Закон заборонив піратські відсотки по мікрокредитах

Закон заборонив піратські відсотки по мікрокредитах
24666 ПЕРЕГЛЯДІВ

За інформацією Всеукраїнської асоціації фінансових компаній діючі норми закону України «Про споживче кредитування», а саме п.6. Перехідних та прикінцевих положень звільнили позичальників за споживчими кредитами від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором.

 Як відомо, учасникам фінансового ринку також заборонено збільшення відсоткової ставки за кредитами, у разі невиконання зобов’язань за кредитами.

Деякі компанії продовжують порушувати та нараховують підвищені відсотки, штрафи, пені. Передаючи «надуті борги» колекторам, прямо порушуючи закон.

З іншого боку, в мережі інтернет збільшилася кількість адекватних кредитних пропозицій.

Зокрема, оператор швидких кредитів CreditBox Ukraine (NA Group LLC Ukraine) – (ТОВ «Фінансова компанія «НА Груп») існуючи обмеження презентували своїм споживачам, як маркетингову пропозицію. Одночасно довивши до відома всіх позичальників нові вимоги законодавства, а з іншого боку повідомивши, що NA Group LLC Ukraine не нараховує жодних санкцій, тим самим підвищуючи лояльність клієнтів. Отримувачі кредитів CreditBox та Такса від (NA Group LLC Ukraine) мають цілком законні умови кредитів на увесь період карантинних обмежень.

Враховуючи, що цей карантин не останній і ринок споживчого кредитування чекає період локдауну є важливим втручання регулятора до питань рівного забезпечення прав кредиторів, особливо тих які ретельно виконують вимоги та доброчесно працюють на ринку та прав добросовісних позичальників.

Нагадаємо, що Верховний суд ВС Постановою від 28 березня 2018 року у справі № 444/9519/12 заборонив нарахування відсотків понад строк користування кредитом, що встановлений згідно умови договору.

Теги: Верховний суд,CreditBox,NA Group LLC Ukraine,відсотки, штрафи, пені,Про споживче кредитування,мікрокредити,Закон України,піратські відсотки по мікрокредитах
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР