Марина Корнієнко: Що варто знати про пільги та допомогу для багатодітних сімей у 2021 році. Важливо, є неприємні зміни!

Марина Корнієнко: Що варто знати про пільги та допомогу для багатодітних сімей у 2021 році. Важливо, є неприємні зміни!
160999 ПЕРЕГЛЯДІВ

В теперішні нелегкі часи Коронавірсуної інфекції, локдаунів та карантинних обмежень українським сім’ям доводиться не жити, а виживати. До того ж українська влада на початку 2021 року суттєвими підняттями цін на електроенергію та газ заганяє мільйони сімей просто у глухий кут безвихідної ситуації. Особливо катастрофічно важко зараз приходиться  багатодітним сім’ям, більшості яких не вистачає коштів навіть на повноцінне харчування.

Можновладцям не потрібно забувати, що багатодітні сім’ї –  це саме той соціальний сектор, на який варто звертати увагу чи найбільше. Та на превеликий жаль, в більшості випадків такі сім’ї потребують матеріальної допомоги, особливо в цей скрутний час, який із 2020 продовжується у 2021 році.

Зазначу, що покращення щодо надання пільг багатодітним сім’ям на протязі тривалого часу практично не відбувається, проте, нажаль, є доволі неприємні новини.

Зважаючи на складну соціально-політичну ситуацію, а також, те, що громадяни нашої держави у великій мірі є мало проінформованими щодо соціальних гарантій наводжу  

перелік пільг встановлених законодавством для багатодітних сімей на 2021 рік

Згідно статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» пільги багатодітним сім’ям встановлено такі:

1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4)  позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються пільги, передбачені частиною третьою(50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення), з урахуванням умов, визначених частиною четвертою цієї статті.

ЗВЕРТАЮ УВАГУ НА НЕПРИЄМНИЙ ФАКТ:  Постановою Кабінету Міністрів України №1325  з 1 січня по 31 березня 2021 року визначено єдину ціну на електроенергію для всіх жителів України – 1,68 грн на весь обсяг споживання. Ця ціна поширюється, в тому числі, і на багатодітних та прийомних сімей, а також дитячі будинки сімейного типу. Тобто, пільгова ціна споживання до 100 квт∙год на місяць за ціною 0,9 грн за 1 кВт∙год скасована й для багатодітних та прийомних сімей, а також дитячих будинків сімейного типу.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей»

ВАЖЛИВО: пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

-          Довідка : відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2015 №389  «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» (багатодітні сім’ї, учасники війни, діти війни, дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (3 категорії); дитячі будинки сімейного типу; прийомні сім'ї;сім'я опікуна (піклувальника); опікун дітей померлого громадянина та ін.) надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, розмір якої  на  2021 рік складає - 3180 грн 

УЗАГАЛЬНЕННЯ: ЯКЩО СЕРЕДНЬОМІСЯЧНИЙ СУКУПНИЙ ДОХІД БАГАТОДІТНОЇ СІМ’Ї  ЗА ПОПЕРЕДНІ 6 МІСЯЦІВ ПЕРЕВИЩУЄ ВЕЛЕЧИНУ ДОХОДУ 3180 ГРН(НА 2021 РІК) – БІЛЬШІСТЬ ВИЩЕНАВЕДЕНИХ ПІЛЬГ БУДУТЬ НЕДОСТУПНІ!!!   

ТЕПЕР ЩОДО ПІЛЬГ ЗІ СПЛАТИ ПОДАТКІВ

-          Платник прибуткового податку, який виховує 2 і більше дітей віком до 18 років, має право на соціальну податкову пільгу в розмірі 50% прожиточним мінімуму для працездатної особи з розрахунку на кожну дитину (ст. 169 Податкового Кодексу України).

 -        Податкова соціальна пільга - сума, на яку зменшується загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати в одного роботодавця.

 -          Фізичні особи, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років, звільняються від сплати земельного податку (ст. 281 ПКУ).

Пільги при отриманні житла

-          Сім'ї, в яких виховуються 3 і більше дітей у віці до 18 років, мають право на безкоштовну приватизацію житла незалежно від його загальної площі (ст. 6 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду"

-          Багатодітні сім'ї, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на першочергове отримання житла

                                                                       Пільги при оплаті освіти дітей

       -        Постановою КМУ від 26.08.2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» багатодітним сім'ям надається 50% знижка при оплаті харчування дітей в дитячих садах державної і комунальної форми власності.

 -          Сім'ї з рівнем доходу нижче гарантованого мінімуму, встановленого Законом про Державний бюджет на поточний рік, а також сім'ї, які отримують державну допомогу по малозабезпеченості, повністю звільняються від оплати за харчування дітей в дитячих садах.

 -          Позашкільну освіту діти з багатодітних сімей також отримують безкоштовно (ст.26 Закону України «Про позашкільну освіту»).

Пільги по виходу на пенсію

       -          Жінки, які народили п'ять і більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і при наявності не менше 15 років страхового стажу.

 -          За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п'ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років і при наявності не менше 20 років страхового стажу (п.3 ст.115 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).

Звісно, для отримання вище перечислених пільг потрібно володіти документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства". Таким документом є відповідне - посвідчення . Як отримати відповідний документ можна  ознайомитись - ТУТ

ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬСЯ У БАГАТОДІТНИХ СІМЯХ

В загальному, щодо допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях суспільство проінформоване доволі непогано. Мова йде про 1700 грн допомоги на кожну третю і наступну дитину щомісяця , які згідно постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2019 р. №250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» українці мають можливість оформлювати з 1 квітня 2019 року. Такі виплати здійснюватимуться до тих пір, поки дитині не виповниться 6 років. Кожна сім’я, яка має посвідчення багатодітної, має змогу з 1 квітня 2019 року оформити цю додаткову допомогу на дитину.

Важливі уточнення: а) якщо в родині четверо дітей, двом з яких ще немає 6-ти років, держава виплачує на кожну з них по 1 700 грн; б) якщо в сім’ї була одна дитина і народились близнята/двійнята - держава також виплачує на кожну з них по 1 700 грн; в) якщо в сім’ї троє дітей віком більше шести років – допомога не виплачується.     

Прикро, та потрібно зазначити, що в порівнянні із зростанням більшості інших видів соціальних допомог – дана допомога у 2021 році не зросла, а залишилась на рівні ще 2019 року! 

Згідно з Порядком допомога призначається і виплачується громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні.

Перелік необхідних документів для отримання допомоги допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях:

-          паспорт громадянина України (паспорт іноземця) або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, подається заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, що складається за затвердженою формою

 копії таких документів:

-          посвідчення батьків багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу) та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу);

-          свідоцтва про народження всіх дітей (з пред’явленням оригіналів).

ВАЖЛИВО:  на сторінках більшості інформаційних ресурсів та сайтах державних органів  здебільшого зазначена така інформація:

«Для того, щоб оформити допомогу на дитину, мамі чи татові слід звернутися у найближче відділення соціального захисту населення, написати заяву на отримання грошей…»  - ДАНА ІНФОРМАЦІЯ Є ЗАСТАРІЛОЮ ТА НЕТОЧНОЮ.   

ДОВОДЖУ ДО ВІДОМА, що 1 січня 2021 року надавати адміністративні послуги соціального характеру будуть виключно уповноважені особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади і посадові особи центру надання адміністративних послуг та передавати відповідному органу соціального захисту населення.             Управління соціального захисту населення не буде здійснювати особистий прийом громадян з питань призначення усіх видів соціальних допомог, субсидії, пільг. Як виняток громадяни мають право надсилати документи поштою або через офіційні веб-сайти Мінсоцполітики. 

Дізнатись детальніше про обслуговування громадян з питань призначення усіх видів соціальних допомог, субсидій та пільг у 2021 році можна ознайомитись у моїй публікації: "УВАГА ЗМІНИ: З 1 січня 2021 року з питань усіх видів соціальних допомог, субсидій та пільг потрібно звертатись до уповноважених осіб виконавчих органів місцевого самоврядування. Управління соцзахисту не буде здійснювати особистий прийом громадян".

 

ВАРТО ЗНАТИ: Строк розгляду документів для отримання допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях повинен становити не більше десяти днів з дня подання заяви з усіма необхідними документами. Про призначення допомоги чи про відмову в її призначенні із зазначенням причини відмови та порядку оскарження такого рішення - заявникові повинно прийти письмове повідомлення протягом п'яти днів після прийняття відповідного рішення.

Виплата допомоги здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок отримувача допомоги, відкритий у банківській установі, чи виплачується йому готівкою через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку.

Виплата допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях припиняється у разі:

-          позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

-          відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

-          нецільового використання коштів і незабезпечення створення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

-          відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

-          тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

-          перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

-          втрати статусу багатодітної сім’ї;

-          смерті дитини;

-          смерті отримувача допомоги.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу соціального захисту населення, який призначив допомогу. Отримувач допомоги у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов’язаний у десятиденний строк повідомити про це уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади і посадових осіб центру надання адміністративних послуг.

ТАКОЖ ХОЧУ ЗАЗНАЧИТИ, що в Україні функціонує Урядовий контактний центр - роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру:

Автор: Марина Корнієнко - журналіст, громадський діяч,

Керівник ГО «УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС ЖІНОК».  

Теги: Закону України Про охорону дитинства Марина Корнієнко, покращення пільг багатодітним сім’ям Марина Корнієнко,Корнієнко, Корниенко, Марина Корниенко,семья,сім'я, Корнієнко Марина Валеріївна, українські сім’ї, украинские семьи, дети, діти, Марина Корнієнко журналіст, Марина Корнієнко громадський діяч, Марина Корниенко общественный деятель, Марина Корниенко журналист, Марина Валерьевна Корниенко, Чернова Марина, Чернова Корниєнко, Софіївська Борщагівка Марина Корнієнко, Марина Корниенко — книги и биография, Марина Корниєнко громадський діяч року, Марина Корнієнко Київ, Марина Валеріївна Корнієнко Київ, Марина Корниенко Киев, Марина Корниєнко живущая в Києве , Марина Валерьевна Корниенко Киев,УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС ЖІНОК Марина Корнієнко, УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС ЖІНОК, МЕХАНІЗМ ПРИЙОМУ ДОКУМЕНТІВ НА ПРИЗНАЧЕННЯ ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ Марина Корнієнко, управління соціального захисту населення Марина Корниенко, Перелік державних соціальних гарантій Марина Корниенко, субсидії Марина Корнієнко, допомога багатодітним сім’ям Марина Корнієнко, пільги Марина Корнієнко, льготы Марина Корниенко, пособие Марина Корниенко, пакунок малюка Марина Корнієнко, надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг Марина Корниенко, надання державної допомоги сім'ям з дітьми Марина Корнієнко, Марина Корнієнко малозабезпечені сім’ї
ПРЯМИЙ ЕФІР