Злата Лагутіна: «Декларування доходів та чесна сплата податків — це обов’язок усіх громадян, без винятку. Це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави»

Злата Лагутіна: «Декларування доходів та чесна сплата податків — це обов’язок усіх громадян, без винятку. Це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави»
10974 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щороку, починаючи з 1 січня, платники звертаються до податкової, аби задекларувати свої статки. Чи відбулися зміни у кампанії декларування — 2021? Хто і як має звітувати про свої доходи? У який спосіб це можна зробити? Куди звертатися за консультацією та як отримати допомогу у заповненні? З усіма подробицями читачів журналу «Вісник. Офіційно про податки» ознайомила начальник Головного управління ДПС у м. Києві Злата Лагутіна. 

Пані Злато, почнемо з запитання, яке турбує усіх платників. Чи відбулися зміни у кампанії декларування — 2021?

Певні нововведення є, але вони більше стосуються реалізації права на податкову знижку і безпосередньо не пов’язані з поданням чи заповненням декларації. Загалом жодних фундаментальних законодавчих змін у цьогорічному декларуванні не відбулось. Як і торік, декларацію подають ті громадяни, які отримували упродовж минулого року доходи, з яких не сплачувались податки. 

Розкажіть про торішню кампанію, чи була вона вдалою з огляду на фінансове вираження? Чи були активними громадяни, зважаючи на карантинні обмеження?

Нагадаю, що минулого року у зв’язку з карантинними обмеженнями терміни подання декларацій було продовжено до 1 липня, терміни сплати за результатами річного декларування — до 1 жовтня. Задекларовані зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору громадяни мали сплатити не пізніше 30.09.2020 р. Та незважаючи на перенесення термінів, можу стверджувати, що кампанія декларування була вдалою.

Ми (Головне управління ДПС у м. Києві) вдячні киянам, адже активність у поданні декларацій про майновий стан та доходи була досить значною.

Протягом січня — червня 2020 року кияни подали 23 184 декларації про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованого доходу становила понад 48,6 млрд грн.

За поданими деклараціями було узгоджено до сплати в бюджет понад 1,4 млрд грн податку на доходи фізичних осіб та більш ніж 185,3 млн грн військового збору.

Близько 4000 (3999) осіб, які подали майнові декларації, отримали дохід у понад 1 млн грн. У своїх деклараціях вони задекларували доходи на загальну суму понад 44,4 млрд грн.

На сьогодні за результатами проведеної кампанії декларування до бюджету сплачено 1 млрд 401 млн грн податку на доходи фізичних осіб та понад 182,4 млн грн військового збору, що становить майже половину (факт — 48 %) від усієї сплати по Україні.

Найбільшу суму податків у Києві задекларував та сплатив мешканець Шевченківського району і це понад 268,5 млн грн ПДФО та понад 42 млн грн військового збору від доходу, отриманого за кордоном. 

За вашими прогнозами, чи вплине карантин на результати кампанії цього року?

Результативність кампанії декларування першочергово залежать від рівня свідомості платників податків. Звичайно, ми розуміємо, що у зв’язку з локдауном економічна активність знижувалася. Однак це не означає, що ми не побачимо позитивної динаміки у декларуванні доходів.

Може статися так, що кількість поданих декларацій дещо зменшиться, проте задекларовані киянами доходи і відповідно визначені до сплати податки можуть значно зрости. Може бути і навпаки. Висновки поки робити зарано. Але я б хотіла наголосити на тому, що декларування доходів та чесна сплата податків — це обов’язок усіх громадян, без винятку. Це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави. Саме податки є джерелом фінансування соціально важливих сфер. Це й утримання лікарень, шкіл, фінансування доріг і соціальні виплати. Все те, що має надважливе значення. Особливо на фоні пандемії. Тож закликаємо громадян проявити свою свідомість та неухильно дотримуватися податкового законодавства. 

Перший місяць кампанії декларування закінчився. На що вказують вже подані декларації?

Як свідчить практика, січень є менш активним у звітуванні громадян. Однак місяць закінчився і ми вже можемо відзвітувати щодо перших декларацій, які надійшли від киян. Так, до податкової служби столиці вже подано 1379 декларацій, в яких вказано отриманих доходів на загальну суму близько 1,1 млрд грн. Є й перші мільйонери. Їх уже 131 особа і вони відобразили понад 825 мільйонів отриманих доходів. 

Нагадайте, будь ласка, які саме доходи підлягають декларуванню?

З урахуванням вимог ПКУ обов’язковому декларуванню підлягають доходи, які отримували громадяни протягом 2020 року, від надання в оренду рухомого та нерухомого майна, від продажу інвестиційних активів, у вигляді спадщини та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, іноземні доходи. Також інші доходи, отримані від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (наприклад, прощений (анульований) банком кредит). 

У який спосіб громадяни можуть відзвітувати перед податковими органами про отримані доходи?

Найперше податкова декларація про майновий стан і доходи подається громадянами особисто або уповноваженою на це особою до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації.

Якщо ж громадяни не мають змоги відвідати податкову, подати декларацію можна надіславши її поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення) або ж скористатись сервісом Електронний кабінет.

Хочу зауважити, у разі відправлення декларації поштою це необхідно зробити не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання, а при поданні декларації в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Насправді, усіх платників ми закликаємо подавати декларацію за допомогою Електронного кабінету.

Це має низку переваг: зручність, доступність 24/7, оперативність. І найголовніша перевага використання Електронного кабінету — дистанційне звітування.

Подання декларації в електронному вигляді передбачає також часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого чи рухомого майна. Варто зазначити, що інформація з Державного реєстру фізичних осіб може бути неповною, оскільки у Державному реєстрі не відображаються дані щодо доходів, отриманих від фізичних осіб, та іноземні доходи. Але при заповненні декларації будь-яке значення можна відкоригувати у ручному режимі.

Загалом Електронний кабінет дає можливість: скоротити час і витрати на подання звітності, мінімізувати помилки при заповненні декларації, у разі необхідності подати копії документів у додатку до декларації, що важливо, зокрема, при використанні права на податкову знижку. І додаткова, але суттєва перевага в обмеженні контактів, що можуть нести потенційну загрозу зараження на COVID-19. У період пандемії це також важливий аргумент на користь використання Електронного кабінету.

Утім який би спосіб звітування не обрали платники, варто не забувати про терміни звітування та сплати. Останній день подання декларації — 30 квітня, сплатити ж задекларовану суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору громадяни повинні до 1 серпня. 

У яких випадках громадянам не обов’язково подавати декларацію про майновий стан?

Податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи:

  • від податкових агентів, які відповідно до ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • винятково від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення) та/або з яких сплачено податок. 

Велика кількість наших громадян працює за кордоном та отримує там доходи. Чи зобов’язані вони звітувати у нашій державі та сплачувати податки?

Так, громадяни, які працювали за кордоном та отримували іноземні доходи, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

З багатьма країнами, де працюють наші громадяни, підписано угоди про уникнення подвійного оподаткування. Тож якщо з отриманих за кордоном доходів утримувались податки та це офіційно підтверджено в Україні, повторно їх сплачувати не потрібно.

Податковим кодексом передбачено перенесення термінів подання декларації для тих громадян, які не встигли отримати підтверджувальні документи щодо суми отриманого ними доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ними податку в іноземній юрисдикції.

Подавши заяву до контролюючого органу, громадяни можуть продовжити термін подання декларації до 31 грудня.

Якщо говорити про податкову знижку, чи є зміни у переліку понесених витрат для отримання компенсації частини сплачених податків?

Є, але незначні. Розповім про все по черзі.

Нагадаю, скористатись правом на податкову знижку можуть платники, які протягом 2020 року:

  • сплачували проценти за іпотечним кредитом;
  • перераховували благодійні внески неприбутковим організаціям;
  • сплачували кошти за своє навчання або своїх дітей;
  • страхували себе та свою родину;
  • сплачували кошти за переобладнання транспортного засобу на альтернативні види палива;
  • здійснювали оплату допоміжних репродуктивних технологій та оплату вартості державних послуг при усиновленні дитини, включаючи сплату державного мита;
  • сплачували кошти на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного кредиту;
  • сплачували кошти за оренду житла (громадяни, які мають статус внутрішньо переміщеної особи).

Внесеними у 2020 році змінами до ПКУ розширено перелік витрат з метою отримання податкової знижки. Так, до витрат платника податків, понесених з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19, включатиметься сума коштів або вартість товарів, які добровільно перераховані (передані) як благодійність відповідним організаціям та/або органам виконавчої влади, закладам охорони здоров’я тощо.

Зауважу, якщо платник податку до кінця податкового року, що настає за звітним, не скористався правом на податкову знижку, таке право на наступні роки не переноситься. 

Які витрати найчастіше декларували кияни з метою повернення коштів і яку суму загалом повернуто у 2020 році?

За нашою статистикою упродовж минулого 2020 року понад 10 тисяч киян скористались правом на отримання податкової знижки. Загалом, майже 44,2 млн грн податків підлягають поверненню на розрахункові рахунки громадян. Якщо говорити про напрями, то абсолютним лідером є компенсація витрат, сплачених платниками на користь закладів освіти. 

Де громадяни можуть отримати інформаційну допомогу та проконсультуватись щодо заповнення декларації?

Громадяни можуть звернутись до будь-якого столичного Центру обслуговування платників та отримати кваліфіковану допомогу у питаннях декларування доходів. На субсайті Головного управління створено банер «Деклараційна кампанія — 2021», у якому розміщуються нормативні документи, роз’яснення з актуальних питань кампанії декларування, приклади заповнення декларації. Крім цього, на субсайті розміщено контактні номери телефонів фахівців, які нададуть консультаційну допомогу у питаннях заповнення декларацій. Платники можуть отримувати інформацію на сторінці ДПС у Facebook та Telegram.

Источник

Теги: Злата Лагутіна,Лагутіна,Лагутина,Украина,Україна,Декларування доходів,Декларування ,доходи,доход,доходы,Електронний кабінет,декларація,декларування ,ГУ ДПС у м.Києві,податки,ПДФО,Київ,Киев,ДПС,ПДФО ,COVID-19,коронавирус,Эпидемия,эпидемия коронавируса,пандемия,пандемия коронавируса,ДПС ,Головне управління ДПС у м. Києві,Головне управління ДПС ,ГУ ДПС ,декларації,декларация,декларации,бюджет,налоги,ПКУ ,Державний реєстр
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР