Гамалій Сергій: Губернатор «в законі»

Гамалій Сергій: Губернатор «в законі»
7836 ПЕРЕГЛЯДІВ

26 лютого 2021 року Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету міністрів протягом двох місяців розробити законопроект про виявлення українців з подвійним громадянством. Про це заявив на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов. Звертаючись до українських чиновників, він підкреслив:

Зараз в кого таке є (подвійне громадянство, я б усім радив найближчим часом позбавитись іншого громадянства, щоб не наражати себе на неприємності.

РНБО сформулював офіційну думку державної влади: Україна сьогодні не може собі дозволити мати подвійне громадянство, адже країна агресор Росія може використати цей механізм проти нашої країни. Секретар РНБО дав чітко зрозуміти: навіть якщо в майбутньому у нас з’явиться подвійне громадянство, воно буде заборонене для державних службовців. Це буде прирівнюватися до державної зради.

Втім, голові Хмельницької обласної державної адміністрації Сергію Гамалію вже зараз можна писати «явку з повинною». Адже Сергій В’ячеславович, окрім українського паспорта, має ще польський. Тобто пан Гамалій, який обіймає одну з найвищих в Україні державних посад, є громадянином Польщі. Цей факт він приховав, коли проходив спеціальну державну перевірку під час призначення на посаду. Однак, як виявилося, «шило в мішку не сховаєш».

Про польське громадянство очільника Хмельниччини Сергія Гамалія нам повідомили три незалежних один від одного джерела. Чому спецперевірка не знайшла польський паспорт Гамалія поки невідомо. Можливо, це не входить в алгоритм самої перевірки, а, можливо, наш герой та ті, хто його просував в губернаторське крісло, доклали певних зусиль, щоб ця інформація не враховувалась під час перевірки.

Аналіз декларації Сергія Гамалія підтверджує, що ця людина орієнтована на постійне проживання в Польщі. Згідно із даними з декларації, Хмельницький губернатор має в Україні досить скромну нерухомість: чотири земельних ділянки у селі Жванець, п’ять ділянок у селі Кульчіївці Кам'янець-Подільського району, одна у самому Кам'янці-Подільському, три у селі Грузевиця Хмельницького району. Просто ділянки, не будинки і не квартири.

Що ж стосується закордонної нерухомості, тут відкривається зовсім протилежна картина. Пан Гамалій задекларував дві квартири площею 57 і 36,7 квадратних метрів та будинок із земельною ділянкою площею 161,75 квадратів у Варшаві. Тут нема чому дивуватися, адже дружина нашого героя разом із дітьми постійно проживають в Польщі й також мають польське громадянство. Крім того, в 2019 році в нового очільника області з'явився будинок у Туреччині вартістю 5,7 млн грн. Джерело, яке добре особисто знає Гамалія, дуже здивувався, коли побачив офіційну декларацію чиновника, адже в ній зовсім відсутня інформація про бізнес, яким родина Гамаліїв володіє в Польщі.

Гамалій – «смотрящий» за портами

Нам стало дуже цікаво, ким насправді є губернатор Хмельницької області Сергій Гамалій. Ми вирішили з’ясувати, як він потрапив в крісло губернатора та у владу взагалі. Виявилося, що в українському політикумі мало хто знав про Гамалія до 2019 року. І це не дивно, адже наш герой з 1999 року до зазначеного часу постійно проживав в Польщі, де займався бізнесом. В Україні Гамалій бував переважно по справах, пов’язаних з бізнесом. В офіційній біографії чиновника вказано, що в 2004-2009 рр. він був помічником депутата Кам'янець-Подільської міської ради на громадських засадах. Але, як з’ясувалося, цей статус був необхідний Сергію Гамалію лише для вирішення бізнесових питань. Ніякої участі в житті Кам’янець-Подільської громади він не приймав.

Можна сказати, що в 2019 році Сергію Гамалію повезло. В Україні відбулася зміна влади, активно формувалася команда нового Офісу Президента. Через рекомендації спільних знайомих по бізнесу йому вдалося оформитися помічником одного з п’яти найбільш впливових керівників ОП. У Гамалія геть не було досвіду роботи в державних структурах, але він добре знав, як треба вирішувати питання, що стосуються бізнесу.

Наш герой почав з виконання дрібних доручень по вирішенню питань, з якими зверталися підприємці до безпосереднього начальника Гамалія в ОП. За короткий термін Сергій Гамалій заслужив довіру патрона як людина, яка вміє владнати бізнесові питання. За «заслуги» та особисту відданість його було вирішено поставити одним з «смотрящих» в Держпродспоживслужбі.

Завданням Гамалія було «спостерігати» за «справами», які мав його шеф з бізнесменами та криміналом в Одеському морському порту.

Нам вдалося поспілкуватися з підприємцями, які постійно працюють з Одеським портом. Виявилося, що Сергія В’ячеславовича там добре пам’ятають. «Був такий тут, казав що від ОП, «стриг» всіх без розбору, навіть при Януковичі такого не було», - приблизно таку характеристику наші співрозмовники дали чинному губернатору Хмельниччини. Кажуть, що «обілєчівал» Гамалій підприємців дуже зухвало, особливо не ховався, був впевнений в тому, що його завжди прикриють. Нерідко погрози бізнесменам переходили в особисте переслідування, для цього Сергій Гамалій, посилаючись на завдання свого шефа, залучав місцевих правоохоронців.

Втім, не всі підприємці погодились на незаконні побори. Знайшлися й такі, які звернулися до НАБУ із заявою про вимагання. В заяві було зазначено, що Гамалій, посилаючись на завдання «зверху» та використовуючи можливості силовиків, на регулярній основі вимагав з бізнесменів гроші та поступки у вирішенні питань на користь певних бізнес-структур. Отримавши заяву, детективи НАБУ взяли Сергія Гамалія в оперативну розробку.

Інформація про те, що НАБУ наближається до оголошення підозри Гамалію, потрапила до ОП. Безпосередній керівник нашого героя вирішив «сховати» його на його рідній Хмельниччині, подалі від очей детективів. В листопаді 2020 року в ОП почали думати над звільненням губернатора Хмельниччини Дмитра Габінета. На його місце хотіли призначити Сергія Гамалія, але сталася несподівана для ОП подія. Служба безпеки України підготувала довідку про те, що в 1997 році Гамалій Сергій В’ячеславович був затриманий органами внутрішніх справ у складі злочинного угруповання, яке займалося рекетом. Домовитися з «конторськими» не вдалося, тому 24 листопада 2020 року в.о. хмельницького губернатора став Роман Примуш. Але вже 3 грудня того ж року на посаду голови Хмельницької обласної державної адміністрації був призначений Сергій Гамалій.

Так, завдяки підтримці «зверху» вперше в історії Хмельниччини, область очолила людина, яка має польське громадянство, затримувалась за вимагання, не має досвіду державного управління, але має досвід «решалова». Це образа не тільки по відношенню до подолян, а й до інституту державної служби в цілому. І якщо з політичною складовою тут все більш менш зрозуміло, то відповідь не питання, як така людина як Гамалій могла пройти спеціальну перевірку спецслужб та правоохоронних органів залишається відкритим.

Гамалій - «хрещений батько» криміналу

Скажи мені, хто твій друг, і я скажу хто ти, - твердить стара мудрість. Одразу після призначення на посаду Гамалій почав оточувати себе людьми з кримінальним минулим. Перш ніж розповідати про цих «видатних» особистостей варто пояснити, звідки Сергій Гамалій знає кримінальних авторитетів і чому має тісні зв’язки із злочинним світом.

З більшістю впливових кримінальних авторитетів Гамалій познайомився під час «роботи смотрящим» від ОП в Держпродспоживслужбі, де він курував роботу Одеського морського порту. Поінформовані джерела стверджують, що до обов’язків нашого героя входило передавати «наверх» щомісячно певну суму поборів, тобто виконувати план. Однак пан Гамалій швидко зрозумів, як працюють схеми в порту і потихеньку почав працювати на себе. В цьому йому допомагали особи з кримінального світу, з спільно з ними Гамалій вів справи, які знаходилися поза увагою його патрона в ОП.

Втім, з криміналом Сергій Гамалій познайомився набагато раніше. За інформацію джерел в правоохоронних органах Кам’янця-Подільського, в 1997 році, коли Гамалію виповнилося 18 років він був затриманий міліцією в одному з нічних клубів міста за дрібне хуліганство. Серед особистих речей хлопця був знайдений пакетик з білим порошком, який виявився кокаїном. В тому самому році наш герой готувався до випуску з Кам’янець-Подільського історико-правового ліцею. Історія з наркотиками могла поставити хрест на його майбутній кар’єрі. Ситуацію врятував батько, В’ячеслав Гамалій, який на той час був директором трансформаторного заводу і впливовою людиною в місті. Сергія Гамалія відпустили, а про факт затримання «забули».

В 1999 році Гамалій, який вів життя мажора, знову опинився в кримінальній історії. До міліції надійшла Кам’янця надійшла заява місцевого бізнесмена Івана Сікорського (ім’я та фамілія змінені з метою безпеки). Він стверджував, що організоване злочинне угруповання вимагає в нього 50 тис. доларів США. Чимала сума, як для тих часів, так і для міста. Під час «стрілки», де бізнесмен мав передати гроші, силовики затримали групу рекетирів, серед яких опинився Сергій Гамалій. Мінімальним покаранням згідно ч. 1 ст. 189 ККУ «Вимагання» є обмеження волі на три роки. Але Гамалій молодший не був засуджений. Очевидці тих подій вважають, що батько і на цей раз «відмазати» сина. Всі інші затримані за рішенням суду отримали від 3-х до 5 років позбавлення волі. За однією з версій, Сергій Гамалій зміг уникнути кримінального покарання, тому що дав покази на інших членів банди. Можливо саме тому, щоб уникнути помсти криміналу, наприкінці 1999 року батько переправив нашого героя до Польщі, де він почав постійно проживати під наглядом знайомих Гамалія старшого.

Отже, декілька слів про чинне оточення губернатора Хмельницької області. Першим біля нового очільника Хмельниччини з’явився такий собі Володимир Юр’єв, якого було призначено заступником Сергія Гамалія. Пан Юр’єв намагався потрапити у владу під час місцевих виборів, спробував балотуватися на посаду мера Кам’янця-Подільського. Однак його опоненти знайшли інформацію про те, що в минулому Володимира Юр’єва було засуджено за ст. 257 ККУ «Бандитизм». В результаті Юр’єв був вимушений знятися з виборів.

На посаду свого радника з питань фізкультури та спорту він призначив Андрія Чумакова, людину з кримінальним минулим, добре відому в кримінальних колах. За словами джерел, близьких до Хмельницької ОДА, ще один представник кримінальних кіл, Олександр Панікар майже кожен день по декілька годин проводить в робочому кабінеті губернатора. Цікаво, які питання вирішують пани Чумаков та Панікар з паном Гамалієм?! Навряд чи це питання соціально-економічного розвитку регіону. Будь-який оперативник скаже вам, що зазвичай люди з кримінального світу переймаються питаннями незаконних схем та привласнення чужого бізнесу.

Небайдужі громадяни, які ще залишилися в силових органах, передали в наше розпорядження фрагмент роздруківки телефонних дзвінків губернатора Хмельницької області Сергія Гамалія. Ознайомившись з нею, у нас відпали останні сумніви стосовно його тісних зв’язків з кримінальним світом. Якщо ви ще продовжуєте сумніватися, скажіть, навіщо, наприклад голові облдержадміністрації телефонував кримінальний авторитет на прізвисько «Контрабас»? Чи кримінальний авторитет на прізвисько «Птиця»? Чи нормально, коли державному високопосадовцю, яким є Гамалій, протягом дня дзвонить відома в місцевих кримінальних колах особа на прізвисько «Чуча», чи валютчик Саня «Сич»? А може нормою спілкування для пана Гамалія є спілкування по мобільному телефону з кримінальним авторитетом на прізвисько «Звір»?

Це не просто риторичні питання. Ніякими причинами губернатор не зможе пояснити саме таке коло спілкування, окрім як вирішенням ним особисто питань для криміналу області. Такого зухвалого проникнення криміналу у владу не було навіть за часів Януковича.

Гамалій і кляті питання

У кожної нормальної людини, яка з’ясувала для себе, що губернатор Хмельниччини Сергій Гамалій є «решалою у владі», людиною, яку затримували за зберігання наркотиків і вимагання, а головне – громадянином Польщі, в голові виникають кляті питання. Залишаємо їх в якості висновків:

  • Як ОП, правоохоронні органи та спецслужби допустили ситуацію, коли на посаді голови Хмельницької обласної державної адміністрації опинився Сергій Гамалій, який є громадянином Польщі? На інтереси якої держави працює насправді Гамалій?
  • Якими чином Сергій Гамалій зміг пройти перевірку під час призначення на посаду губернатора Хмельниччини, адже в нього офіційно є два затримання: перше – за зберігання кокаїну, друге – за вимагання у складі злочинної групи? Чи може людина з таким минулим бути головою ОДА?
  • Як ОП, правоохоронні органи та спецслужби допустили перетворення Хмельницької області на потужний анклав криміналу? Чому ніхто не бачить, що заступник, радник та помічник губернатора Сергія Гамалія мають кримінальне минуле та пов’язані із злочинним світом?

informator.press


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

Теги: Гамалій Сергій,Гамалій ,Офіс Президента ,ОП,Хмельницька ОДА,губернатор Хмельниччини,Хмельниччина,ОПУ,РНБО,Росія,Россия,Україна,Украина,Секретар РНБО, Польща,Кам'янець-Подільський,Держпродспоживслужба,Янукович,НАБУ,Габінет,Дмитро Габінет,Гамалій Сергій В’ячеславович ,Юр’єв,Олександр Панікар,Панікар,Чумаков
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР