Олег Баздуганов: розвиток сталої аквакультури дуже важливий для України

Олег Баздуганов: розвиток сталої аквакультури дуже важливий для України
7401 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні завершився перший з трьох днів Міжнародного форуму з розвитку сталої аквакультури «AQUACULTURE BUSINESS UKRAINE-2021». 

За дорученням міністра аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко я відкривав цей форум, і розповів про стан та перспективи розвитку аквакультури в нашій державі. 

Що важливо знати

На сьогодні загальна кількість суб’єктів аквакультури в Україні становить 4568 підприємств різних форм власності. 

Загалом у 2020 році обсяг продукції аквакультури в нашій державі становив: 18,57  тис. т. 

Традиційними об’єктами аквакультури в Україні незмінно залишаються коропові. Також аквафермери вирощують райдужну форель, європейського сома, щуку, судака, лина, кларієвого сома, карася, стерлядь та ін. Протягом кількох останніх років спостерігається зростання обсягів реалізації сомових риб. Це пов’язано з розвитком рециркуляційної аквакультурної системи (РАС) та збільшенням виробництва кларієвого сома. 

Завдяки розвитку рециркуляційних рибницьких господарств стало можливим вирощування нових перспективних об’єктів аквакультури, у першу чергу, тепловодних видів. Крім кларієвого сома, до відносно масових належить тиляпія.

Економічна стратегія та аквакультура

У Національній економічній стратегії на період до 2030 року, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 № 179, приділено увагу розвитку мікро та малих виробників сільськогосподарської продукції. В ній наголошено про створення переробних підприємств для річкової риби, що допоможе розширити асортимент рибопродукції, а також скласти конкуренцію імпортним аналогам, і як наслідок, підвищити частку малого і середнього бізнесу в експорті до 40%. Це все актуально для аквафермерів. 

Щодо спрощення для фермерів умов оренди водних об’єктів. 

Було розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення умов ведення аквакультури)», який має за мету удосконалення процедури отримання суб’єктами аквакультури рибогосподарських водних об’єктів (їх частин) у користування на умовах оренди, а саме чітке визначення, що надання в оренду частини рибогосподарського водного об’єкту здійснюється без паспорта водного об’єкта. Прийняття цього Закону дозволить врегулювати  надання в оренду гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм, що спростить діяльність у сфері аквакультури.

Все це  обговорюється на форумі, який насправді є масштабною подією, що через пандемію COVID-19 відбувається у форматі ZOOM конференцій. «AQUACULTURE BUSINESS UKRAINE-2021» об‘єднав виробників продукції аквакультури, кормів, рибоводного обладнання, представників наукових інституцій, банківського сектору, сфери рекреаційного рибальства і послуг.

Олег Баздуганов

Теги: Олег Баздуганов,аквакультури ,AQUACULTURE BUSINESS UKRAINE-2021,аквафермери ,риба,Україна,Украина
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР