Директор «Укрпошти» Смілянський заробляє більше за Трампа, проте підприємство залишається дотаційним

Директор «Укрпошти» Смілянський заробляє більше за Трампа, проте підприємство залишається дотаційним
127448 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новий проєкт закону про поштову діяльність: чи піде ринку на користь монополізація міжнародних відправлень «Укрпоштою»? Як це позначиться на якості сервісу та цінах для пересічних українців? Та чи зміниться у кращий бік щось, окрім зарплат топменеджменту національного оператора? Можливі наслідки прийняття законопроєкту №4353 аналізувала Алла Легеза.

Зауважимо, що директор «Укрпошти» Ігор Смілянський, який намалював собі зарплату вищу, ніж у експрезидента США Трампа, обґрунтував її зростання на аркуші, де зобразив табличку «Було» і «Стало», порівнявши показники «Укрпошти» 2016 і 2019 років. Проте, як стверджують експерти, це товариство досі збиткове, а фінансові результати за 2019 рік зробили дотації.

poshta8
Надвисока платня директора "Укрпошти" стала предметом обговорення у ЗМІ Фото: скріншот

«Минулий рік «Укрпошта» закінчила з операційним прибутком більш як 700 млн грн. Як на мене, це сталось завдяки тому, що вона отримала кошти від пенсійного фонду – майже 500 млн грн і так само за рахунок дотації з державного бюджету. Поки що незрозуміло, чи то вона отримала разом мільярд, чи то просто державний бюджет допоміг пенсійному фонду», – зазначає аналітик, кандидат наук державного управління Юрій Гаврилечко.

Тож цілком ймовірно, що для того, аби зробити підприємство справді прибутковим, бо в конкурентній боротьбі заробити складно, «Укрпошта» та її лобісти вирішили обмежити можливості приватників на законодавчому рівні, стверджує ексміністр з питань ЖКГ України народний депутат Олексій Кучеренко.

«Укрпошта» давно заходить у глухий кут, попри величезні зарплати наглядової ради, управління тощо. Вона дотується з бюджету, вона дотується з пенсійного фонду, і навіть це не допомагає їхньому фінансовому стану. І цей законопроєкт просто призначений для того, щоб зробити монополію на міжнародні поштові пункти саме для «Укрпошти». Він, на мій погляд, суперечить сьогодні й антимонопольному законодавству. Це просто спроба штучно знайти додаткові джерела надходжень до «Укрпошти», щоб утримати її на плаву», – наголошує нардеп.

poshta9
Олексій Кучеренко Фото: скріншот

Беззаперечно, закон про поштовий зв’язок, який ухвалювали ще тоді, коли мобільні телефони для більшості вважалися недосяжною розкішшю, потребує змін. Однак, якщо під прикриттям модернізації поштового зв’язку України та його цифрової трансформації намагаються створити монополію, то наслідки можуть бути непоправними.

stopcor.org

Теги: Укрпошта,Ігор Смілянський,Смілянський ,пошта ,зарплата,законопроєкт 4353,4353
ПРЯМИЙ ЕФІР