НАЕК «Енергоатом»: Корупція в деталях і персонах. (Частина 7)

НАЕК «Енергоатом»: Корупція в деталях і персонах. (Частина 7)
177998 ПЕРЕГЛЯДІВ

НАЕК «Енергоатом» в обіймах корупційного спрута продовжує опускатися на дно, а там, колись успішну державну компанію, чекає банкрутство і розпродаж найбільш привабливих активів.

Діяльність організованої злочинної групи, яку ми розслідуємо вже понад пів року, за цей час лише набирала обертів і наслідки видно вже неозброєним оком. Втім, за потурання вищих державних мужів, фігуранти нашого розслідування не те, що зазнали переслідування з боку закону, а лише дедалі більше укріплюються на своїх позиціях, отримуючи нові високі посади і необмежені можливості.

Те, що компанія НАЕК «Енергоатом» знаходиться на межі повного колапсу, підтверджується неспростовними фактами і цифрами.

Зірваний графік ремонтних робіт на АЕС , який коштував компанії 4 млрд кВтч і 2 мільярдів гривень прибутку.

Скандал довкола закупки контрафактних запчастин до резервних дизель генераторів, критичні заборгованості перед компанією за спожиту електроенергію і одночасно аномально низькі ціни на неї для компаній олігархів Ахметова та Коломойського. 

І, нарешті, відкритий конфлікт «Енергоатома» з Міненерго довкола конкурсу на відбір незалежних членів наглядової ради.

Все це тільки публічна вершина айсберга проблем, які тяжіють над українською атомною енергетикою. Під килимом розгортається куди цікавіший сценарій, наслідком реалізації якого може стати рекордний за масштабами розпил бюджетних коштів.

Йдеться про багатостраждальне будівництво Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива, яке мало допомогти Україні укріпити енергетичну незалежність від РФ і заощадити для бюджету 400 мільйонів доларів щорічних витрат на тимчасове зберігання відходів. Втім, будівництво ЦСВЯП, схоже, остаточно зупинено.

Всупереч заявам і обіцянкам виконуючого обов’язки президента компанії Петра Котіна, добудувати ЦСВЯП до кінця поточного року не вдасться, адже контракт на його будівництво з підрядними організаціями досі навіть не підписаний. При цьому т.в.о президента компанії «Енергоатом», схоже, остаточно втратив зв’язок з реальністю і залишки здорового глузду, адже продовжує розігрувати дурня і транслює для ЗМІ повну впевненість, що будівництво сховища йде за планом.

Зокрема, Петро Котін заявив виданню «Українська енергетика»:

 «За нашим графіком, який затверджено і відкориговано, ми очікуємо завершити усі роботи в цьому році. Вони близькі до завершення».

Очевидно, що керівник компанії, нехай навіть з яскраво вираженими ознаками деменції, не міг не знати про те, що всі строки з будівництва сховища зірвано, і завершити його взимку впродовж лише грудня точно не вдасться.

Це, між іншим, розуміють і в уряді, і у самому НАЕК, адже, незважаючи на заяви Котіна, вже планують на 2021 рік віднайти додатково близько 500 мільйонів доларів саме на оплату зберігання відпрацьованого ядерного палива у Російській Федерації.

Утім Котін вперто продовжує наполягати на своєму, очевидно покриваючи провал і тих, хто за цим стоїть. 

У попередніх частинах ми розповідали про спроби чинного керівництва компанії НАЕК «Енергоатом» проштовхнути на роль виконавця робіт з будівництва ЦСВЯП компанії, пов’язані зі скандально відомим Максимом Микитасем. І, треба відзначити, що незважаючи на розголос і суспільний резонанс, своїх намірів вони не полишили. 

Нагадаємо, нещодавно оголошений тендер вартістю у 655 мільйонів, переможцем у якому мала стати компанія, афільована з будівельною корпорацією Микитася «Укрбуд», скасував Антимонопольний комітет України. Друга спроба «завести» цього скандального забудовника на спорудження ЦСВЯП уже за скороченою процедурою теж зазнала невдачі і теж була зупинена АМКУ, як така, що не відповідає чинному законодавству України.

І знову новий тендер, і знову за скороченою процедурою, і знову у оборудці на 130 мільйонів фігурує вже згадуваний нами «Укрбуд» Максима Микитася. 

І, хоча угода під питанням, оскільки її знову ж таки розглядає Антимонопольний комітет, варто чекати нових і нових спроб.

Це безпрецедентний випадок, коли всупереч рішенням АМКУ, всупереч закону, всупереч здоровому глузду, відкрито і цинічно пропихається саме «потрібний» підрядник. За інформацією з наших джерел, сума відкату, яку отримають посадовці «Енергоатому» від людей Микитася, теж безпрецедентна. Гроші, виділені на добудову ЦСВЯП, просто поділять 50% на 50%. Тобто, розмір хабара становив би щонайменше 70 мільйонів. І подібної пропозиції чиновникам НАЕК не зробить жодна інша фірма чи компанія, якщо, звісно, зберігає хоч краплю своєї репутації.

Сховище - проект загальнонаціонального масштабу, за його провал доведеться відповідати, крім того, сума значна, тож уникнути детальних перевірок не вдасться. Але для Микитася і його компаній це звична справа. Сам він уже за ґратами і це стане просто ще одним епізодом у його справі. Тож, у випадку з «Укрбуд» йдеться про банальний розпил коштів, адже реально будувати об’єкт вони навіть не збираються.

Відтак, союз між чинним менеджментом компанії НАЕК «Енергоатом» і людьми з оточення одіозного забудовника взаємовигідний та непорушний, і, схоже, запустити  багатомільйонну корупційну схему спільними зусиллями, нехай з п’ятої чи сьомої  спроби, їм таки вдасться. Крім того, покривають цей грандіозний дерибан на найвищому рівні. Половина відкату, а це немало-небагато 35 мільйонів, вже обіцяна впливовій людині в Офісі президента. І про це причетні до схеми говорять відкрито, вихваляючись потужним покровителем, який має безпосередній контакт з першою особою держави.

Але повернемось до «Енергоатому», і тут потрібно окремо зупинитися на постатях людей, яким, схоже, остаточно вдалося встановити повний контроль над найбільшою державною компанією і практично безкарно її грабувати на очах у всіх правоохоронних і антикорупційних структур.

Обидва фігуранта справи - і Олег Боярінцев, і Герман Галущенко - давно вже контролюють прийняття рішень в компанії «Енергоатом», але до останнього часу робили це з тіні, прикриваючись маріонеткою Петром Котіним. Тепер же, завдяки згаданим покровителям на Банковій, час маскування минув і кримінальний дует готується офіційно перебрати на себе всю повноту влади в НАЕК.

Олег Боярінцев уже отримав під своє управління дирекцію з кадрів компанії і активно зачищає колектив від людей, які можуть потенційно бути не зручними для нового керівництва.

Це, за інсайдерською інформацією, близько 30% персоналу, здебільшого висококваліфіковані атомники, втрату яких навряд чи вдасться компенсувати, адже ці фахівці просто поїдуть з країни працювати у Росію, Білорусь чи Вірменію. І це стане ще одним великим кроком до знищення компанії «Енергоатом».

Герман Галущенко тим часом готується обійняти найвищий пост у НАЕК «Енергоатом». Сірий кардинал чорних корупційних схем нарешті легально зможе одягнути корону президента цієї державної компанії.

Державна інспекція ядерного регулювання України прийняла необхідні іспити у Галущенка. Відтак, його інавгурація в ролі президента компанії «Енергоатом» справа найближчого часу. Котін, виконавши свою роль штатного клоуна, на якого повісять усі борги і невдачі останнього року, в тому числі провал у питанні будівництва ЦСВЯП, отримає посаду першого віце-президента з технічних питань.

Очевидно, що призначення Галущенка захочуть подати суспільству під соусом необхідності порятунку збанкрутілої компанії. Такий собі антикризовий менеджер, який невідкладно запропонує детальний план виходу кризи і негайно почне його втілення.

Найцинічніше, що вся ця шахова партія розігрується під носом у президента Зеленського і освячена його іменем.  Адже саме Германа Галущенка представили гаранту, як людину, яка зможе навести лад в українській енергетиці. Саме Галущенко особисто у присутності Єрмака і Шефіра обіцяв Зеленському добудувати Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива до кінця 2020 року, чого б це йому не коштувало. Тож тепер залишається лише вміло подати його підвищення, аргументувавши це тим, що Галущенку для порятунку НАЕК дотепер не вистачало повноти повноважень.

Хтось уміло замилює очі Зеленському і, судячи з отриманої нами інформації, роблять це не безкорисливо. Президента Зеленського просто ізолювали від об’єктивної інформації і хочуть пошити у дурні, адже ті факти і цифри, які лягають йому на стіл, не мають нічого спільного з реальністю.

Впевнені, на тлі падіння довіри до ЗЕ і його команди, добудова ЦСВЯП, а також 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, продемонструвала б державницький підхід голови держави до енергетичної безпеки країни, та зміцнила би обвалений останнім часом рейтинг.

Віримо, що віддані країні і президенту люди все ж покажуть Володимиру Зеленському цю публікацію і це допоможе врятувати атомну енергетику країни від повного знищення. 

До речі, в правдивості зібраних нами матеріалів Зеленський зможе пересвідчитись особисто. У грудні президента планують привезти на будівництво ЦСВЯП. Об’єкт уже почали чепурити і фарбувати, аби місце, де буде перерізатися святкова стрічка, виглядало максимально привабливо для телекамер. Володимиру Олександровичу достатньо буде просто трохи відхилитись від прокладеного для нього маршруту, зайти, так би мовити, за декорації, і на власні очі побачити, яким є реальний стан речей.

Тут вибір за Президентом- просто перерізати стрічку і далі перебувати у в омані власних ілюзій чи нарешті спробувати отримати більш об’єктивну інформацію, хоч вона напевно буде менш приємною для чинного гаранта Конституції.

АНТИКОР

Теги: Енергоатом,НАЕК Енергоатом,Герман Галущенко,Олег Боярінцев,Укрбуд,Максим Микитась,ЦСВЯП ,Петро Котін
ПРЯМИЙ ЕФІР