Чумак хоче пенсію без обмежень

Чумак хоче пенсію без обмежень
150927 ПЕРЕГЛЯДІВ

24 грудня 2019 року видання «Насправді.today» розповіло, як тодішній генеральний прокурор Руслан Рябошапка та його заступник Віктор Чумак перетворили Головну військову прокуратуру на клуб кмітливих і винахідливих. Щойно ці достойники були призначені на високі прокурорські посади, як вони влаштували «реформу».

Ні, Рябошапка та Чумак не стали відновлювати прокурорський нагляд за дотриманням законності в країні і навіть не стали наводити елементарний лад в організації досудового розслідування чи представництва в суді інтересів держави. Натомість оголосили про ліквідацію військової прокуратури – підрозділу прокуратури, співробітники якої є військовослужбовцями й уклали контракт по проходження військової служби з Міністерством оборони України. «Військових прокурорів, – запевняв Чумак, – уже виводять із-під підпорядкування Міноборони. І абсолютно точно вже не діятиме прокурорський «призов» через військове відомство. Ці люди будуть цивільними і повністю перейдуть у підпорядкування генеральному прокурору. Військова прокуратура входитиме до складу Генпрокуратури, а не Міноборони. Всі види забезпечення прокурори теж отримуватимуть тут, за місцем роботи. А не так, як раніше: Міноборони їх забезпечувало, а прокурори його контролювали, що породжувало прямий конфлікт інтересів». 

Цю заяву Чумак зробив 18 листопада 2019 року, заявивши, що прокурор не може носити військові погони. А сам 12 грудня 2019 року, після 15 років перебування в запасі, потайки поновився на військовій службі й уклав контракт з Міністерством оборони України. Як згодом встановила Рахункова палата, 11 грудня 2019 року Рябошапка звільнив Чумака з посади головного військового прокурора «за власним бажанням», а наступного дня призначив знову на цю ж посаду, але вже як прикомандированого від Міністерства оборони України. Після чого, прослуживши два тижні, 28 грудня 2019 року Чумак знову вийшов у запас, додатково отримавши за кілька днів військової служби 22,2 тис. грн. грошового забезпечення.

Як і передбачало наше видання, завдяки цій невибагливій афері «реформатору» Чумаку у вислугу років зарахували ще 7 років, які Віктор Васильович присвятив нужденній праці у Верховній Раді України, де він щоденно оспівував найбрудніші корупційні схеми свого друга Артема Ситника. Тож при звільненні з військової служби Чумак отримав вихідну допомогу в розмірі 50% останньої заробітної плати за кожен рік, починаючи з 2012.

24  грудня 2019 року ми писали: «Ще два-три місяці перебування на військовій службі, і Чумаку можна буде знову виходити на військову пенсію, залишаючись заступником генерального прокурора. Але в цьому випадку пенсія складатиме вже не 10, а 100 тис. грн. на місяць… Щоправда, для людей, не обтяжених високим званням борця з корупцією, максимальний розмір пенсії наразі складає близько 15 тис. грн. на місяць. Але хіба закони (не кажучи вже про мораль) колись були на перешкоді таких людей як Чумак, Ситник чи той же ж Рябошапка?».

Стосовно 2-3 місяців ми помилились – прокурор Чумак прослужив за контрактом з Міноборони лише 16 днів. Але стосовно пенсії – поцілили в «яблучко»: у вересні 2020 року Віктор Чумак звернувся до Київського окружного адміністративного суду з позовом, у якому зажадав:

– визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві щодо відмови в здійсненні без обмежень перерахунку та виплаті пенсії із розрахунку 88 % розміру грошового забезпечення, встановленого за посадою Заступника Генерального прокурора – Головного військового прокурора у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» (із змінами та доповненнями) згідно Довідки про розмір грошового забезпечення №18-291 зп від 29.12.2019 року Генеральної прокуратури України;

– зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві здійснити без обмежень перерахунок та виплату із розрахунку 88 % розміру і ротового забезпечення, встановленого за посадою Заступника Генерального прокурора – Головного військового прокурора згідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» (із змінами та доповненнями) згідно Довідки про розмір грошового забезпечення №18-291 зп від 29.12.2019 року Генеральної прокуратури України.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 22 вересня 2020 року № 320/8358/20 відкрито спрощене провадження в адміністративній справі.

Згідно з декларацією Чумака, поданою головним військовим прокурором 27 грудня 2019 року, за грудень 2019 року він отримав грошове забезпечення в розмірі 153 544грн. Таким чином, цей борець з військовими прокурорами тепер претендує на пенсію в розмірі 135 тис. грн. (88% грошового забезпечення, встановленого за посадою заступника генерального прокурора – головного військового прокурора згідно довідки ГПУ від 29.12.2019 без обмеження граничного розміру). Ось вона – ціна військовій службі за 16 днів.

Можна не сумніватись, що рішення суде буде на користь екс-головного військового прокурора Чумака, чиї високі моральні засади, неймовірний професіоналізм і вроджену відразу до грошей ще довго згадуватимуть його колишні підлеглі.

naspravdi.today

Теги: Руслан Рябошапка,Віктор Чумак,прокуратура,Міністерство оборони України,Військова Прокуратура,рахункова палата
ПРЯМИЙ ЕФІР