Будівельний пасьянс від нардепів: хто лобіює інтереси великих забудовників у Верховній Раді?

Будівельний пасьянс від нардепів: хто лобіює інтереси великих забудовників у Верховній Раді?
47797 ПЕРЕГЛЯДІВ

Хаотична забудова столиці, інвестиційні «бульбашки» й чергове переформатування органів держархбудконтролю: поки в Україні триває невдала реформа будівельної галузі, великі гравці ринку продовжують лобіювати свій бізнес на законотворчому рівні. Які будівельні клани представлені у профільному парламентському комітеті, хто з ким пов’язаний та чиї інтереси представляє? Розбиралася команда «СтопКору»

Хто саме на законодавчому рівні курує містобудівну діяльність в Україні? Кількісний склад Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у Верховній Раді України IX скликання станом на 22 квітня налічує 27 народних депутатів. Серед них – особи, дотичні до «тіньового куратора» Києва Вадима Столара, лобісти великих девелоперів і навіть скандальна депутатка зі списку «Миротворця».

Голова Комітету – Андрій Клочко.

Клочка пов’язують з ексначальником управління дозвільних процедур ДАБІ Олександром Сергієнком, який є помічником нардепа на громадських засадах.

Саме Сергієнко був автором сумнозвісного реєстру дозволів за часів Януковича. Нещодавно журналісти зафіксували неформальну зустріч Сергієнка з колишніми і чинними посадовцями органів держархбудконтролю. Причому «Мерседес», яким приїхав Сергієнко, виявився майном компанії, що надає охоронні послуги ДАБІ.

Klocko

Андрій Клочко Фото з відкритих джерел

Секретар Комітету – Дмитро Ісаєнко.

За твердженням інсайдерів, Ісаєнко ймовірно є лобістом «Сага Девелопмент» Андрія Вавриша і через АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Княгиня Ярославна» пов’язаний із «Перфект Груп». У Раді Ісаєнко представляє фракцію ОПЗЖ – так само, як і Вадим Столар.

У серпні 2020 року він став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. Нагадаємо, 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

При цьому сам Ісаєнко є фігурантом антикорупційного розслідування за фактом тендерних махінацій. Крім того, йому закидають невідповідність статків доходам. У 2019 році пан Дмитро придбав 4 земельні ділянки, а з 2014 року володіє будинком в Козині на 900 квадратів. Має елітні автівки та яхту.

Isaenko

Дмитро Ісаєнко Фото з відкритих джерел

Від АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Княгиня Ярославна» депутат отримав дивіденди на 67 млн грн. Саме компанія з орбіти Вадима Столара лежить в основі «Перфект Груп», яка наразі будує скандальний «Стенфорд» на Предславинській. Нагадаємо, на сьогодні цільове призначення землі під будівництво «Стенфорду» досі не змінено.

Заступниця голови Комітету – Олена Шуляк.

Пані Олену вважають наближеною до міністра регіонального розвитку Олексія Чернишова і до Конфедерації будівельників України, віцепрезидентом якої є, знову ж таки, секретар Комітету Дмитро Ісаєнко.

Крім того, до КБУ входять найвпливовіші гравці української будівельної галузі: Ігор Кушнір («Київміськбуд)», Ігор Лисов («Ліко-Холдінг»), Олександр Харченко (керівник кооперативу «Житлобуд-1» у 2008-2016 рр., керівник і бенефіціарний власник ПрАТ «Трест Житлобуд-1», бенефіціар ПрАТ «Харківелектромонтажкомплект), Петро Шилюк (президент Корпорації «ДБК-Житлобуд»). До ради директорів також входить Анна Лаєвська з «Інтергал-Буду». Крім цього, перелік компаній також включає К.А.Н. Девелопмент, ПАТ «Мостобуд», «СІТІ ВАН ДЕВЕЛОПМЕНТ», ТОВ Будівельна група «Синергія» тощо.

Olena Shulyak

Олена Шуляк Фото: СтопКор

Цікаво також, що до групи компаній родини Шуляк входить аудиторська фірма «Стандарт», одним із засновників якої є Редько Катерина Олександрівна. Ця ж пані є керівником компанії «Парус Холдингс», яка належить групі родини Столарів.

Зауважимо, що донедавна до складу Комітету офіційно входили не 27, а 28 народних депутатів. Однак станом на сьогодні прізвище одіозної Тетяни Плачкової зі списку членів парламентського комітету на сайті ВРУ дивним чином зникло.

Тетяна Плачкова

Пані Плачкова свого часу працювала в ДАБІ і є цивільною дружиною Олексія Горового. Нардепка декларує двох дітей від забудовника, хоча самого чоловіка в декларацію не внесла. Нагадаємо, група братів Горових відкрито конкурує за вплив на будівельному ринку з іншим девелоперським кланом – «Інтергал-Будом» Володимира Зубика.

Пані Тетяна відома не тільки своїми інтересами у будівельній сфері, а й відверто проросійською позицію. У березні 2020 року вона разом із Медведчуком зустрічалась із посіпаками Путіна в Москві, а у січні 2021-го створила парламентське міжфракційне об’єднання «За українську Бессарабію», яке, на думку експертів, підігріває сепаратистські настрої у південному регіоні України. Наразі Плачкова внесена у базу сайту «Миротворець» як пособниця російських окупантів та учасник пропагандистських заходів Росії проти України.

Plachkova

Тетяна Плачкова Фото з відкритих джерел

Понад те, жінка не приховує розкішного стилю життя: у 2019 році вона придбала 200-метрову квартиру в центрі Києва за 11 млн грн. А також декларує колекцію прикрас, годинники, шуби з хутра та сумки Луї Вітон та Ерме, маючи офіційну зарплату у 42,5 тисячі гривень на місяць.

За твердженням ЗМІ, синдикат Горових-Столара-Плачкової використовує свій вплив на ДАБІ не лише для легалізації власних об’єктів будівництва, зведених з порушеннями, але й для збирання тіньового «кешу» із забудовників у всій країні. Попри перманентне протиборство різних бізнес-груп та, як наслідок, постійні кадрові ротації у топменеджменті недореформованої ДАБІ, люди братів Горових незмінно посідають в органах держархбудконтролю не головні, але вагомі посади.

Зауважимо, що, окрім очевидних лобістів, у складі Комітету також є депутати, статки яких за два роки роботи в парламенті дивним чином зросли. Це може вказувати або на махінації з декларуванням майна, або ж на приховані зв’язки з великими забудовниками.

stopcor.org

Теги: Тетяна Плачкова,Олена Шуляк,Дмитро Ісаєнко,Андрій Клочко,ДАБІ,забудовники,Олександр Сергієнко,Вадим Столар,Сага Девелопмент
ПРЯМИЙ ЕФІР