Ольга Оніщук: Для сфери державної реєстрації 2020-й став роком активної протидії рейдерським атакам у державних реєстрах

Ольга Оніщук: Для сфери державної реєстрації 2020-й став роком активної протидії рейдерським атакам у державних реєстрах
137174 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ми запровадили низку дієвих інструментів швидкого реагування на порушення у сфері державної реєстрації — перезавантажили  процедуру адміністративного оскарження, передбачивши оперативний і надзвичайно ефективний механізм скасування незаконних реєстраційних дій в одноособовому порядку. Очистили систему державної реєстрації від недобросовісних фахівців, назавжди анулювавши їм доступ до реєстрів. Максимально убезпечили Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від кібератак і несанкціонованих втручань. Реалізували низку інших антирейдерських заходів у сфері державної реєстрації, про які ми вже неодноразово розповідали.  

Ліквідувавши головні шпарини для «реєстраційного» рейдерства, ми побачили, що попит на злочинне заволодіння нерухомістю чи захоплення бізнесу досі залишається, а замовники незаконних реєстраційних дій намагаються винайти нові схеми атак. 

У 2020-му ми боролися із наслідками, розв’язували системні, подекуди хронічні, проблеми сфери державної реєстрації, які накопичувалися і не вирішувалися роками. Тепер ми переходимо від формату швидкого реагування до ризик-орієнтованої моделі запобігання «реєстраційному» рейдерству. 

Власне кажучи, ми продовжуємо захищати майнові та корпоративні права і відновлювати статус-кво законних власників, водночас будемо реалізовувати низку попереджувальних заходів, які стануть надійним щитом від незаконних реєстраційних оборудок із нерухомістю чи бізнесом. Перш за все, плануємо визначити перелік найбільш ризикованих реєстраційних дій та створити адекватні і дієві інструменти контролю за їх проведенням. 

Перехід до ризик-орієнтованої моделі запобігання «реєстраційному» рейдерству наблизить сферу державної реєстрації України до кращих європейських стандартів безпеки майнових і корпоративних прав. 

Роботу над формуванням концепції цієї моделі вже розпочато в Офісі протидії рейдерству Міністерство юстиції України. Наші фахівці та експерти аналізують існуючі ризик-фактори сфери державної реєстрації і шляхи їх мінімізації, моделюють потенційні виклики, активно вивчають міжнародний досвід і можливості для його імплементації, аби створити максимально ефективний ризик-орієнтований концепт запобігання «реєстраційному» рейдерству в Україні.  

Заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації

Оніщук Ольга Миколаївна

Теги: державна реєстрація,Оніщук Ольга,Єдиний державний реєстр юридичних осіб,державний реєстр,Заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації
ПРЯМИЙ ЕФІР