Як бізнесмени та ексчиновники заробляють мільйони на глухих

Як бізнесмени та ексчиновники заробляють мільйони на глухих
8189 ПЕРЕГЛЯДІВ

Законодавство України дозволяє товариствам людей з інвалідністю створювати власні комерційні підприємства для забезпечення роботою людей з певними фізичними вадами, як от слуху чи зору. Це дозволяє окрім державної підтримки залучити додаткові кошти для таких організацій. Однак, такі історії зазвичай не обходяться без зловживань керівництва вищезгаданих організацій та директорів їхніх комерційних підприємств, зокрема на Львівщині.

Здавалось би, все добре: організація «УТОГ» (Українське товариство глухих) заробляє кошти для себе та начебто знаходить робочі місця для людей, членів цієї спілки. Корупційна схема полягає в тому, що впливові бізнесмени та колишні чиновники використовують «УТОГ» для виведення коштів та здешевлення кінцевої вартості робіт, а залишок коштів іде на збагачення зовсім не простих людей з інвалідністю, а посадових осіб як самого «УТОГ», так і замовників, керівників тих, які замовляють у них різного роду «роботи».

Чому у тендерах перемагають компанії «УТОГ»?

Причина доволі проста та прозора: підприємства створені УТОГ (Українське товариство глухих) чи УТОС (Українське товариство сліпих) не є платниками податку на прибуток, не є платниками земельних податків та не є платниками зборів за провадження торгівельної діяльності. Це дає можливість таким компаніям одразу пропонувати нижчу ціну при торгах і впевнено випереджати конкурентів. Ба більше, у таких товариств залишаються кошти на рахунках, які б інша фірма віддала на податки. От цими грошима і забезпечують своє не бідне життя чиновники «УТОГ» чи наближені люди, що контролюють діяльність їхніх підприємств. До слова, у більшості випадків компанії людей з інвалідністю використовують лише як прокладку, аби зекономити на податках.

В першій частині ми розкажемо про бізнес діяльність Львівської обласної організації українського товариства глухих.

Організація зареєстрована за адресою: м. Львів, вул. Окуневського.

Львівська обласна організація «УТОГ» має не багато майна у своїй власності: одне приміщення у м. Золочів та земельну ділянку у Львові площею 0.4728га по вул. Некрасова, на якій отримала дозвіл на будівництво спільно з ТзОВ Будівельна компанія “Глобус груп” та ТзОВ “Ангеліка”. Представник Львівської обласної організації Українського товариства глухих запевнив, що у трьох зведених будинках забудовник має надати членам організації аж чотири квартири та виділити паркомісця.

Проте, «УТОГ» виступає засновником прибуткових підприємств, які займаються будівництвом, реконструкцією, оздоблювальними роботами тощо.

Одне з цих підприємств – «Підприємство «Граніт» Львівської обласної організації українського товариства глухих».

За останні три роки, вродовж 2017-2020 р.р. ця компанія перемогла у 49 закупівлях на суму 67.26 млн.грн.

У власності підприємства тільки транспортні засоби: два легкових автомобіля – Тойота Кемрі та Део Сенс. Та ще шість вантажівок і причепів.

Керівником вищезгаданого підприємства «Граніт» є Жорняк Марія Петрівна, її нерухомість куди розкішніша, аніж майно цілого підприємства. У пані Марії є декілька земельних ділянок у Києві та передмісті, для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку. А ще цей особняк у селі Холодновідка, що неподалік Львова. Сам лише паркан та ворота до такого маєтку вартують приблизно стільки ж, як автопарк легковиків підприємства.

Саме підприємство має велику кількість судових справ, до прикладу:

Баль Мирон Йосипович раніше також був керівником цього підприємства, проте він зараз перебуває під слідством за статтею «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» Мова іде про капітальний ремонт даху школи ім.Г. Тютюнника, що в м. Кам’янка-Бузька Львівської області. Тендер на ці роботи виграло «Граніт» УТОГ

Хоча пропозиція «Граніт» УТОГ була найвищою на торгах, попередніх двох учасників відхилили.

Зараз екс-керівнику «Граніту» грозить обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі терміном від 3 до 8 років. Баль Мирону інкримінують завданих збитків на суму 197 323грн. Суд задовільнив клопотання слідчих та обрав міру запобіжного заходу у вигляді застави у розмірі 115 260грн. Це лише один приклад, а схожих випадків можна нарахувати добрий десяток.

Саму Львівську обласну організацію українського товариства глухих та компанії, які знаходяться в її орбіті тісно пов’язані з Героєм України, заслуженим будівельником України, Вужинським Іваном Андрійовичем

Прославився він в часи Георгія Кирпи, тодішнього міністра транспорту та зв’язку, генерального директора «Укрзалізниці», будувавши автобан Київ-Одеса в статусі голови «Укравтодор»

Сам Іван Андрійович працював директором в компанії «Граніт» УТОГ 2012-2016 р.р., після чого і залишив керівником свою праву руку в будівельному бізнесі Баль Мирона, який зараз під слідством.

Ще одне успішне підприємство Львівської «УТОГ», яке повністю було підконтрольне Івану Вужинському, де зрештою він також працював директором, підприємство «Гарант» Львівської обласної організації українського товариства глухих.

Це підприємство досить успішно провадило свою діяльність з 2007-2012р.р. Компанія виграла тендерів на суму 224,7 млн.грн. Якщо порахувати по середньому курсу долара США на той час, виходить понад 28 млн.дол. Головними клієнтами «Гарант» УТОГ було ДП «Південна залізниця» та ДУС (державне управління справами), які замовляла ремонти та будівництво державних резиденцій, що говорить про наближеність Івана Андрійовича до найвищих владних кабінетів. Нагадаємо що цей весь бізнес позбавлений оподаткування, за рахунок чого є надприбутковим.

«Гарант» УТОГ було задіяне для будівництва приватних дач високопосадовців, як от дачі Віктора Ющенка та Євгена Червоненка у с.Татарів, Яремчанського району.

При будівництві цього об’єкту «Гарант» УТОГ було субпідрядником у Львівської залізниці. Як відомо, практично до всіх Державних резиденцій чи приватних дач топ-чиновників у Західному регіоні, мала стосунок Залізниця.

Зараз Іван Вужинський працює в іншій відомій приватній структурі. Про майно його родини та співпрацю з новими роботодавцями ми детально розкажемо в окремому розслідуванні. Зараз залишаємо фото особняків у тій же Холодновідці, які зводив екс-топ-чиновник зі своєю партнеркою, Прончак Ганною Петрівною.

Зверніть увагу на схожість цих маєтків. Ганна Прончак не лише давня соратниця Івана Вужинського, жінка була директором підприємства «Гарант» УТОГ, яке займалось будівництвом та ремонтом державних резиденцій та було постачальником ДП «Південна залізниця» одразу після того, як Іван Вужинський пішов працювати у високі столичні кабінети.

В наступній частині нашого розслідування ми вам розкажемо про те, як підприємства «УТОГ» допомагають великим забудовникам уникати сплати податків, більш детально зупинимось на фінансуванні будівництва рекреаційних об’єктів з кишені «УТОГ», які перетворились на приватну резиденцію Віктора Медведчука.

dilo.net.ua

Теги: Прончак Ганна Петрівна,Баль Мирон,Вужинський Іван,Жорняк Марія Петрівна,Підприємство Граніт,УТОГ,Українське товариство глухих,Глобус груп,ТзОВ Ангеліка,Прончак,Вужинський,Жорняк,бізнесмени ,Виктор Медведчук,Медведчук,Віктор Медведчук,Гарант,Ганна Прончак,ДП «Південна залізниця»,Львівська залізниця,Віктор Ющенко ,Євген Червоненко,Ющенко ,Червоненко,Укравтодор,Київ,Киев,Украина,Баль Мирон Йосипович,Баль ,ТзОВ Будівельна компанія “Глобус груп”,ТзОВ “Ангеліка”
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР