У депутата Житомирської обласної ради Развадовського підроблене посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЄС?

У депутата Житомирської обласної ради Развадовського підроблене посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЄС?
10628 ПЕРЕГЛЯДІВ

Депутат Житомирської обласної ради та керівник обласної організації партії «За майбутнє» Віктор Развадовський роками користується посвідченням ліквідатора 1 категорії, виданого іншій особі. У посвідченні постраждалого від Чорнобильської катастрофи прізвище власника змінене на прізвище екснардепа

«Яка ціна брехні? - з цього питання починається серіал HBO «Чорнобиль». За спливом 34-х років після аварії весь світ знає про трагедію на Чорнобильській АЕС, але до сих пір залишається багато чого, про що досі замовчується.

Починаючи хоча б з того, що лікарі навмисно ставили постраждалим від радіації помилкові діагнози…

В оприлюднених Шевченківським РВ УКДБ документах вказано, що адміністрації лікарень в історіях хвороби хворих з ознаками «променева хвороба» вказували діагноз «вегето-судинна дистонія».

Архівне фото початку ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Джерело: фото сайт pripyat-city

Тодішній головний лікар Київської обласної лікарні Клименко А.М. вказував, що це в подальшому призведе до плутанини при призначенні лікування, діагностики, а також вирішенні питання про інвалідність та встановлення пенсії. Навіть ліквідатори часто не знали про рівень радіації, яким були опромінені. У тому числі через невивірені дозиметричні прилади, які використовували штаби цивільної оборони, що призводило до різниці у показниках та наражало на смертельну небезпеку.

Одночасно масово фіксувалися розкрадання майна, до якого вдавалися навіть вищі військові чини. Заступник командира військової частини, підполковник викрав з гаража в місті Прип’ять легковий автомобіль, потім вивіз із «зони відчуження» та зареєстрував по підроблених документах. Авто використовував у власних цілях. На судовому засіданні з’ясувалось, що законний власник машини помер у перші дні катастрофи, отримавши велику дозу радіації.   

Архівне фото легкових автомобілів, заборонених до вивезення з території 30-ти кілометрової зони. Джерело фото: сайт pripyat-city

В архіві СБУ зберігається написаний ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС у 1987 році лист, що на той час, коли найнебезпечніші моменти були вже позаду, робота на ЧАЕС стала приваблювати любителів легкої наживи: «Бюрократичний апарат доволі чисельний (кількість, власне тих, хто працює, зменшується, а кількість керівників і працівників будь-яких служб не падає). Природно всім – і маленьким начальникам, і великим, і особам, яких до них прирівнюють із тих чи інших причин – зарплату оформляють так, ніби вони постійно працюють на станції. Справа в тому, що тут введено зоновий коефіцієнт, на який множиться зарплата: на самій станції 5-7, у Чорнобилі 2. Насправді мало хто з них узагалі буває на станції, а хто буває, то звичайно не 6 годин на день. Цим хлопцям, на мою думку, дуже не хочеться, щоб ця благодать закінчувалася. Тим більше, що халтурити і байдикувати під дахом «особливого режиму» (як це не парадоксально) принаймні, зараз, дуже зручно».

З того часу хабарництво та корупція при видачі посвідчень ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС перетворилося у масове явище. У січні 1988 року КДБ отримало повідомлення, що командири військових підрозділів за 40 рублів виписують підроблені посвідчення.

З отриманням незалежності у 1992 році видані при Союзі посвідчення перереєстрували. Для цього створили Комісії з перевірки законності видачі посвідчень були створені при усіх облдержадміністраціях. В 1997 році провели знову повторну перереєстрацію усіх посвідок.

Генерал-ліквідатор

До числа ліквідаторів належить й депутат Житомирської обласної ради від партії «За майбутнє» Віктор Развадовський. На темі захисту прав постраждалих від Чорнобильської катастрофи колишній народний депутат неодноразово робив активний піар.

Віктора Развадовського у 2010 році обрали депутатом як представника Всеукраїнської Чорнобильської Народної партії. Джерело фото: сайт Житомир.info

У 2010 році, як представник Всеукраїнської Чорнобильської Народної партії, потрапив до Житомирської обласної ради. За два роки склав повноваження, переобравшись до Верховної ради, де одразу став «тушкою» фракції Партії регіонів. Його не збентежило, що саме за «регіоналів» та президенства Віктора Януковича учасників та ліквідаторів аварії на ЧАЄС практично повністю позбавили пільг, залишивши мізерні доплати.   

Мітинг чорнобильців під Верховною радою. Джерело фото: сайт Уніан, Український тиждень

Натомість Віктора Развадовського, повністю лояльного до політики Партії регіонів, почали осипати високими державними нагородами. На річницю незалежності у 2013 році Віктор Янукович вручив йому орден Данила Галицького, а в лютому 2014 року, коли вже тривали масові розстріли на Майдані, присвоїв звання генерал-полковника.

Невже увесь цей час можна бути настільки байдужим до долі сотень тисяч людей, життя яких через аварію на ЧАЄС перетворилося на постійну боротьбу за виживання? Чи наважився б до такого той, хто сам не пошкодував ризикнути власним здоров’ям, ліквідуючи наслідки аварії?

Як свідчить офіційна біографія  Віктора Развадовського по 1987 рік Развадовський проходив службу в армії. Назва військової частини, чомусь, не розголошується. Як і обставини, за яких тодішній молодший прапорщик отримав посвідчення ліквідатора. Намагаючись їх з’ясувати, ми надіслали запит до Київської міської держадміністрації, куди він мав би звернутися для отримання необхідного статусу. У надісланому листі, поцікавилися чи видавала міська або ж районні адміністрації столиці посвідчення учасника ліквідації Чорнобильської катастрофи Развадовському Віктору Йосиповичу. Однак в профільному Департаменті соціальної політики КМДА, який веде Державний реєстр осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЄС, такої інформації не знайшлося.

Відповідь від Департаменту соціальної політики КМДА, який не зміг віднайти посвідчення

Як ще ж тоді у депутата з’явилося посвідчення ліквідатора, про яке не знають ті, хто ніби його видав? Його наявність повністю звільняє Развадовського від сплати судових зборів, чим він нерідко зловживає, подаючи позови. Зокрема й до редакції газети, вимагаючи спростування та мільйон за моральні страждання. Хоча й суд визнав такі вимоги безпідставними, жодних витрат депутат не поніс через свій особливий статус. У поданому в суд документі вказано, що тимчасова комісія при КМДА 20 листопада 1997 року видала посвідчення серії А №083242 ліквідатора 1 категорії на ім’я Развадовського Віктора Йосиповича.

У наданому до суду посвідченні можна помітити виправлення у прізвищі

У спілкуванні з керівницею департаменту соціальної політики нам повідомляють, що в Києві на обліку перебуває 11636 учасників ліквідації ЧАЄС першої категорії. І оскільки весь архів ведеться у паперовій формі наявна база власників посвідчень є надто застарілою, що ускладняє в ній пошук. Тому ми надіслали ще один, повторний запит, зазначивши вже не прізвище, а номер посвідчення.

Цього разу нам надійшла відповідь, що справді такий документ видавали. Проте видавали на інше прізвище! В отриманому листі вказано, що отримувачем посвідчення серії А №083242 ліквідатора 1 категорії є Розвадовський Віктор Йосипович. Матеріали особової справи містяться в архіві управління соціального захисту Деснянської районної в м. Києві адміністрації.

Відповідно до цих матеріалів, Розвадовському В.Й. у 1992 році, Київською міською державною адміністрацією, було визначено статут та видано посвідчення учасника ліквідації на Чорнобильській АЄС категорії 2 серії А №006945.

Відповідь від департаменту соціального захисту, що посвідчення категорії 1 А №083242 видано на підставі протоколу комісії

Оформивши групу інвалідності, спричинену наслідками опромінення під час перебування в Чорнобильській зоні, попереднє посвідчення було замінено на нове, одночасно підвищивши з 2-ої до 1-ої категорії ліквідатора ЧАЄС. Та в обох посвідченнях, і в додатках до посвідчень, зазначено прізвище Розвадовський як заявника на їх видачу.

У заяві, на підставі якої переоформлене посвідчення вказане прізвище Розвадовський

Можна було б припустити, що раніше депутат носив саме це прізвище і по якісь причині його змінив. Переглядаючи список обраних народних депутатів, у 2002, які і в 1998 роках бачимо, що вказано Развадовський Віктор Йосипович.

У 1998 році в народні депутати обраний як Віктор Развадовський

Віднайти паперові підтвердження ще раніше, до масового використання комп’ютерів та інтернету, досить складно. Однак на офіційному сайті Верховної ради зберігся Указ, датований 15 липня 1997 року, яким Президент України Леонід Кучма присвоює заступнику начальника податкової поліції України Віктору Развадовському звання «Заслужений юрист України».

В указі про присвоєння почесного звання зазначений Віктор Развадовський Тобто до і після видачі посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЄС категорії 1 Віктор Развадовський прізвище не змінював. А посвідчення належить зовсім іншій особі.

Слідами посвідчення

Заглибившись в пошуки можливого власника посвідчення ми несподівано виявили, що прізвище Розвадовський досить поширене в Україні. Після недовгого пошуку нам вдалося віднайти навіть повного тезку депутата -Віктора Йосиповича, який носить прізвище саме Розвадовський.

Постійне його мешкання вказано в м. Бердичеві, в одному з приватних будинків по провулку Озетівський. Нині в будинку проживає 82-річна бабуся, чоловік якої, за словами сусідів, давно помер. Поспілкуватися з нею не вдалося, останнім часом вона тяжко хворіє і на вулицю не виходить.   

У цьому будинку в Бердичеві раніше проживав Розвадовський Віктор Йосипович

Чи справді Віктор Розвадовський у далекому 86-ому приймав участь в ліквідації чи це просте співпадіння в прізвищі, імені та по-батькові, через 35 років після аварії на ЧАЄС з’ясувати практично неможливо. Як і те, скільки таких повних однофамільців мешкали в різних містах України, маючи чи не маючи відношення до ліквідації аварії. Але наявність чинного посвідчення гарантує можливість отримання пільг.

Певно бажання до певної міри навести лад у виданих в 1997 році посвідченнях та перевірити достовірність включених до бази отримувачів пільг стало причиною появи урядової постанови про заміну раніше виданих посвідчень. І якщо в Києві цей процес відбувається досить повільно, на Житомирщині у майже 98% часників ліквідації 1 категорії вони вже замінені.

З 1 січня наступного року попередньо видані посвідчення будуть недійсними та пільги за цими документами не нараховуватимуться, - зазначає головна спеціалістка сектору по визначенню статусу громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Житомирської ОДА Лариса Барсукова.

Водночас факт зміни прізвища слід підтвердити. За словами посадовиці раніше посвідчення видавалися без паспортів.

– Тому як людина прочитає, чи як була написана заява, так і вказували прізвище, і тому часто траплялися помилки. Згодом при переоформленні посвідчень почали вимагати надавати копії паспорту для того, щоб правильно виписати посвідчення, - додає Лариса Олександрівна.

Якщо ж є розходження та невідповідність – доведеться  доказувати, що та людина, на ім’я якої видано посвідчення, є однією і тією ж особою. Документи, видані за часі Союзу, ще в 1992 році були замінені та видані вже посвідчення українського зразка на основі поданих документів. У 1997 році вийшла постанова Кабінету Міністрів й почали «шерстити», перевіряючи підстави для видачі документів, так як раніше їх отримували майже всі підряд.

Однак будь-які виправлення у раніше виданому посвідченні означають, що замінити його на нове буде неможливо.

- Хто ж таке посвідчення прийме? Хто з помилкою приймає документи – ніхто! – дивуються у секторі з видачі посвідчень. - Це слід робити дублікат посвідчення, де вказується прізвище, як це зазначено в рішенні.

Ось вам і справжня причина чому в Києві настільки повільно відбувається процес заміни посвідчень на нові – багато з сьогоднішніх власників не зможуть підтвердити, що вони мають право на пільги. В тому числі й депутат Житомирської обласної ради Віктор Развадовський – у витязі з рішення про видачу посвідчення зазначено не його прізвище.  Відповідно, переоформити він його не зможе.

Витяг з протоколу згідно з яким посвідчення належить Розвадовському В Й

Однак при цьому Віктор Развадовський впродовж більш ніж 20 років користується багатьма пільгами. Зокрема, виплати щорічної допомоги, елітне медичне обслуговування в «Феофанії», отримання у власність земельної ділянки під забудову в передмісті Києва та пільги при сплаті податків, акцизу та митних платежів, що дозволяє екснардепу щороку купувати та продавати люксові автомобілі. До цього всього Віктор Развадовський з 2003 року отримує пенсію за особливі заслуги перед Україною. У листі-поданні вказано підставою для призначення довічної пенсії наявність в народного депутата групи інвалідності та статусу учасника ліквідації аварії на ЧАЄС.

На основі звернення Віктору Развадовському як учаснику ліквідації аварії на ЧАЄС призначають пенсію за особливі заслуги перед Україною

Це дозволяє йому  отримувати пенсійні виплати на рівні не менше 83% від 50 тис грн посадового окладу заступника керівника комітету Верховної Ради і 35 % надбавку від прожиткового мінімуму. Попри введені обмеження максимального розміру пенсії, Віктору Развадовському за наявності особливих пільг вдається отримувати її без обмежень та стягувати 589 тис грн тільки одного перерахунку пенсії!

За рішенням суду Віктор Развадовський отримуватиме колосальну пенсію і 589 тис грн компенсації за перерахунок пенсії

Така можливість оформлення пільгової пенсії, пільг і доплат стає причиною фальсифікації документів, що призводить до величезних збитків для бюджету країни. Українське законодавство кваліфікує підробку документів, штампів, печаток або бланків як сукупність злочинів за ч. 1 ст. 358 «Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа» та частин 2, 3 або 4 ст. 190 «Шахрайство». Хоча й суди обмежувалися переважно накладанням штрафу, можна знайти й більш суворіші покарання пересічних громадян.

У 2018 році районний суд м. Запоріжжя призначив 3 роки позбавлення волі за отримання підробленого висновку про надання 2 групи інвалідності як учаснику ліквідації аварії на ЧАЄС.

Проте серед високопосадовців подібних судових рішень щодо фальсифікації документів віднайти велика рідкість. Виключенням є помічник екснардепа та ексміністра МВС Юрія Луценка, якого таки засудили за підробку посвідчення учасника бойових дій та диплому про вищу освіту. Жодного такого рішення про чинного чи колишнього народного депутата ні разу ніколи не приймалося. Хоча скандали про наявність підробок та фальсифікованих документів у високопосадовців виникали не раз.

Так чи буде об’єктивним і неупередженим правосуддя до людини з численними багатствами, із заслуженою державною пенсією, маєтком в закритому містечку, маєтком на березі Чорного моря, мільйонами готівки та цінностями, яка увесь цей час користувалася посвідченням, виданим на іншу особу, присвоюючи собі чужі пільги ?! Водночас справжні ліквідатори, покинуті напризволяще державою, змушені існувати на мізерну пенсію: їх позбавляють мінімальних соціальних гарантій, а колишній народний депутат, який купається в грошах, отримує неймовірно високий розмір пенсії, спекулюючи на «турботі» про соціальні незахищених. На совість власника сфальшованого посвідчення, певно, сподіватися марно. Як і сподіватися на визнання своєї провини і добровільне складання депутатського мандату – владу такі люди будуть утримувати за будь-яку ціну.

Тому розслідування справи проти генерала міліції має стати маркером у суспільстві і чітко показати чи досі кругова порука з’їдає правоохоронну систему, а озвучене її реформування та постійні розмови про боротьбу з корупцією є не більш ніж пустими балачками…

zt.20minut.ua

Теги: Розвадовський Віктор Йосипович,ЧАЄС,Чорнобиль,Чорнобильська АЕС,депутат Віктор Развадовський,корупція,пільги,посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЄ
ПРЯМИЙ ЕФІР