Патріарх Філарет вшанував пам’ять ліквідаторів та всіх жертв Чорнобильської катастрофи

Патріарх Філарет вшанував пам’ять ліквідаторів та всіх жертв Чорнобильської катастрофи
48221 ПЕРЕГЛЯДІВ

26 квітня 2021 року виповнюється 35-та річниця аварії на Чорнобильській АЕС.

У цей день Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив заупокійну молитву за всіх загиблих від Чорнобильської катастрофи біля пам’ятника «Чорнобильська мадонна» у Києві. Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій та духовенство.

За богослужінням молились ліквідатори Чорнобильської аварії, працівники Національного музею “Чорнобиль”, члени Національної спілки журналістів та громадськість. Пам’ятний захід також відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Куба в Україні Натача Діас Агілера.

Патріарх Філарет закликав завжди пам’ятати про подвиг ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, які своєю мужністю і самопожертвою зупинили аварію і врятували життя українців.

“Ми живі, бо ліквідатори аварії у Чорнобилі, пожертвувавши своїм життям, врятували нам життя. Бо якби не вони, вибух був би настільки великий, що від Києва нічого б не залишилось. А вони пожертвували своїм життям. Наш обов’язок молитись за них, тому що вони зберегли місто Київ і всю Україну. Нехай Господь Ісус Христос, за їхню жертовність, дарує їм Царство Небесне і вічне блаженне життя. Вічна їм пам’ять” – відзначив Святійший владика.

Предстоятель Київського Патріархату поклав квіти до пам’ятника загиблим чорнобильцям.

На завершення Патріарх Філарет передав до Національного музею “Чорнобиль” Біблію українською мовою, яку особисто переклав і видання Київської Патріархії, зробив пам’ятний запис у книзі поважних гостей музею та поспілкувався з ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Відзначимо, що Патріарх Філарет 1986 року був правлячим архієреєм Київської єпархії, куди входили м. Чорнобиль і теперішня зона відчуження.

26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС – первісток атомної енергетики України – стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, в навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а їх хмару рознесло територіями України, Росії, Білорусі та ряду країн Європи, сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисячі квадратних кілометрів. Зокрема, загальна площа радіаційного забруднення України становила 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях. Чорнобильська аварія стала величезною трагедією і найбільшою екологічною катастрофою 20 століття.

Вічна пам‘ять і Царство Небесне полеглим Героям-ліквідаторам і всім жертвам Чорнобильської катастрофи.

 

Пресслужба Київської Патріархії

Теги: Патріарх Філарет,Чорнобиль, катастрофа, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет ,Чорнобильська мадонна,Посол Республіки Куба в Україні Натача Діас Агілера.,подвиг ліквідаторів Чорнобильської катастрофи,ліквідатори аварії у Чорнобилі,ЧАЕС,Чорнобильська АЕС,Чорнобильська аварія,екологічна катастрофа
ПРЯМИЙ ЕФІР