Голосіївський суддя відпустив з-під варти чотирьох підозрюваних у розбійних нападах на приватні будинки

Голосіївський суддя відпустив з-під варти чотирьох підозрюваних у розбійних нападах на приватні будинки
174928 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бандитам – тюрми? На жаль, це гасло трохи підзабули в Голосіївському райсуді. Минулого року столицею й передмістям прокотилася хвиля зухвалих пограбувань приватних будинків. Злочинців вдалося затримати по гарячих слідах, але завдяки рішенням судді більшість розбійників опинилася на волі. Чому підозрюваних в особливо тяжких злочинах відпустили з-під варти? Розбиралась команда «СтопКору».

gruzin bandit

Бандитів затримали по граячих слідах Фото: Нацполіція

У квітні минулого року жертвами нападу стала родина у Голосіївському районі столиці: четверо злочинців у масках та камуфляжі ввечері проникли до приватного будинку, погрожували мешканцям пістолетом, зв’язали їх та почали вимагати гроші й коштовності. Після цього бандити обшукали оселю, заволоділи великою сумою грошей та ювелірними виробами й зникли у невідомому напрямку.

У травні того ж року схожий злочин стався вже на Оболоні: четвірка чоловіків у масках, одягнутих у темний та камуфльований одяг, пізно ввечері вдерлися до приватного будинку, де перебували двоє дорослих та неповнолітні діти, застосували газовий балончик та, загрожуючи пістолетами, зв’язали потерпілих. Далі, знову ж таки обшукавши та перевернувши будинок, злодії забрали гроші, ювелірні прикраси та накивали п’ятами, залишивши власників будинку зв’язаними в одній із кімнат.

Як розповіли потерпілі, окрім однакової кількості нападників, їхнього одягу та манери вчинення злочину, в обох випадках була й ще одна спільна риса: частина грабіжників спілкувалась російською, а частина – з характерним кавказьким акцентом. Столичні правоохоронці протягом квітня-травня 2020 року здійснили низку слідчих кількість заходів та вийшли на слід банди, яка могла бути причетною до пограбувань.

Наступний інцидент трапився 30 червня, близько третьої ночі. Цього разу мішенню злочинців став приватний будинок у селі Білогородка Києво-Святошинського району. Троє чоловіків у масках зайшли до оселі, зв’язали хазяйку та її подругу, погрожуючи їм зброєю, та катували жінку, вимагаючи віддати гроші й цінності. Далі все відбувалося за знайомим сценарієм: обшукавши будинок, нападники вирвали зі стіни металевий сейф, забрали його й поїхали на автівці, в якій на них чекав четвертий бандит. При цьому між собою члени банди спілкувалися за допомогою радіозв’язку.

Поліцейським Києва вдалося по гарячих слідах затримати розбійників, якими виявились двоє громадян України та двоє громадян Грузії. Один з українців раніше був засуджений за розкрадання державного майна, обидва грузини теж вже були під судом – за злочини, пов’язані з незаконним обігом зброї та наркотиків, а також за навмисне вбивство. В ході обшуку у бандитів вилучили вогнепальну та травматичну зброю, набір інструментів для проникнення до оселі, викрадені речі та інші речові докази.

Згодом правоохоронці затримали ще одного «гостя» з сонячної Грузії, який брав участь у двох попередніх розбійних нападах на приватні будинки. При чому у 2011 та 2015 роках цього пана вже обвинувачували у вчиненні крадіжок, але обидва рази відпустили – під підписку про невиїзд та грошову заставу. Той факт, що суди у цих справах досі тривають, аж ніяк не завадив чоловіку продовжувати свої темні справи.

30 червня 2020 року всім затриманим повідомили про підозру у злочинах за статтями 187 та 257 ККУ. Санкції за ними передбачають позбавлення волі терміном до 15 років та конфіскацію майна. А вже за кілька днів у Голосіївському райсуді всім членам угрупування обрали запобіжні заходи – тримання під вартою до 60 днів без визначення розміру застави.

Здавалося б, тепер справедливість має восторжествувати. Однак 20 серпня вже інший суддя Голосіївського районного суду – Хоменко за клопотанням прокурора змінює запобіжний захід одному з підозрюваних на цілодобовий домашній арешт, а іншому – визначає заставу у 420 тисяч гривень.

При цьому, якщо перший з підозрюваних свою провину визнав і дав викривальні свідчення проти решти бандитів, то другий співпрацювати зі слідством відмовився. Понад те, при затриманні у нього вилучили бойову зброю з патронами, і взагалі ця особа підозрюється у вчиненні особливо тяжких злочинів! Звісно ж, завдяки внесеній заставі, цей персонаж згодом вийшов з-за грат. І досі розгулює на волі, попри те, що прокурор подав апеляційну скаргу щодо зміни запобіжного заходу.

21 серпня все той же суддя Хоменко призначив заставу ще одному підозрюваному – громадянину Грузії, який не визнав свою провину, не забажав співпрацювати зі слідством та якого підозрюють у скоєнні тяжких та особливо тяжких майнових злочинів. Він також опинився на волі, однак вже у вересні колегія Київського Апеляційного суду скасувала зухвалому грузину попередній запобіжний захід у вигляді застави та повернула його під варту.

Зауважимо, там він і надалі відмовляється визнати власну вину й співпрацювати зі слідством, та ці обставини, вочевидь, не мають жодного значення для судді Хоменка: 8 грудня 2020 року він вчергове змінює підозрюваному запобіжний захід – цього разу на домашній арешт. Того ж дня суддя призначає грошову заставу ще одному громадянину Грузії, який, за наявною інформацією, має тісні зв’язки у кримінальних колах кількох пострадянських країн.

Тобто де-факто більшість зловмисників опинилися на волі, а двоє навіть можуть вільно пересуватися столицею й країною, де ніщо не заважає їм планувати нові кримінальні правопорушення. Хіба що тепер бандити будуть ще ретельніше підготовані, аби знову не попастися столичним поліцейським і не опинитись у буцегарні. Чи замислюються про це служителі Феміди?

Наразі прокурор вже подав апеляційну скаргу. Крім того, стало відомо, що з 21 грудня 2020 року суддя Хоменко вже не бере участь у даному провадженні як слідчий суддя, однак причини цього рішення поки не розголошують. Натомість під вартою нині перебуває лише один з п’яти підозрюваних, а досудове розслідування продовжили до кінця березня поточного року. Тож ми продовжимо уважно стежити за подальшим перебігом подій у цій справі.

stopcor.org

Теги: Голосіївський райсуд,кримінал,суд,новини київа,суддя Хоменко ,банда
ПРЯМИЙ ЕФІР