Зміни, що чекають українців вже у квітні 2021 року - експертний аналіз, юрист Ігор Мізрах

Зміни, що чекають українців вже у квітні 2021 року - експертний аналіз, юрист Ігор Мізрах
7936 ПЕРЕГЛЯДІВ

Квітень 2021 року українцям запам’ятається подорожчанням долара до позначки вище 28 грн / $, новими тарифами на газ і скасуванням обов’язкової письмової прописки. Крім того, вже з наступного місяця для жінок підвищать пенсійний вік, а частина виплат перерахують.

Підвищать пенсійний вік і перерахують пенсії

Що трапиться:

* Пенсійний вік для жінок підвищать на півроку;

* Пенсії збільшать тим, хто продовжив працювати.

В Україні близько півмільйона пенсіонерів продовжують працювати офіційно. Їх стаж збільшується і з часом вони отримують право перерахувати свою виплату. Закон прописаний так, що пенсії підвищують тільки тим, у кого станом на 1 березня накопичилося 24 місяці неврахованого стажу. Саме ж підвищення пенсії відбувається з 1 квітня.

В результаті частина працюючих пенсіонерів вже з наступного місяця отримає надбавку в розмірі близько 2%. Для розуміння, при пенсії в 6 тис. гривень це близько 120 грн.

Але є і менш приємне нововведення.

1 квітня відбудеться останній етап підвищення пенсійного віку для жінок — з 59,5 до 60 років. Жінки, що народилися до 1 квітня 1961 року, ще в 2021-му можуть виходити на заслужений відпочинок з 59,5 років. Вже з 1 квітня вік виходу на пенсію складе 60 років.

Рішення про поетапне підвищення пенсійного віку прийняли ще в 2011-му. З того моменту щороку вимога до віку жінок збільшується на півроку. В результаті вже в 2021-му відбудеться останній етап підвищення.

Важливо також відзначити, що і в 60 років зможуть вийти на пенсію далеко не всі українки. Для цього також потрібно виконати вимогу щодо стажу, який щорічно збільшується на 12 місяців, поки у 2028-му не досягне 35 років. Зараз вчасно виплату можуть отримати ті, у кого є хоча б 28 років стажу.

Що трапиться:

* Кабмін перестане контролювати тарифи;

* Деякі постачальники різко підвищать ціни.

З першого квітня 2021-го постачальники газу можуть встановлювати будь-які ціни на блакитне паливо без обмеження Кабміну. В результаті цього кілька компаній прийняли рішення підняти тариф з 6,99 до 8,25-8,85 грн за куб.

Так, наприклад, постачальник «Маргаз» запропонував ціну 8,25 гривень, а «Азовгаз» — 8,85 грн за кубометр. В результаті цього сім’я, яка, наприклад, використовує 200 кубометрів газу на місяць і зараз платить тисячі триста дев’яносто вісім грн, після підвищення, як клієнт «Азовгаза» і «Маргаза» платитиме вже 1 770 і 1 650 грн відповідно.

До 1 квітня Кабінет міністрів обмежував максимальний тариф на газ. Він не міг становити більше 6,99 грн. Однак вже з наступного місяця постачальників ніхто не контролює. Вони мають право продавати населенню блакитне паливо за тією ціною, яку вважають обґрунтованою.

Крім того, вже з 1 травня українців переведуть на річні тарифи. За бажанням можна буде повернутися до місячних цін. Річний тариф за різними оцінками також може скласти близько 7-8 грн у окремих постачальників.

Подорожчають пологи

В Україні з 1 квітня 2021 року вартість пологів виросте на 2 тисячі гривень і становитиме 10 382 гривні. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів №133. І за кесарів розтин, і за фізіологічні пологи Нацслужби здоров’я (НСЗУ) платить лікарням однаково.

У той же час лікарні, які надають допомогу новонародженим, отримуватимуть різні підвищувальні коефіцієнти. Зокрема, тариф виросте до 113 725 грн для недоношених дітей з вагою до 1,5 кг, а для немовлят вагою понад 1,5 кг складе 25 115 грн.

Крім того, передбачений окремий пакет на ведення вагітності в амбулаторних умовах. Для цього НСЗУ і лікарні укладуть нові контракти. Завдяки цьому породіллі зможуть безкоштовно пройти всі спостереження вагітності — від постановки на облік до розробки індивідуального плану ведення вагітності та його виконання. Також можна буде здати лабораторні аналізи і зробити обстеження.

Прописку скасують

В Україні скасують штамп про місце реєстрації в паспорті (прописку). Замість цього буде працювати електронний реєстр, з якого чиновники повинні будуть самі отримувати інформацію про адресу постійного проживання. У тестовому режимі нововведення запрацює вже з 1 квітня.

«Уже з квітня вводимо експериментальний проект з електронної пропискою. Протягом року до експерименту приєднаються найбільші українські міста. Зміна місця реєстрації — найпопулярніша державна послуга в Україні. Ми довго шукали рішення, як її цифровізувати, і, нарешті, знайшли його. Зараз Мінцифра проводить глобальну реформу цього напрямку. Працюємо над розробкою електронної послуги зі зміни місця реєстрації — онлайн в кілька кліків», — розповіли в Мінцифрі.

Щоб оформити реєстрацію, потрібно буде зайти в додаток або на портал і заповнити за 10-15 хв. заяву. А сам власник житла повинен буде підтвердити ваш запит. Послуга буде надана протягом доби. Через «Дію» власник житла отримає повідомлення і зможе дати згоду прямо зі смартфона. А якщо ви переїдете в інше місце, то ви також легко зможете виписатися.

Крім того, в квітні стартує призовна кампанія в армію. На службу заберуть 14 тис. 246 українців. В цілому квітень 2021 року може запам’ятається не тільки зростанням цін і подорожчанням долара, але і закінченням опалювального сезону і зниженням витрат на комуналку.

Мізрах Ігор

МІЗРАХ ІГОР, громадський діяч, член союзу журналістів України, юрист

mizrakhigor.wordpress.com

Теги: українці,Украинцы,Украина,Україна,юрист Ігор Мізрах ,юрист ,Ігор Мізрах ,Мізрах , Ігор Аркадійович Мізрах, юрист Игорь Мизрах,Игорь Мизрах,Мизрах,Игорь Аркадьевич Мизрах,Игорь Мизрах Википедия, пенсійний вік, пенсії,Пенсія,Пенсионный фонд ,пенсия,пенсии,ПФ,ПФУ,Пенсионный фонд Украины, Пенсійний фонд,Пенсійний фонд України,тариф,Кабмін ,Кабмін України, Кабінет Міністрів України,Кабінет міністрів,Кабмин,Кабмин Украины,Кабинет Министров ,Кабинет Министров Украины,Нацслужба здоров’я (НСЗУ),Нацслужба здоров’я ,Нацслужба здоров’я України,Национальная служба здоровья,Национальная служба здоровья Украины,НСЗУ,Мінцифра
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР