У Відень - з Алеппо

У Відень - з Алеппо
10669 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще одним блискучим блокбастером стала спецоперація прикордонників аеропорту Одеса та працівників УСБУ в Одеській області.

Отож ситуація була така. На території Одеси працює канал з нелегальнї міграції. До міста, незаконно, в обхід українського кордону, прибули два громадянина Іраку та один сирієць.

Їх бажання потрапити до Європи втілювали два сирійці з Алеппо і Дамаска. Ці двоє організаторів каналу мали посвідки на тимчасове проживання в Україні.

У ВІДЕНЬ — З ЛЮБОВ’Ю

Нелегали планували потрапити до Австрії із комфортом — літаком. Відповідно, організатори каналу купили у своїх спільників іноземні паспорти. Два справжніх паспорти — громадян Швеції та Словаччини. Та один підроблений — грецький.

Планувалося, що сирієць, один із організаторів каналу полетить разом із нелегалами, і по прильоту у Відень поверне їм їх справжні паспорти, натомість шведський, словацький та грецький забере назад.

Обоє організаторів каналу розуміли, що гарантією вильоту з України нелегалів може стати поверхнева перевірка їх документів прикордонниками в аеропорту. Відповідно сирійці почали шукати та домовлятися із одним із прикордонників. Із ним кілька разів зустрічалися та запропонували 6500 доларів — за пропуск трьох нелегалів по чужих паспортах.

Та прикордонник виявився свідомим — хоч і пропустити незаконних мігрантів погодився, але написав заяву до місцевого СБУ. І усі подальші дії уже проходили в рамках спеціального слідчого експерименту.

Нічого не знаючи про це, організатори-сирійці спланували подальші дії.

(фото ілюстративне)

Так першим планувалося пройти кордон та оформитися на посадку нелегалу із підробленим грецьким паспортом. Потім мав піти  “шведський”.

Після цього, останню частину хабаря прикордоннику співорганізатор каналу мав передати у кафе неподалік аеропорту. І відповідно пройти сам на посадку із третім нелегалом.

Аби не “спалитися” прикордонники та працівники СБУ пропустили першого нелегала. Він відзвонився організаторам каналу. За ним пішов другий. І тільки після того співорганізатор зустрівся із прикордонником та віддав йому останню частину грошей. Тоді і нелегалів і обох співорганізаторів було затримано правоохоронцями.

Сирійці виявилися не простими. У одного з них — так щоб закріпити успіх — знайшли поза 300 гр коноплі — в помешканні під час обшуку. Інший сирієць винаймав приміщення готелю. Там під час обшуку знайшли пістолет «Zoraki 914-S» № НОМЕР_7, який відноситься до нестандартної, переробленої, короткоствольної, гладкоствольної вогнепальної зброї калібру 9 мм Р.А., а також 11 набоїв до нього, які є боєприпасами калібру 9 мм Р.А.

Маючи стільки подвигів за плечима, сирійці вирішили в усьому чистосердечно зізнатися та під час судового процесу підписали з прокурором угоду про визнання винуватості. Тому отримали умовні терміни.

Натомість їх спільники, які торгували паспортами і далі продовжують бути невідомими для широкого кола громадськості.

ІНОЗЕМЦІ “В ТЕМІ”

Як ми писали вище, без іноземців вкрай складно організувати канал нелегальної міграції. Адже для відрізку шляху нелегалів, після потрапляння за кордон потрібні водії, квартири, супроводжуючі, які доставлять нелегалів що перейшли кордон вглиб Євросоюзу — в інші країни Європи.

Так на Закарпатті організована злочинна група мала в своєму складі двох угорців. Загалом, окрім іноземців до неї увійшло ще четверо українців. Безпосереднім провідником був Тиберій Чингері Чобович. Ще двоє — брати Корнел — перевізники та супроводжуючі.

Натомість керівник групи відповідав за конспірацію. Сам користувався шістьома номерами телефонів. Його ланка роботи — окрім керівництва — пошук груп незаконних мігрантів.

Ця брава команда зустрічала нелегалів  в Чернівецькій області та переправляла на Івано-Франківщину, в місто Долину. Далі шлях лежав через Торунський перевал, що на межі Івано-Франківської і Закарпатської областей.

(фото ілюстративне)

Далі - Виноградівський район - мотель «Фламінго», що в м. Виноградів.

Тут нелегалів розміщали для таємного їх переховування та забезпечували останніх продуктами харчування, до незаконного переправлення через державний кордон України--до с. Матесалка (Угорщина).

В Угорщині, двоє місцевих мешканців, один із яких Віорел, поселяли на попередньо винайнятій «Віорелом» квартирі, з метою таємного переховування для забезпечення їх таємного доставлення в країни Європейського Союзу.

Згодом, інший угорець перевозив їх в глиб країни та в подальшому — на Західну Європу.

Нелегалів переводили як через село Вилок, так і переправляли човнами через річку Тиса.

(фото ілюстративне)

На “озброєнні” у членів каналу було кілька автівок. Серед яких БМВ та два Фольксваген Пассата.

Гроші за переправку нелегалів зокрема скидували на банківські картки родичів

Переправляли невеликими групами — по 5 — 6 нелегалів.

Тож головну роль фактично виконували двоє угорців. Адже вони відповідали за перебування на території Угорщини, подальше утримання нелегалів та таємне супроводження в країни Європейського Союзу. І це в усіх каналах нелегального переправлення через кордон головне. Адже із більшості судових справ можна довідатися, що виявляють нелегалів здебільшого працівники правоохоронних органів іноземних держав. Організатори ж і члени злочинних угрупувань вдало переправляють іноземних мігрантів через кордон. А загвоздка — у іноземних колегах. У кого в злочинні групи входять особи по той бік кордону України — все йде як по маслу.

УГОРСЬКІ КОРУПЦІОНЕРИ

Неправильно буде сказати, що тільки серед українських міграційників трапляються корупціонери. В угорській міграційній службі таких кадрів теж багацько. Так українець із угорцем організували канал, який був заточений під іноземних держслужбовців. До прикладу вони привезли українця, що хотів отримати іноземний паспорт до Угорщини. Там його фотографували, він підписував документи. І в міграційній службі Будапешта йому видали закордонний паспорт громадянина Угорщини. Щоправда з іншими установичми даними, прізвищем та іменем. Однак із фото нелегала.

(фото ілюстративне)

Ця процедура обійшлася українцеві у 12 тисяч євро.

125 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

В Україні, виробити незаконно паспорт громадянина України можна вкластися було і за 125 тисяч гривень. Такі розцінки були в іншої злочинної спільноти. Один із її учасників, за версією слідства, мав стійкі зв’язки в органах ДМС.

Він отримав від спільників чужий паспорт мешканця Донецька, і по ньому у Залізничному відділі ДМС міста Львова нелегалу зробили закордонний український паспорт. Відповідно, він мав право безперешкодного потрапляння до країн Євросоюзу.

Славний Червоноград

А от мешканці Червонограда йшли по старінкє. Вони переправляли нелегалів пішим шляхом в обхід кордону. Такса — від 7 до 12.5 тисяч доларів. В групі були спєци. Прийшовши до лінії інженерно-технічних та контролюючих споруд, вони розтягували нитки колючого дроту першого загороджувального паркану, який нелегальні мігранти долали шляхом пролазу, таким самим способом подолали і другий загороджувальний паркан. У подальшому, супроводжуючі нелегалів простелювали поролоновий килим через контрольно-слідову смугу, з метою запобігти залишення великої кількості слідів, по якому проходили групи нелегальних мігрантів, а супроводжуючі, забравши поролоновий килим, поверталися в тил ділянки.

Афганців та інші групи мігрантів, червоноградці проводили вглиб Польщі на відстань 6-7 кілометрів, і тільки після того інші члени злочинної групи поверталися назад.

Аревідерчі Рома — і ми в Європі!

"Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту «Серія антикорупційних журналістських розслідувань - Шлях до Європи. Як злочинці та терористи з Африки та Азії - незаконно - потрапляють до Європейського Союзу - за маршрутом Росія - Білорусь - Україна». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження". 

detectives.org.ua

Теги: Відень ,Алеппо,Міжнародний фонд Відродження,мігранти,прикордонники
ПРЯМИЙ ЕФІР