НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ»: Корупція в деталях і персонах (Частина 3)

НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ»: Корупція в деталях і персонах (Частина 3)
29955 ПЕРЕГЛЯДІВ

Публікація двох попередніх частин розслідування змусила наш авторський колектив практично повним складом піти у підпілля. Погрози від невідомих осіб нашим журналістам стали загрозливо наполегливими і переконливими. Крім того, у нашому розпорядженні опинився аудіозапис де фігуранти справи “Фіма” і “Патлатий” обговорюють ще з одним цікавим персонажем на умовне прізвисько “Кум” (реальний кум Мірошніченка), варіанти  розправи над нашими колегами, в тому числі із застосуванням фізичного впливу. Очевидно, в такий спосіб, вищезгадані ділки мають сподівання зупинити подальшу публікацію викривальних матеріалів. Але у зв’язку з цим, поспішаємо повідомити, наших недругів, що матеріали вже готові до публікації й жодні погрози не завадять тому, аби громадськість дізналася всю правду про масштабні розкрадання у НАЕК “Енергоатом”.

Щодо самого аудіо-запису, то ми, звісно передали його компетентним органам, хоч і не дуже віримо в ефективність останніх. Особливо з огляду на дружбу покровителів “Фіми” Важеєвського з правоохоронними органами. Отже, ми вирішили, зробити ставку на суспільний резонанс і запис ми продемонструємо вам у відео версії розслідування, яка, стане квінтесенцією всіх друкованих публікацій і докладно покаже українцям правдивий стан корупційних справ у “Енергоатомі”.

Втім, про все по черзі, цей матеріал, спершу, мав бути повністю присвячений постаті так званого “Кума”, тим більше, ми встановили його особу і достеменно дослідили його роль у цьому кримінальному угрупованні. Але, доведеться все ж повернутись до постаті Віталія Мірошніченко, більш відомого, як “Патлатий”. Адже саме він завдяки своїм зв’язками в Офісі Президента і АМКУ зміг налагодити схему усунення будь-яких конкурентів з процедури закупівель у НАЕК “Енергоатом”.

На практиці, все виглядає навіть дуже пристойно і законно. Що саме, купуватиме “Енергоатом” і в яких об’ємах публікується вчасно, заявки збираються від усіх охочих. Тільки от неугодних відсіває, незалежно від якості та вартості їх тендерних пропозицій, якщо не тендерний комітет компанії “Енергоатом”, то Антимонопольний комітет України. Як, наприклад, в останньому випадку, коли завдяки зусиллям АМКУ, на тендері залишилося дві фірми лобійовані й контрольовані “Патлатим”. Встановити це досить не складно, адже завантажувались тендерні документи з однієї ІР-адреси.

А якщо врахувати, що у самій структурі НАЕК “Енергоатом” — що, як і коли купувати визначає ще один член цього кримінального квартету Андрій Майстренко то, мусимо визнати, що   СХЕМА РОЗКРАДАННЯ БЮДЖЕТУ В ЕНЕРГОАТОМІ ПРАКТИЧНО НЕМАЄ НЕДОЛІКІВ. Наприклад, ВП “Атомкомплект” перед тим, як сформувати замовлення, відповідно до недавніх директив т.в.о Президента компанії, має дати запит у дирекцію, яку контролює Майстренко. Звідти мають бути надіслані відповідні запити на атомні станції з метою отримання підтверджень у необхідності закупки тих, чи інших товарів. І лише після цього на основі отриманих відповідей підготовлено фінальну резолюцію. Але дивним чином, за минулий тиждень, дирекція Майстренка, без жодних запитів на станції, запустила в роботу понад 40 заявок на закупівлі. Хоча отримали підтвердження Майстренка лише ті, замовлення яких, виконуватимуть фірми “Патлатого” і “Кума” і невелика частка інших, хто готовий запропонувати найбільший відкат.

Звісно ж, ми не здивувались, коли у рішеннях тендерного комітету по даним закупкам побачили ті ж таки нам відомі фірми контрольовані Віталієм Мірошніченко і партнерами.

Крім того, наш співрозмовник в керівництві НАЕК “Енергоатом” стверджує, що т.в.о Президента НАЕК “Енергоатом” Петро Котін особисто інструктував керівника тендерного комітету компанії з приводу проведення цих закупівель, просто в присутності Майстренка.

М’яко кажучи, дивна поведінка для керівника такого рангу і досвіду, як Петро Котін. І як саме, це пояснити ми достеменно не впевнені. Але у самому “Енергоатомі” натякають на наявність у Майстренка потужного компромату проти тимчасового очільника НАЕК. Можливо це стосується саме проваджень по закупівлях імпульсно-запобіжних засобів парогенераторів ПГВ-1000М виробництва Sebim, на шалену суму 246,2 млн грн, де постачальником є відома компанія «Інкла-Київ», керівник якої Котін Ілля Петрович є сином нинішнього високопосадовця?

Чи можливо це провадження по постачанню запасних частин до дизель-генераторної установки АСД-5600, де фігурує та ж сама «Інкла-Київ»?

Наразі очевидно, що МВС, НАБУ, ГПУ не вчиняють жодних дій, якраз тому, що Котін користується потужною підтримкою зі сторони, яку гарантує йому “слухняна співпраця” з “Мастєром” і через нього з усім цим угрупуванням.

В будь-якому разі, з наявних у нас документів і свідчень очевидно, що Майстренко і “Патлатий” координують свої зусилля ще на етапі підготовки до тендеру. Якщо товари, які бажають закупити на атомних станціях є у розпорядженні численних фірм прокладок, які контролює Мірошніченко, така закупка отримує погодження у Майстренка швидко і без проблем, якщо ні, заявку відкидають, або відкладають до того моменту, поки вдасться налагодити постачання від фірм “Патлатого” за подвійною ціною.

Як приклад, контракт на 65 мільйонів гривень на постачання вимикачів для однієї з атомних станцій.

Піднявши заявки учасників, легко можна побачити, що одна із компаній пропонувала поставити заявлений товар за ціною майже вдвічі дешевшою. Але цю компанію як і більшість учасників відсіяли завчасно, ще до початку аукціону.

Залишивши лише тих, кого слід, а вони у свою чергу, вже розіграли аукціон, як по нотах, імітували торги максимально зберігаючи високу ціну.

І такий фарс, відбувається щоразу, принаймні від тоді, як контроль за закупівлями встановили “Майстер”, “Патлатий” і “Фіма” він же Єфім Важеєвський, до якого знову тягнуться усі ниточки цієї корупційної змови.

Власне, Фіма “Порш”, що є лідером кримінальної групи, отримав своє прізвисько недаремно. Він як мозок всіх операцій і “рєшала” високого рівня, дотримується всіх атрибутів належних йому по статусу. Дорогі авто, шикарні жінки, екзотичний відпочинок, участь у нечувано дорогих автомобільних перегонах в якості пілота по всьому світі.

Його найближчий соратник  Віталій Мірошніченко, хоч і знаходиться щаблем нижче, теж звик до надміру ситого життя і сильно боїться його позбутися. Подейкують, що епідемія COVID -19 так налякала “Патлатого”, що він під час дефіциту необхідного обладнання в наших лікарнях навіть придбав для особистого використання апарат штучної вентиляції легень.

І нарешті, так званий “Кум”, до постаті якого мусимо повернутися і розглянути детальніше. Як з’ясувалося під час нашого журналістського розслідування, згадана особа виконує надзвичайно важливу роль і потрапивши в руки правосуддя  він міг би розкрити слідству всі схеми цього ОПГ, адже саме “Кум” здійснює збір “данини” з закордонних фірм постачальників НАЕК “Енергоатом”.

Вищезгаданий персонаж якраз зараз вирушив у своє корупційне турне Європою, аби повернути контроль над потоками відкатів після того, як зв’язки були дещо порушені епідемією COVID-19 і довготривалим карантином.

Аби не сполохати рибу, ми поки не публікуємо справжнього імені “Кума”, але натомість спрямували матеріали про його кримінальну діяльність до правоохоронних органів і спецслужб європейських країн до яких він попрямував. Це, зокрема, Чехія, Німеччина, Прибалтійські республіки, та інші, список яких доволі великий. Сподіваємось у Європі правоохоронці виявлять більш жвавий інтерес до відмивання мільйонів на українській енергетиці ніж, це відбувається в Україні.

Але, маємо визнати, зусиллями Важеєвського і компанії, нашому кримінальному угрупованню вдалося створити гігантську мережу справжніх і фіктивних компаній, які слухняно беруть участь у всіх схемах української енергетичної мафії. В долі перебувають навіть такі гіганти як корпорація “ŠKODA JS”.

Точно відомо, що під час свого Європейського турне “Кум” має навідатись на “ŠKODA JS“, для зустрічі з куратором українських проектів, а насправді тутешнім куратором “комерційної“ частини Яном Умпрехтом.  Адже, тільки за час карантину  це підприємство отримало від українського Енергоатому виплат по контрактах на суму 5,7 мільйона Євро. Тільки, уявіть про відкати якого розміру тут може йтися.

І доказом їх наявності може слугувати те, що єдиний представник корпорації “ŠKODA JS” що знаходиться в Україні, пан Іллющенко, якого уповноважено займатись енергетичними проектами в Україні, сидить у одному офісі, двері у двері, з добре відомим нам Єфімом Важеєвським (Фімою). Погодьтеся дивний збіг, враховуючи вищевикладені зв’язки всіх названих осіб. Тож, якщо раніше, кошти за послуги чи обладнання йшли на рахунки офшорів, підконтрольних Мартиненку і Ко, то тепер, “ŠKODA JS”, схоже на те, платить в рази дорожче фірмам «Фіми», “Кума” та “Патлатого”.

Серед інших знаних фірм де ймовірно діє подібна схема і може побувати “Кум” – ”Skoda j.s.”, ”MICo spol. s r.o”, ”DIAKONT S.R.L.”, “I&C Energo”, “Siemens”, ”HSP Hochspannungsgeräte”, “Koncar”.

Якщо резюмувати викладене, виходить, що група осіб налагодила міжнародний канал відмивання бюджетних коштів. Обсяги коштів, які втрачає держава і, зокрема, НАЕК  “Енергоатом” сягають десятків і сотень мільйонів гривень. Але ні МВС, ні НАБУ з ГПУ не вживають жодних дій для того, аби хоча б спробувати за оприлюдненими нами матеріалами розпочати слідчі дії. Ймовірно, відмитих на відкатах мільярдів цілком достатньо, аби люди у погонах назавжди перестали навіть дивитись у бік “Енергоатому”  і, тим більше, розслідувати діяльність пов’язаної з компанією мафіозної організації “Фіми”.

Показовим у цьому сенсі, є постать Олега Поліщука, директора із запобігання і протидії корупції  НАЕК “Енергоатом”, за інформацією нашого джерела у керівництві компанії, про свої обов’язки у виявленні корупційної складової у закупках, активний раніше антикорупціонер, забув, відколи отримав компенсацію за мовчання у розмірі 5 тисяч доларів на місяць.

І в цьому контексті, хочеться згадати анекдот про бордель, — де, як не переставляй місцями ліжка, справи вперто не покращуються і треба тотально міняти персонал.

Поліщук, Майстренко, Котін це лише частина тих людей, які нищать галузь атомної енергетики України з середини. В той час, як десятки тисяч порядних інженерів і робітників з усіх сил намагаються зберегти майже збанкрутілий НАЕК “Енергоатом” на плаву.

І вирішальним у цій нерівній боротьбі з корупцією буде те, на чий бік стане держава. І якщо на МВС мало надії з причин означених вище. То пани Ситник та Баканов все ж мали б зацікавитись, схемою, яка щорічно висмоктує з державного бюджету мільярди гривень. Та й, Володимир  Зеленський, який, так натхненно, обіцяв виборцям боротьбу з корупціонерами і різного роду баригами, міг би отримати чималі електоральні дивіденди, якби одним махом розгромив енергетичну мафію і повернув до державної скарбниці нею награбоване. Якщо ж Зеленський волітиме просто закрити очі на мільярдні махінації що відбуваються у нього під носом, його стрімко падаючий рейтинг уже ніщо не врятує 

Хочеться вірити, що теперішній Президент України, не тільки фізіологічно, але і за змістом, відрізняється від своїх попередників.

Далі буде…

antikor

Теги: АМКУ,Андрій Майстренко ,Майстренко,Майстренко Андрей,Віталій Мірошніченко ,Мирошниченко,Мирошниченко Виталий,ГПУ ,Єфім Важеєвський ,Важеевский, Важеевский Ефим ,Інкла-Київ ,корупція ,коррупция,МВС ,НАБУ ,НАЕК «Енергоатом» , Енергоатом,«НАЕК «Енергоатом»,НАЭК Энергоатом,ОПУ ,Петро Котін ,САП ,тендери,Котин,Петр Котин,Котин Петр ,Полищук,Полищук Олег,розкрадання,Skoda JS,атомна енергетика,енергетика,энергетика
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР