Експертний Прес-дайджест Голови Ради НБУ Богдана Данилишина щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Експертний Прес-дайджест Голови Ради НБУ Богдана Данилишина щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках
10101 ПЕРЕГЛЯДІВ

Економічна ситуація

Динаміка економічної активності в Україні залишається слабкою, однак демонструє ознаки відновлення. За результатами 2020 року очікується зниження ВВП України на 4,2%, що є кращим від прогнозу як Уряду, так і Національного банку на цей рік. Річна зміна зведеного індексу виробництва основних товарів і послуг (за розрахунками Мінекономіки) у 4 кварталі 2020 року вийшла у позитивну площину (+0,7%), відновившись після глибокого падіння у 2 кварталі (-12,6%) на тлі запровадження карантинних обмежень у зв’язку із COVID-19.

Основними драйверами економічного відновлення виступають сфери торгівлі та будівництва, додана вартість в яких у 2020 році зросла на 4,7% та 4,0% відповідно. Підтримку внутрішньому споживчому попиту надавало підвищення мінімальних соціальних стандартів державою та зростання заробітної плати (реальна з/п у 2020 році зросла на 7,4%), а також державне фінансування інфраструктурних проектів («Велике будівництво»).

Натомість негативною є динаміка економічної активності у сферах транспорту (-14,2% за рік внаслідок різкого падіння обсягів перевезень пасажирів та вантажів), сільського господарства (-11,5% за рік через зниження врожайності) та промисловості (-5,2% за рік). Зокрема, серед галузей промисловості зросли лише сфери, динаміка яких визначалася збільшенням попиту у зв’язку із пандемією та збільшенням поставок на зовнішні ринки (фармацевтична галузь та хімічна промисловість). Натомість глибоке падіння спостерігається у галузях у переробній промисловості (-6,9% за рік), деревообробній промисловості (-6,2% за рік), текстильній промисловості (-7,4% за рік), металургії (-9,1% за рік), машинобудуванні (-18,5% за рік) та виробництві меблів, сферах ремонту та монтажу устаткування (-11,5%), які значною мірою залежать від внутрішнього попиту, який стрімко скоротився щодо товарів тривалого використання та інвестиційного призначення (-2,1% та -21,6% відповідно) на тлі перерваних ланцюжків постачання на зовнішні ринки.

Свідченням негативних тенденцій є зростання за даними Держслужби зайнятості кількості безробітних серед осіб, які працювали у галузях переробної промисловості (на 22,9% у січні 2021 року порівняно із січнем 2020 року), зокрема у виробництві одягу – на 50,2%, металургії – на 46,2%, виробництві машин та транспортних засобів – на 23%.

Підтримка економічного зростання та зайнятості потребує системних рішень та є спільною відповідальністю Уряду України та Національного банку.

Бюджетна сфера

Обсяг розміщень Міністерством фінансів гривневих ОВДП з початку лютого становив 25,7 млрд. гривень, з яких найбільшим попитом інвесторів користувались ОВДП на 1,5 та 2 роки (загалом, таких цінних паперів у лютому розміщено на 13,8 млрд. гривень або 53,7% від загального обсягу гривневих запозичень за місяць). Середньозважена доходність державних гривневих запозичень у лютому становила 11,52%, що на 23 б. п. вище, ніж у січні. Водночас зниження доходності на учорашньому аукціоні порівняно з попереднім за усіма випусками на 10-20 б. п. свідчить про можливість подальшого зниження доходності державних цінних паперів на первинних розміщеннях, що зменшить для держави вартість обслуговування боргу цього та наступного років.

Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів зріс за тиждень на 2,7 млрд. гривень, що визначало найбільший внесок цієї групи інвесторів у збільшення загального портфелю державних цінних паперів (банки збільшили свої вкладення в ОВДП на 2,5 млрд. гривень за місяць).

Під час засідання Ради Національного банку, яке відбулося 23.02.2021, Кабінету Міністрів було надано рекомендацію забезпечити реалізацію дорожньої карти розвитку інституту первинних дилерів та маркет-мейкерів на ринку державних цінних паперів шляхом установлення відповідних вимог щодо підтримання ними ліквідності на вторинному ринку ОВДП, що дозволить знизити ризики низької ліквідності ринку для інвесторів, сприятиме розвитку ринку та подальшому здешевленню вартості державних запозичень.

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанківському ринку упродовж тижня перебував на рівні нижче 28 гривень за 1 долар США (як за ціною попиту, так і пропозиції). Цьому сприяло переважання пропозиції іноземної валюти над попитом з боку клієнтів банків (середньоденне значення +25 млн. доларів США), яке було сформоване у сегменті операцій на умовах спот, тоді як на строковому сегменті (операції «форвард») переважав попит на іноземну валюту. Останнє свідчить про збереження девальваційних очікувань, які визначають бажання економічних суб’єктів придбати іноземну валюту на заздалегідь визначених умовах.

Національний банк упродовж тижня не брав участі у торгах на міжбанківському валютному ринку, зважаючи на відсутність надмірного тиску на обмінний курс гривні та у відповідності до принципів гнучкого курсоутворення, закріплених Основними засадами грошово-кредитної політики на 2021 рік. Загальне сальдо валютних інтервенцій з початку 2021 року становить +220 млн. доларів США.

Міжнародні резерви перебувають на рівні 28,5 млрд. доларів США, що є достатнім для ефективного згладжування коливань курсу гривні до іноземних валют та обслуговування зовнішніх платежів Уряду та Національного банку.

Фінансовий сектор

Банки демонструють високу прибутковість та продовжують зі значним запасом виконувати нормативи достатності капіталу та ліквідності.

• Чистий прибуток банків у січні становив 4,1 млрд. гривень (за 2020 рік – 41,3 млрд. гривень), що визначало високу рентабельність капіталу банків (22,9%).

• Регулятивний капітал банків України у січні зменшився на 5,3 млрд. гривень до 177 млрд. гривень, проте адекватність як регулятивного, так і основного капіталу (21,39% та 15,17% на 01.02.2021 відповідно) продовжує понад як удвічі перевищувати нормативний рівень (відповідно 10% та 7%).

• Обсяг коштів банків на кореспондентських рахунках в НБУ становить 55,5 млрд. гривень та у депозитних сертифікатах НБУ - 187,8 млрд. гривень. Упродовж минулого тижня Національним банком було надано банкам 660 млн. гривень – на 3 місяці за ставкою 6% шляхом проведення тендеру (5 банків) та 150 млн. гривень – овернайт за ставкою 7% (1 банк). Сукупна заборгованість банків за кредитами рефінансування на строк від 1 до 5 років становить 64 млрд. гривень, збільшившись з початку року на 15,6 млрд. гривень.

Темпи реалізації Державної програми підтримки кредитування реального сектору «Доступні кредити 5-7-9%» прискорились. За тиждень учасникам програми уповноваженими банками було надано кредитів на суму 886 млн. гривень (з них 527 млн. гривень – антикризові кредити під 3%), а загальний обсяг наданих банками кредитів з початку дії програми становить 21,4 млрд. гривень. За нашими оцінками, реалізація Державної програми визначала третину збільшення чистого приросту кредитів банків реальному сектору в гривні у 2020 році.

З огляду на низьку мультиплікацію кредитів рефінансування Національного банку у кредити банків реальному сектору Радою Національного банку було рекомендовано Правлінню розглянути можливість перегляду умов та параметрів інструментарію довгострокового рефінансування Національного банку з метою підвищення ефективності функціонування інституту фінансового посередництва та розширення банківського кредитування економіки.

Голова Ради НБУ Богдан Михайлович Данилишин

Теги: Економічна ситуація,ВВП ,Валютний ринок, Голова Ради НБУ,Богдан Михайлович Данилишин,Данилишин НБУ,Економіка,фінансовий ринок ,Богдан Данилишин,Данилишин,Богдан Данилишин Википедия, Богдан Михайлович Данилишин,Голова Ради НБУ Данилишин Богдан Михайлович, Голова Ради НБУ Богдан Данилишин ,Богдан Данилишин рада НБУ,Рада НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Украина,Україна,Нацбанк України, Національний банк України,Національний банк,Национальный банк,Национальный банк Украины,НБУ,Экономика,ОВДП,Голова Ради Національного банку України Богдан Михайлович Данилишин,Держстат,США,Європа,ОВДП ,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Голова Ради НБУ ,Богдан Динилишин Википедия,Динилишин,Банки України, Данилишин Богдан Михайлович, Богдан Данилишин,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин ,МВФ,ДАНИЛИШИН,Печерський районний суд міста Києва,Дмитро Сологуб,Сологуб,Банки,Політика ,One Voice Policy ,Гонтарева,Рожкова,Рожкова Катерина,фінанси,ВВП України ,ВВП,Девальвація гривні ,бізнес,економіка України ,мікрокредити,кредити, курс валют ,валюта ,депозити,Голова ради НБУ Богдан Данилишин ,НБУ , Верховна Рада,Державний бюджет України,Богдан Данилишин НБУ,.Нацбанк ,ліквідність,бюджет,LCR, Міністерство фінансів,Міністерство фінансів України,COVID-19,АТ "ОЩАДБАНК",Ощадбанк,Голова Ради НБУ,Академік НАН України Богдан Данилишин,Академік НАН України Данилишин, Державний бюджет України,Міністерство фінансів,МВФ , Нацбанк
ПРЯМИЙ ЕФІР