Україна - ГМО?

Україна - ГМО?
7093 ПЕРЕГЛЯДІВ

Завжди вражає талант наших чиновників перетворювати будь-яке явище на стартап для "схематозів". Наприклад, ГМО.

Для пересічних громадян це не більше, ніж абревіатура на обгортці печива чи якогось іншого продукту харчування, а для "кмітливого та винахідливого" чиновника - це теж харчування, але трохи в іншому сенсі та геть в інших масштабах.

Існує інформація, що відсоток вирощеної в Україні генно-модифікованої сої досить високий. За оцінками експертів, це близько 50-60%, а подекуди називають і цифру навіть у 90%. Втім, якогось точного обліку немає, оскільки офіційно ГМ-сою в Україні не вирощують.

Наприклад, у своєму нещодавньому офіційному релізі Держспоживслужба повідомляє наступне:

«Останнім часом з’являються повідомлення про начебто завезення на територію України насіння сої з ГМО. Держпродспоживслужба нагадує, що ввезення на територію України, у тому числі, в режимі реекспорту, насіння сої з використанням ГМО заборонено чинним законодавством України… Повідомляємо, що станом на 1 квітня в Україні не зареєстровані сорти сої з ГМО та продукція, вироблена з їх застосуванням. Інформація про ввезення такої продукції також на сьогоднішній день відсутня».  

І навіть є новини про посилення митного контролю:

Однак в цьому місці ми нагадаємо про старий добрий "контрабас". В той самий час у профільних чатах трейдерів є об’яви про пошук сої БЕЗ ГМО для купівлі. Тобто, виходить, що її ще треба пошукати?

Крім того, на офіційних сайтах компаній-трейдерів легко можна знайти у переліку сою і сою без ГМО:

  1. https://agrotender.com.ua/kompanii/comp-3962
  2. https://tripoli.land/soya-bez-gmo
  3. https://agrotender.com.ua/kompanii/comp-2329

При цьому, неофіційні джерела повідомляють, що Держспоживслужба дає дозвіл на використання у виробництві ГМ-сої власне там, де потрібно виробникам. Про інтереси споживачів в цьому випадку не йдеться.

Окрема схема - це потоки від офіційної сертифікації ГМ шроту, олії, бобів сої як таких, в яких відсутня генно-модифікована сировина. Тобто на них, простими словами, "шльопають" позначки «без ГМО», або «соя українська», чи «боби сої». Звісно, така процедура вимагає обов’язкової вдячності, еквівалентної певній кількості умовних одиниць, бажано з портретами американських президентів.

Отже, продукція, що йде на експорт у великих обсягах, містить ГМО. Ділки навряд замислюються над тим, якими можуть бути наслідки цієї омани. Раніше Україна вже мала проблеми із забороною експорту своєї продукції в ЄС через схожі причини, опинившись в епіцентрі міжнародного скандалу.

Минули роки, а питання досі актуальне.

Але окрім сої є також інша продукція, що має велике значення для населення. Здорожчало м’ясо, яйця, соняшникова олія. На поточний момент, соняшникова олія перетворилась мало не на золотовалютний запас майже для кожної української родини, адже ціни на неї сягнули небес, і споживачі тепер не роздивляються так прискіпливо позначки дрібним текстом. Більше за склад продукту їх цікавить ціна.

На тлі того, що населення не має змоги повноцінно працювати і вести бізнес через локдауни, вимоги до якості споживчих товарів знижуватимуться. Ну як цим не скористатись, якщо є можливість, інструмент і повноваження?

Те, що далі за ланцюжком це так чи інакше потрапляє до харчового обігу тих самих пересічних громадян (імовірно навіть не лише в Україні), нікого особливо не цікавить. Те, що тим шротом годують птахів на птахофабриках, худобу всередині країни, теж нікого не цікавить.

Бо більше цікавить те, як швидше "відбити" інвестицію в призначення на таку хлібну посаду. Ну і в профільне міністерство треба обов’язково занести "ординський вихід", тобто данину.

А ще ж нові авто самі себе не куплять, як і десятки квартир. За запитом в Google можна знайти багато цікавого про майно дядь і тьоть, що обіймають посади в Держспоживслужбі.

Важко в наш час бути успішним стартапером: треба встигнути, поки черговий катаклізм, керований розлюченим натовпом, не розжене ці "рога і копита".

Ми продовжимо слідкувати за ситуацією з ГМО, ознайомлювати громадськість з розвитком подій, та в майбутньому назвемо прізвища, які винні у цьому всеукраїнському схематозному безладі.

АНТИКОР

Теги: ГМО,стартап ,генно-модифіковані продукти ,Держспоживслужба ,генно-модифікована сировина,Україна,Украина,ЄС ,ГМ
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР