Петро Філюк і контрабандисти - куди подівся понад 1 мільйон гривень митних платежів?, - Ігор Мізрах

Петро Філюк і контрабандисти - куди подівся понад 1 мільйон гривень митних платежів?, - Ігор Мізрах
10520 ПЕРЕГЛЯДІВ

Суддя Конституційного Суду України Петро Тодосьович Філюк є доволі відомою постаттю в нашій державі. Та на превеликий жаль, знають його не як доброчесного служителя «Феміди», а як одного із когорти суддів який восени минулого року голосував «ЗА» скасування відповідальності за недостовірне декларування.

Нагадаємо, що рішення Конституційного Суду забезпечило скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування. До того ж, як ми вже зазначали в одній із наших публікацій голосування за скасування відповідальності за недостовірне декларування – є особисто вигідним Петрові Філюку, адже воно надало можливість уникнути йому покарання за нажите сумнівним шляхом майно.   

До речі, щодо незаконного збагачення, то і тут Петро Тодосьович давно прославився. Так приміром, він а ні на час проходження співбесіди в лави КСУ, ані перед цим, і навіть по сьогодні – не роз’яснив чітко як в нього з’явились кілька гектарів землі. Також під час співбесіди до Конституційного Суду свої недостовірні дані в декларації пан Філюк пояснює просто – «не знав», тому й не вписав… Хоча хто як не суддя повинен знати важливу істину:  «незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності», яка і міститься в частині 2 статті 68 Конституції України. А на додачу пан Філюк 5 років не декларував бізнес дружини і 50 тисяч доларів.

Та якщо хтось подумав, що на цьому «звитяги» Судді Конституційного Суду України Петра Тодосьовича Філюка завершуються, то це явно не так. За інформацією Центру протидії корупції та ВГО "Автомайдан" він увійшов до списку недоброчесних кандидатів які потрапили у КСУ. До того ж не слід забувати й про премію «НЕ.ЧЕСТЬ тижня».

Скріншот: сайт vse.media

І так, за плечима Петра Філюка: голосування «ЗА» скасування недостовірного декларування; сумнівно нажите майно, через що являється фігурантом антикорупційних розслідувань; приховування статків членів сім’ї; входить до числа недоброчесних суддів; «коронований» премією «НЕ.ЧЕСТЬ», і це лише «крапля в морі». Найцікавіше те, що попри такий «солідний багаж» він ще й досі спокійно сидить у кріслі Судді Конституційного Суду України, що є прямим знущанням над народом і державою!!!

Як бачимо, вище перечислені діяння Петра Філюка абсолютно не впливають на його звільнення з посади Судді Конституційного Суду України, хоча згідно цих фактів він давно мав би відповісти перед Законом та покинути свій пост.

Сьогодні ж ми розповімо про чергову, важливу і надзвичайно сумнівну сторінку з його життя. Факти які ми публікуємо, Петро Тодосьович всіми силами старався приховати, адже у них розкрито одне із прийнятих ним рішень, що сигналізують про корупційну складову його діяльності як судді і можливу допомогу контрабандистам.

Петро Філюк перебуваючи ще на посаді Голови Апеляційного суду Волинської області прийняв доволі сумнівне рішення, через яке в результаті державний бюджет недоотримав понад 1 мільйон гривень. І так, 2 серпня 2018 року голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк скасував рішення Луцького міськрайонного суду про накладення арешту на вилучену партію контрабанди (200 тисяч доларів), що була затримана співробітниками СБУ у червні цього ж року біля пункту пропуску «Ягодин». Згідно з повідомленням на офіційному сайті СБУ, «правоохоронці зупинили вантажний автомобіль поблизу кордону, який за документами ввіз «конструкцію будівельну збірну з чорних металів (вживана теплиця)», задекларованою вартістю 36 тисяч гривень. Під час перевірки оперативники спецслужби виявили у вантажівці автомобільні запчастини загальною вартістю майже 200 тисяч доларів США. Митні платежі, які повинні були бути сплачені до державного бюджету, становлять приблизно сорок тисяч американських доларів». Однак дороговартісний вантаж у зоні митного контролю перетворився у б/у теплицю вартістю лише 36,406 тисячі гривень, за яку сплатили мізерні митні платежі.

Після виїзду з пункту пропуску вантажівку затримали правоохоронці, які й задокументували злочин. Луцький міськрайонний суд наклав арешт на вантаж та автомобіль. Однак сторона захисту подала клопотання до Апеляційного суду Волинської області про скасування рішення суду першої інстанції, стверджуючи, що вилучені автозапчастини не перетинали державний кордон, а були завантажені після того, як авто в’їхало в Україну. Проте, згідно фактів зазначені аргументи є безпідставними, оскільки вантажівка вʼїхала в Україну о 14:45, а вже о 15:00 вантажівку затримали правоохоронці. Вивантажити 1 тонну металічної конструкції (теплицю) та завантажити 15 тон автозапчастин за цей час неможливо. 

Тоді ще Голова Апеляційного суду Петро Філюк не врахував наведених аргументів і не лише скасував рішення суду першої інстанції, а й повернув усе вилучене майно його «власникам». У результаті цього державний бюджет України недоотримав понад мільйон гривень митних платежів.

Даний випадок чітко показав, якщо контрабандисти не можуть обійти СБУ та митницю, тоді вони домовляються із суддями, в даному випадку прийняте рішення Петром Філюком, як мінімум, викликає дуже багато питань. Що правда ці питання тільки від журналістів і громадськості, а не від Вищої ради правосуддя. В Україні необхідно якнайшвидше системно реформувати суди, але паралельно аж ніяк не потрібно забувати щодо покарань за прийняті сумнівні рішення.

Щодо цього факту по прийнятому рішенню Петром Філюком явно повинна бути проведена перевірка, адже народ має знати куди подівся понад 1 мільйон гривень митних платежів, які мали потрапити в державний бюджет України!

Автор:

Журналіст, громадський діяч,

шеф-редактор журналу «Персона.ТОП»,

член СЖУ, юрист,

МІЗРАХ ІГОР АРКАДІЙОВИЧ

Теги: Петро Філюк,суддя Петро Філюк,Петро Тодосьович Філюк,вища рада правосуддя, КСУ,суддя КСУ Петро Філюк,судья Філюк,суддя Филюк,Филюк КСУ,декларация ,декларація,контрабанда,контрабандисти ,митні платежі,КСУ ,Андрій Філюк,Філюк,суддя Філюк,Філюк Петро Тодосьович,Анатолій Матіос,Матіос ,Конституційний Суд,Конституційний суд України,недостовірне декларування, Ігор Мізрах, Ігор Аркадійович Мізрах,ВРП
ПРЯМИЙ ЕФІР