Вже скоро: «спецоперація» - врятувати Вовка, або - як вчергове завдати удару по Зеленському та Ситнику

Вже скоро: «спецоперація» - врятувати Вовка, або - як вчергове завдати удару по Зеленському та Ситнику
43964 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно, 6 квітня в Україні прогримів колосальний скандал пов'язаний із керівником Окружного адміністративного суду Києва Павлом Вовком. Детективи Національного антикорупційного бюро викрили на отриманні хабаря у 100 тисяч доларів двох адвокатів, які обіцяли вирішити питання в судовому позові через вищезгаданого голову ОАСК.

Одним із адвокатів виявився Юрій Зонтов - брат судді Павла Вовка. Також Зонтов є співробітником Служби зовнішньої розвідки та на час досудового розслідування уже відсторонений від посади. «Напарником» по хабарю, який також був затриманий, виявився ще один адвокат - Юрій Донець. Останнього, 9 квітня суд арештував з можливістю внесення застави 2,95 мільйона гривень, яку цього ж дня було «погашено» у повному обсязі. А щодо самого Зонтова, то його суд відправив під варту до 4 червня з альтернативою застави – 35 млн 185 тисяч гривень.

Згодом, 12 квітня Вищий антикорупційний суд арештував майно брата голови ОАСК. Суд за клопотанням детектива Національного антикорупційного бюро наклав арешт на автомобіль Infiniti QX70, земельну ділянку в Гатному Київської області та недобудований на ній житловий будинок, дві квартири, групу приміщень та нежитлові приміщення на Печерську.

На цьому історія з ОАСК і Павлом Вовком не закінчилась. 13 квітня на сайті Глави держави з’явилась інформація: Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект Закону України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва». Гарант пропонує Верховній Раді ліквідувати скандальний Окружний адмінсуд Києва та утворити Київський міський окружний адміністративний суд. Про це йдеться у законопроєкті №5369.

На перший погляд, все йде правильним шляхом: перше - НАБУ «взяли на гарячому» Зонтова і він, можливо разом із братом-суддею будуть покарані, друге - ОАСК ліквідують. Та чи вдасться це все втілити у реальність?

І з цих двох пунктів – ліквідація ОАСК є більш реальною. Але тут зразу ж виникає питання: «брата Вовка фактично взяли із доказовою базою – то хіба тепер він може уникнути покарання???»…

Відповідь – «так, може уникнути покарання»…

Справа в тому, що цими днями у вищих політичних та правоохоронних колах почала ширитись доволі цікава інформація про підготовлення до так-званої спец-операції по спасінню судді Павла Вовка і його брата Юрія Зонтова.

Так, вже у найближчі дні затримання Зонтова мають перетворити у формат, де він ніякого хабаря не брав, а все це була «запланована» спецоперація правоохоронців. (хто із служителів закону виступить його спасителями точно ще не відомо – ідуть торги, в наявності лише фабула дій). Щодо НАБУ – то цю структуру вчергове намагатимуться «залишити в дураках», а всі дії працівників планують виставити – «як зрив масштабної спецоперації на чолі із братом Вовка Юрієм Зонтовим. Простими словами: із Зонтова-хабарника – мають зробити героя.

Дехто, звісно, подумає, що ця інформація – абсурдна. Та не потрібно робити поспішних висновків, найперше зауважимо – що в нашій державі і не такі схеми з відбілювання корупціонерів втілювали у життя. Крім цього такий формат «Зонтов-герой-викривач» все ж може бути втіленим у реальність, адже це вигідно зацікавленим особам, та про це далі…

Зараз же зазначимо, що в українських ЗМІ, зокрема у телеграм-каналах уже заливається інформація у форматі: «факт принадлежности денег Вовку или его брату НАБУ доказать не может»,  «денег должно быть больше, чем заявило НАБУ - после обыска «испарились» примерно 500 тысяч долларов. По поводу этого, несомненно, будут поданы соответствующие заявления не только в НАБУ, но и во все конкурирующие»…

Тобто війна по спасінню Вовка і його брата уже розпочалась, схема стандартна – «завдавати ударів по НАБУ всіма методами». Наразі йде розкачування ситуації і пошук найкращого варіанту як відбілити Голову ОАСК.

 Вищеописані дані щодо так-званої «спецоперації» в якій із Зонтова намагатимуться зліпити «героя» - є найкращим варіантом. А все тому, що у такому форматі зацікавленим особам серед яких і сам голова ОАСК Павло Вовк – вдасться завдати ударів по декількох цілях зразу. Найперше – це черговий удар по Артему Ситнику і НАБУ, які вже давно «стоять поперек горла» ОАСК-у. Друге, і не менш важливе – якщо Зонтова вдасться «відмазати» за таким кейсом, то ініційований Володимиром Зеленським Законопроект по ліквідації ОАСК – навряд чи набере потрібну кількість голосів.

Висновок простий: скоріш за все у найближчий час буде спроба втілити у життя так-звану спецоперацію, в якій Юрія Зонтова представлятимуть як не хабарника, а як – героя який був ланкою якогось таємного провадження, і яке «зірвало» НАБУ.

Що ж:  чекаємо… спостерігаємо… повідомляємо…

Теги: Юрій Зонтов,ОАСК,судья Вовк,Павел Вовк,НАБУ,Павло Вовк,Павло Вовк хабар,Вовк хабар,Окружний адмінсуд Києва,Голова ОАСК,Зонтов Юрий,Зонтов взятка,Зонтов хабар
ПРЯМИЙ ЕФІР