Uber – несплата податків, відмив грошей, небезпечні перевезення без дозвільних документів

Uber – несплата податків, відмив грошей, небезпечні перевезення без дозвільних документів
7257 ПЕРЕГЛЯДІВ

Починаючи з весни 2019-го року, компанія Uber запустила новий сервіс для спільних поїздок — Uber Shuttle. Й він виявився протилежністю усім обіцянкам – водії працюють понаднормово кожен день, наражаючи на небезпеку громадян, сервіс не має жодної ліцензії на перевезення, й до всього іншого проводить мільйонні оборудки.

Почнемо з найголовнішого – з дозволу на перевезення. Він в Uber Shuttle відсутній. Закон «Про автомобільний транспорт» дає наступне визначення регулярних пасажирських перевезень:

«Це перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування за умовами, визначеними паспортом маршруту, затвердженим в установленому порядку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.»

Тобто, щоб вийти на маршрут, перевізнику потрібно виграти оголошений КМДА конкурс на відповідний маршрут та укласти договір з організатором перевезень. Для перемоги в конкурсі автобуси повинні бути в базі Укртрансбезпеки, а паспорт маршруту повинен бути узгоджений з патрульною поліцією.

За майже два роки роботи Uber Shuttle жодна структура, яка повинна була видати ліцензії, дозволи та паспорти, не підтвердила наявності цих документів або процесу їх оформлення.

Укртрансбезпека раніше надавала вичерпну відповідь, повідомивши, що перевізник ліцензію на перевезення пасажирів не отримував.

Крім того, в результаті проведених співробітниками відомства перевірок було виявлено ряд порушень і щодо водіїв мікроавтобусів Uber Shuttle складено кілька адміністративних протоколів. Протоколи на «шатли» також складала й Патрульна Поліція, завдяки пильності активістів «Українського Стягу».

Поглянемо на фінансову складову афери Uber. Річний оборот ринку таксі становить близько 40 млрд грн, а 98% його учасників працюють в тіні та не сплачують податків.

Як не іронічно, Uber в Україні активно виступає за виведення ринку з тіні. При цьому в компанії не розголошують кількість автомобілів, зареєстрованих в сервісі, свої оцінки обсягу ринку, кількість поїздок і будь-яку іншу інформацію.

За приблизними оцінками, чистий комісійний дохід Uber в Україні може становити 100 млн грн на місяць і більше.

Й не дивуйтесь – Uber не сплачує податки за перевезення. Податки з комісії водіїв (25%) Uber повинен сплачувати в Нідерландах. Але, неочікувано, Uber не є прибутковою компанією. Тому, навіть за місцем реєстрації гроші проходять повз усіх. Так би мовити, не тільки українська – афера світового масштабу.

Що ж сплачує Uber в Україні? Податки, які пов’язані з діяльністю української юридичної особи, включаючи податок на прибуток, сплачуються в Україні.

Проте, українська юридична особа відповідає за маркетинг, рекламу та операційну діяльність. Де ж податки з перевезень? Очевидно, загубились десь між Нідерландами та кишенями власників.

Наступне – безпека для пасажирів. Точніше, її відсутність. Навіть в оголошенні про набір водіїв.У першому пункті умов співпраці відзначається, що автобус повинен бути на маршруті не менше 10 годин на добу п’ять днів на тиждень, тобто не менше 50 годин на тиждень.

Зате положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, як і Кодексом законів про працю, визначено, що кількість годин робочого тижня не може перевищувати 40.

Однак, навіть це не межа, а лише офіційна версія. Громадяни, які цікавилися умовами праці в Uber Shuttle, опублікували пропозицію роботодавця, яке передбачає 14 годин роботи в добу п’ять днів на тиждень, а це 70 годин на тиждень.

Схоже, за думкою Uber, сонливість та втома водія сприяють безпеці на дорозі. А ще відсутність потрібної категорії, що неодноразово фіксували патрульні.

Не маєш права водити мікроавтобус?  – Ласкаво просимо в Uber Shuttle на графік з 07:00 до 21:00.

infocor.site

Теги: Uber, такси, Uber shuttle, налоги, дтп, коррупция, сми, кмда, КГГА, Кличко, скандал
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР