Скандал в ЗСУ: 600 мільйонів гривень за непрацездатну систему керування військами

Скандал в ЗСУ:  600 мільйонів гривень за непрацездатну систему керування військами
11265 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українські Збройні сили на порозі чергового скандалу. Система управління військами «Дзвін», на розробку якої пішло чотири роки та 600 млн гривень, виявилася практично непрацездатною.

Про це з посиланням на результати аудиту повідомляє Bihus.Info.

Замовлена компанії «Еверест» автоматизована система центру оперативного керівництва Збройними силами України, як з'ясував аудит, практично не відповідає поточним, реаліям. Компанія-розробник повинна була, згідно з умовами контракту, написати спеціалізований військовий софт і обладнати кілька пунктів управління (штабів і машин) технікою, на якій цей софт працює. Однак до замовлення від Міноборони сферою діяльності компанії «Еверест» була торгівля комп'ютерами, приладдям і готовим софтом - а не розробка ПЗ з нуля. Проте контракт був підписаний.

Фінальна ціна чотирирічного проєкту склала 580 млн грн. При цьому терміни постійно зсувалися, Кошторис змінювалася, замість чотирьох комплексів замовили 12. Однак ініційований Службою безпеки України аудит влітку 2020 року показав, що: софт – не відповідає поставленому завданню; закупівля відразу 12 комплексів нічим не обґрунтована.

Які висновки ще зробила комісія аудиторів:

  • «Дзвін» не сумісний з аналогічними системами країн-членів НАТО.
  • «Дзвін» не має відкритих програмних інтерфейсів за міжнародними стандартами, що ускладнює подальшу інтеграцію системи з іншим софтом в єдиній системі управління ЗСУ або будь-яким іншим продуктом в майбутньому, якщо вони написані за міжнародними стандартами.
  • Робота з цифровими картами реалізована так, що ефективної роботи під час бойових дій «Дзвін» забезпечити не зможе.
  • Керування системою переускладнено.
  • У секретному софті використовується ліцензійне програмне забезпечення сторонніх виробників.

Також аудитом було встановлено конкретний перелік осіб, які приймали рішення за проєктом і підписували відповідні документи - це генерал Володимир Рапко, тодішній начальник військ зв'язку ГШ ЗСУ, заступник начальника ГШ ЗСУ генерал Радіон Тимошенко, тодішній начальник ГШ ЗСУ Віктор Муженко.

При цьому Генштаб відмовився дати з цього приводу розгорнутий коментар, наголошується в матеріалі. Не вдалося також отримати виразного коментаря від компанії-виробника системи.

Джерело: «СЛОВО і ДІЛО»

Теги: ЗСУ,Українські Збройні сили , Збройні Сили України,Збройні сили , Анатолий Матиос,НАТО,Володимир Рапко,Радіон Тимошенко,Віктор Муженко,Генштаб ,Скандал , скандал,Розкрадання,Міноборони ,оборонка
ПРЯМИЙ ЕФІР