Через «Інваспорт» з держбюджету вивели майже 300 млн грн, – Рахункова палата

Через «Інваспорт» з держбюджету вивели майже 300 млн грн, – Рахункова палата
141883 ПЕРЕГЛЯДІВ

7 мільярдів гривень: саме таку рекордну суму цьогоріч виділили з державного бюджету на фінансування спорту. Ці кошти мають бути засвоєні, зокрема, й через структури «Інваспорту». Однак у прозорості їхнього використання є великі сумніви. Хто заробляє на потребах українських паралімпійців та під їхнім прикриттям веде бізнес з росіянами? Журналісти «СтопКору» провели масштабне розслідування і виявили чимало цікавих фактів.

Система закладів фізкультури і спорту осіб із інвалідністю, до якої входять десятки регіональних центрів та відділень, сотні дитячо-юнацьких спортивних шкіл та фізкультурно-оздоровчих клубів, функціонує на державному рівні та прямо підпорядковується Міністерству молоді і спорту.

Засновником цієї грандіозної системи є екснардеп Валерій Сушкевич, колишній очільник профільного парламентського комітету, а нині – голова Паралімпійського комітету спорту інвалідів України та уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю.

invasport4

Валерій Сушкевич Фото: СтопКор

За словами ексміністра молоді та спорту України Дмитра Булатова, вплив органів як виконавчої, так і законодавчої влади на цю організацію є мінімальним, тобто де-факто український центр «Інваспорт» є незалежним і майже жодним чином не контрольованим органом.

Це підтверджує й голова правозахисної спілки інвалідів Олександр Вознюк. За його інформацією, за ширмою паралімпійського спорту розкрадають кошти в колосальних масштабах.

«Насправді управління в «Інваспорті» є номінальним або формальним. Тому що відпрацьована певна схема, як можна через «Інваспорт» викачувати гроші платників податків… Певна група корупціонерів на чолі, на мою думку, з паном Сушкевичем, який раніше почав цей процес з попередніми міністрами, намалювали собі схему, прикриваючись людьми з інвалідністю. Створили собі так званий банк, з якого ці люди отримують доходи», – стверджує пан Олександр.

До редакції «СтопКору» потрапили матеріали ревізії від Рахункової палати. Цей документ стосується ефективного використання бюджетних коштів Мінмолоді та спорту у 2017-18 роках. І, зокрема, центру «Інваспорт».

invasport2

Висновки ревізії від Рахункової палати Фото: скріншот

Висновки невтішні: центру закидають порушення принципу публічності та прозорості використання бюджетних коштів, а також неекономне використання коштів загального фонду держбюджету.

Понад те, як з'ясували аудитори, деякі фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи для осіб з інвалідністю проводили лише на папері, а близько 270 млн грн засвоїли непрозоро.

У 2020 році організація не провела жодних відкритих торгів, усі тендери відбулися за переговорною процедурою – без будь-якої конкуренції чи економії.

«Торги з конкуренцією, там, де є аукціони, не було проведено. Якщо будемо аналізувати закупівлі, коли проводилися відкриті торги, наприклад, в 2018 році, комітет спорту інвалідів купував автомобіль Toyota Camry, який коштував 1 мільйон 170 тисяч. Для участі подали пропозиції чотири учасники, але замовник відхилив три й акцептував пропозицію учасника з найвищою ціновою пропозицією», – зазначає аналітик руху «За чесні закупівлі» Анастасія Бондаренко.

invasport5

Переможцем обрали учасника з найвищою ціновою пропозицією Фото: скріншот

Ще один сумнівний тендер – закупівля теле- та аудіовізуального обладнання на суму майже 4 мільйони. В угоді компанія-переможець зазначила ціну на пульт управління майже у пів мільйона, за ринкової вартості у 170 тисяч гривень. Отже, близько 3 млн грн просто осіли комусь у кишені.

До всього цього варто додати й бізнес-зв’язки з країною-агресором. Аби утримати у власності майно центру «Інваспорт» на анексованому півострові, екснардеп і омбудсмен Валерій Сушкевич невдовзі після появи в Криму «зелених чоловічків» зустрівся з Путіним і попросив того «зберегти центр паралімпійської та дефлімпійської підготовки «Україна» в Євпаторії».

invasport10

Підприємство перереєстроване в РФ Фото: скріншот

Та, як розповів голова правозахисної спілки інвалідів Олександр Вознюк, у 2020 році влітку люди з інвалідністю, які є громадянами Росії, проводили на цій базі тренування.

До речі, директором бази є син пана Сушкевича – Олександр. У 2015 році Сушкевич-молодший як господар приймав у Центрі Всеросійський культурно-спортивний освітній фестиваль «Кримська осінь-2015» та так званого «голову» Криму Сергія Аксьонова.

invasport8

У 2015-му Сушкевич-молодший приймав у Центрі "голову Криму" Аксьонова Фото: скріншот

Згідно з даними платформи YouControl, підприємство «Національний центр паралімпійської і дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів» Нацкомспорту інвалідів України досить успішно функціонує та має статутний капітал 20 мільйонів гривень. І дійсно перереєстроване в Росії.

Крім цього, згідно з декларацією, родина Сушкевичів має 4 квартири в Україні, дві з них розташовані у самісінькому центрі столиці – на вулиці Інститутській. Орієнтовна вартість такої нерухомості – пів мільйона доларів США.

stopcor.org

Теги: Валерій Сушкевич,Інваспорт,спорт,розкрадання бюджетних коштів,Мінмолоді та спорту,рахункова палата,держбюджет
ПРЯМИЙ ЕФІР