Україна щороку втрачає до 3 млрд доларів через контрабанду, – екскерівник ДМС

Україна щороку втрачає до 3 млрд доларів через контрабанду, – екскерівник ДМС
181739 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чверть мільярда доларів – саме стільки щомісяця втрачає український бюджет через контрабанду й незаконне оформлення товарів. Після знаменитого діалогу на закарпатській митниці Президент Зеленський звільнив усіх регіональних керівників митної служби, однак корупційні схеми не припинилися. Хто «кришує» контрабандні потоки? Дивіться у масштабному розслідуванні Дениса Гойка.

Зміна керманичів прокотилася всією країною. І звідусіль полетіли звіти про зменшення обсягів нелегально ввезених товарів. А екскерівник тіньового контрабандного офісу Олександр Грановський, відомий як «рішала на митниці», втік у Ізраїль.

За оцінкою ексголови Державної митної служби України Ігоря Муратова, бюджет втрачає на митниці від 1 до 3 мільярдів на рік. Однак хтось заробляє ці гроші щохвилини.

Muratov
Ігор Муратов Фото: скріншот

Однією з найрозповсюдженіших схем контрабанди товарів є «пересорт». Під назвою одного товару імпортують інший – дорожчий. До прикладу, під виглядом шкарпеток або шампуню в країну надходять мобільні телефони чи запчастини до елітних автівок.

«Я підняв нещодавно дані по завозу шкарпеток. Навіть якщо взяти все населення, то їх стільки завозиться, що мабуть за 5 років їх не можна використати. Це говорить про те, що завозиться зовсім інше», – коментує політичний експерт Ігор Мізрах.

Найбільшою перемогою у війні з незаконним ввезенням товарів правоохоронці назвали затримання після серії з десятків обшуків Вадима Альперіна – «короля контрабанди». Збиток від його схем рахували сотнями мільйонів гривень.

Alperin
Затримання Вадима Альперіна Фото: скріншот

І тут би поставити крапку: мовляв, контрабанді кінець. Адже разом із Альперіним затримали ще з десяток митників і, здавалося б, це перемога. Та вже за кілька місяців у ЗМІ з’явилися нові факти про відродження так званого Офісу контрабанди. Повноваження керівників взяли на себе реалізатори схем Грановського: Віктор Шерман та Сеяр Куршутов.

stopcor.org

Теги: Ігор Муратов,Віктор Шерман,Сеяр Куршутов,Контрабанда,митниця,Олександр Грановський
ПРЯМИЙ ЕФІР