблема – ознаки тиску правоохоронців на бізнес.

Ми фіксуємо такі скарги, ретельно перевіряємо правомірність всіх слідчих і процесуальних дій і вживаємо необхідних заходів. Задля виправлення ситуації у 8 кримінальних провадженнях, ми змінили орган досудового розслідування, а у 12 – групи слідчих та прокурорів. Ще у одному провадженні визначено старшим групи безпосередньо прокурора Департаменту захисту інвестицій.

Досить гучна історія з переслідуванням виробника дитячого харчування «Малятко». Це підприємство реального сектору економіки звернулося до мене з інформацією про можливий тиск з боку правоохоронців.

Прокурорами детально вивчено всі обставини слідства та мною прийнято рішення про зміну органу досудового розслідування. Зараз слідство доручено Державному бюро розслідувань. Відповідно змінено і групу прокурорів у цьому провадженні.

Наголошу, що у разі продовження такої негативної практики, будуть прийматися ще жорсткіші заходи, передбачені повноваженнями прокурорів, задля забезпечення інвестиційного благополуччя товариства.

Свіжий приклад – за сприяння прокурорів позитивно вирішилася ситуація з Миколаївським суднобудівним заводом «Океан». Арешт активів унікального підприємства скасовано, а Верховний Суд поставив у справі крапку, визнавши продаж заводу у 2018 році законним.

Непоодинокі також випадки штучного зупинення реєстрації податкових накладних суб’єктам господарської діяльності. Профільні прокурори вживають заходів, щоб такі товариства були виключені з категорії «ризикових» та продовжували безперешкодну господарську діяльність.

В фокусі нашої уваги також збереження репутації фірм, які здійснюють інвестиції. Адже сам факт наявності у фабулі кримінального провадження назви підприємства суттєво впливає на їхній рейтинг, платоспроможність, можливість отримувати запозичення та вести економічну діяльність.

Тому необхідно забезпечити швидке та повне досудове розслідування цієї категорії проваджень для прийняття у них остаточних рішень. Щоб якнайшвидше поставити крапку у питанні, чи встановлено ознаки злочинів за цими фактами, чи ні.

В результаті роботи нашого Департаменту захисту інвестицій вже трьом компаніям відновлено репутацію.

Крім так званого «гасіння пожеж» нам важливо запобігати подібним ситуаціям і можливостям для зловживань надалі: «замовним» кримінальним провадженням, рейдерству, незаконному втручанню у господарську діяльність бізнесу.

Захист інвестицій – надважливий напрямок для нас, тому що країна без бізнесу не спроможна виконати свої соціальні гарантії. Підтримка інвесторів – один із державних пріоритетів, і ми будемо робити все для того, щоб цей пріоритет забезпечувати.

Разом із тим, хочу наголосити: ми прокурори, а не адвокати, і якщо бізнес здійснює правопорушення – в усіх таких справах ми тільки на боці закону та порядку.

gp.gov.ua

Теги: бізнес, Офіс Генпрокурора,Генпрокурор ,інвестиції,Ірина Венедіктова,Офіс Генерального прокурора
ПРЯМИЙ ЕФІР