НАЕК “Енергоатом”: Небачена корупція в деталях і персонах

НАЕК “Енергоатом”: Небачена корупція в деталях і персонах
32943 ПЕРЕГЛЯДІВ

“Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” забезпечує 55% потреб країни в електроенергії і крім інших стратегічних об’єктів відповідає за безпечну експлуатацію 15 діючих атомних енергоблоків.

Здавалось би, успішна і безперебійна діяльність підприємства гіганта мала би бути пріоритетом для всіх державних інституцій країни, а правоохоронні органи і спеціальні служби повинні пильно відстежувати всі можливі ризики і потенційні загрози. Але на практиці бачимо зовсім іншу картину. Навіть для звичайних обивателів зрозуміло, що постійні корупційні скандали, які розгортаються довкола тих, чи інших посадових осіб “Енергоатому, є свідченням глибої системної кризи, яка потенційно загрожує мільйонам життів, новим Чорнобилем. Що ж коїться в НАЕК Енергоатом і хто, насправді, утримує контроль над державним підприємством з багатомільярдним бюджетом?  Чим це загрожує нам – українцям? До вашої уваги документи, фотоматеріали, свідчення очевидців, інтерв’ю з безпосередніми учасниками – факти і версії того, як одне з найбільш високотехнологічних підприємств Східної Європи перетворилось в гігантську корупційну кормушку для дрібних і не зовсім чиновників, продажних політиків та ділків різного калібру.

Треба зауважити, що ідея поцікавитись ситуацією у Енергоатомі виникла випадково, надто дивним видавався наказ т.в.о президента цієї компанії Петра Котіна про нові правила проведення процедури закупівель. Ну а далі, фактаж і свідчення почали спливати, ніби самі собою і тепер тягнуть уже на цілу серію публікацій, у якій ми спробуємо досить детально розкрити суть нововибуваних корупційних зв’язків і схем в українській атомній галузі. Але повернемось до вже згаданого наказу. По-суті, нічим не примітний на перший погляд внутрішній циркуляр, докорінно змінив правила проведення закупівель в середині компанії. Якщо раніше левовою часткою закупівель займався спеціально створений відокремлений підрозділ компанії під назвою ВП “Атомкомплект”, то відтепер вирішальну роль у цій справі почала відігравати, так звана Дирекція з управління закупівлями.

Схема виглядала дивно, як не крути, адже по суті підрозділ, який раніше займався формування аналітичних довідок, став вирішувати, який товар купувати доцільно, а який ні. Тобто, якщо вашому підрозділу необхідне було якесь обладнання, то просто подати заявку за своїм підписом, відтепер, було б недостатньо, потрібно ще отримати згадане погодження. Це дивне удосконалення, адже створена додаткова бюрократична прокладка, що в наших українських реаліях, може призвести лише до додаткових проволочок і корупційних ризиків. І журналістська інтуїція нас не підвела. Так ми познайомились з першим нашим “героєм” – Андрієм Майстренком.

Теперішній заступник керівника Дирекції з управління закупівлями, за дивним збігом обставин раніше був усунений з посади керівника ВП “Атомкомплект”, а ще раніше став фігурантом декількох сумнівних історій довкола закупівель компанії Енергоатом. Таких як, наприклад, “Справа мами Майстренка”, яка за дивним збігом обставин, мала спільні бізнес активи з власниками офшорної компанії «Alteko Action Trade Kft», що теж цілком випадково, претендувала на вигідний контракт від ВП «Атомкомплект», у майже 120 мільйонів гривень. https://ua.sbu.ua/compromat/enerhoatom-vyrishyv-ne-zamovliaty-kompensatory-za-119-milioniv-u-uhrupuvannia-martynenka-nashi-hroshi-4370.html За словами нашого співрозмовника з числа працівників ВП “Атомкомплект”, повне інтерв’ю якого готується зараз до друку, саме під Майстренка було здійснено несподіване “удосконалення” у процедурах закупівель Енергоатому.  Майстренко вже контролював закупівлі держпідприємства гіганта за часів Юрія Недашковського і вважався його людиною. Тож, не дивно, з приходом у президентське крісло Петра Котіна, до корита повернули і Майстренка.

Саме Недашковський свого часу висував Котіна на посаду керівника Запорізької АЕС, крім того, Недашковський і Майстренко, нібито, володіють певним компроматом на теперішнього керівника НАЕК. І остання версія отримала низку підтвердженнь.

Адже Майстренко тривалий час був персоною нон-грата на підприємстві. Його у прямому сенсі не пускали, навіть на поріг, колись очолюваного ним “Атомкомплекту”. В приміщенні охорони висіла його фотокартка з суворим попередження – “Не пускати, за жодних обставин”. Тож, те, що Котіну довелось наділити Андрія Майстренка такими нечуваними повноваженнями, логічно було б пояснити страхом викриття якихось неприглядних фактів з минулого. На підтвердження цієї гіпотези працює і те, що, як стверджують джерела у правоохоронних органах, прикриттям групи Недашковського-Майстренка займався свого часу особисто скандально відомий перший заступник керівника СБУ Павло Демчина. Який, завдяки зв’язкам з депутатом Миколою Мартиненком, входив у найближче коло довіри Петра Порошенка.

Ну і ймовірно, міг бути частиною схем Мартиненка в Енергоатомі, а звідси і знайомство з Недашковським та Майстренком. Останній, доречі, регулярно за свідченнями очевидців, зустрічався з людиною з найближчого оточення Миколи Мартиненка у офісі неподалік від будівлі компанії Енергоатом. Імені цього ще одного, учасника угруповання, навмисне поки не називаємо. Адже у наступній публікації ми розраховуємо оприлюднити вичерпний перелік документів і фото матеріалів, які остаточно проллють світло на ці зустрічі, і вже тоді назвемо імена усіх фігурантів. Поки ж очікуємо підтвердження, можемо натякнути, що йдеться про людину, яка є своєрідним операційним директором усіх описаних схем.

А ще, він сам, свого часу, належав до топ-менеджменту Енергоатому, зокрема, був керівником його Фінансового управління, тож добре обізнаний з усіма слабкими і тонкими місцями. Крім того, таємничий містер “Х”, ніби то, виступає своєрідною “кришею” для групи Мартиненка у правоохоронних органах (за чутками, поставив свою людину в одне з ключових управлінь СБУ) та в Офісі Президента України, де, ніби теж, вдалося заручитися підтримкою досить високих посадових осіб. Але перед тим, як назвати усі імена, дочекаємось перевірки автентичності переданих нам документів. Поки ж залишається лише чекати та дивуватись, чому за нової влади, а ні МВС, а ні НАБУ чи СБУ не зацікавились оборудками в атомній галузі. Навіть не дуже прискіпливий аналіз в системі закупівель “”, показує що вартість окремих груп товарів була завищена у 6 – 12 разів. І встановити причетність до цих брудних махінацій названих у цій статті людей, правоохоронцям було б зовсім не складно, було би бажання.

Очевидно, Весна ще не прийшла, саджати поки час не прийшов!

antikor

Теги: Запорізька АЕС ,АЕС ,Запорожская АЭС,АЭС,Президент України, Президент України Володимир Зеленський,Президент ,Україна,Украина,МВС,МВД,НАБУ,СБУ, Офіс Президента України, Офіс Президента, Офис Президента,Офис Президента Украины,ОП,ОПУ,Служба безопасности,Служба безопасности Украины, СБ Украины, СБ України,Служба безпеки, Служба Безпеки України,Національне антикорупційне бюро України, Петр Порошенко,Петр Порошенко Википедия,Порошенко,Павел Демчина,Павел Демчина Википедия,Павло Демчина,Недашковський,Майстренко,Андрій Майстренко ,Майстренко Андрей, НАЕК "Енергоатом",Енергоатом,НАЭК Энергоатом,Энергоатом,Микола Мартиненко,Мартиненко,Автокомплект,Коррупция,Корупція,Котин,Котин Петр ,Петр Котин
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР