Голова Сколівської ТГ Микола Романишин - це один з прикладів того, як кумівство породжує корупцію

Голова Сколівської ТГ Микола Романишин - це один з прикладів того, як кумівство породжує корупцію
46609 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як, працюючи усе життя держслужбовцем, стати успішним будівельником? У цьому матеріалі ми вам розкажемо про успішний шлях голови Сколівської ТГ, як живе та чим займається Микола Романишин.

Народився Микола Романишин у с. Крушельниця Сколівського району Львівської області. Після закінчення школи, як і належалось у тих роках, відслужив два роки в армії з 1980 по 1982 рік. Попрацювавши після того електромонтажником у Харкові, переїхав до Львова, вступив до Франкового вишу та почав навчання на географічному факультеті.

Першим місцем роботи після навчання у пана Миколи було у СПТУ (Середнє професійно-технічне училище) №50 м. Львова на посаді майстра, де майбутній чиновник протримався недовго. З 1991 р. практично рік був інспектором добровільних народних дружин Червоноармійського райвиконкому м. Львова.

Микола Романишин все життя присвятив державній службі. Це приклад того, як працюючи в державних структурах можна здобути великі статки. Для цього сім’ї пана Миколи навіть не потрібно мати власний бізнес. У 2020 році Микола Стефанович переміг на виборах голови Сколівської ТГ під прапором партії «Європейська Солідарність», раніше очолював Сколівську районну раду (2006 – 2020р.р.). До цього працював на посаді голови Сколівської райдержадміністрації, ще раніше – завідував сектором з питань діяльності правоохоронних органів, оборонної та мобілізаційної роботи Львівської ОДА. Також за цей час змінив декілька політичних партій. Мабуть, політична діяльність не в пріоритеті, коли мова йде про владні кабінети.

Дружина Миколи Романишина, Ольга, працює в садочку у с.Крушельниця, де за рік отримує скромні 37 тис.грн. Проте, Ольга Романишин, оминаючи сплату податків, займається наданням нерухомого майна в оренду, а його в подружжя чималожитловий будинок загальною площею в 228кв.м та земельною ділянкою на 25 соток у цьому ж с. Крушельниця. Іще подружжя чиновник-вихователька доробилось до чотирьох квартир у Львові, загальною площею в 408 квадратів. Серед майна у Львові Романишини мають також і офісні приміщення загальною площею в 390 квадрати та паркомісце.

Також Романишинам належить земельна ділянка на 10 соток поряд з лісопарком «Погулянка» у Львові, що за 10 хвилин ходьби до центру міста.

З точки зору комерції – це надзвичайно привабливе місце, квадратний метр житла в цьому районі вартує близько 2000 доларів США. Романишин Микола проявив себе як бізнесмен та вдало вклався у будівництво, виступив замовником будівництва житла бізнес-класу на цій земельній ділянці.

На його 10 сотках збудовано шестиповерховий будинок на 22 квартири з підземним паркінгом.

До слова, квартири та офісні приміщення, якими володіє подружжя, знаходяться у цьому ж будинку, який вони звели.

Також Ольга Романишин, яка, нагадаємо, працює у дитячому садочку, отримала право розпоряджатись цією земельною ділянкою для забудови, що видно з кадастрової карти.

«Раціональне використання земельних ділянок, в межах історичного ареалу старого міста, поряд з парковою зоною Погулянка, є досить складним завданням для проектантів. Особливо коли ділянка має трикутну форму і знаходиться на роздоріжжі. Одним з варіантів такого проекту  і є 6-ти поверховий житловий будинок на 22 квартири, з підземним паркінгом та офісними приміщеннями», – саме так описує проектна організація цей новобуд.

Звідки кошти на таке масштабне будівництво – можемо лише здогадуватись. У 2015 році, коли велось будівництво цього будинку, родина мала у своїх збереження всього 62 тис. доларів США та близько 100 тис.грн.

Згідно декларації, річна заробітна плата чиновника складала 127 757 грн. А дружина жодного прибутку не вказувала.

Окрім того наші журналісти довідались, що Андрій Пенар, похресник Миколи Романишина, успішний будівельник та один з головних підрядників на Сколівщині.

Пенар Андрій володіє компанією ПП «Комфорт-Сколе», яку зареєстрував у червні 2017 року. За час свого існування це ПП здобуло перемогу у 88 закупівлях на загальну суму 70.36 млн.грн.

Левову частку тендерів ПП «Комфорт-Сколе» виграло саме у Сколівському районі Львівської області, яким керує хрещений батько власника компанії. Найбільше цю компанію залучав до тендерів відділ освіти Сколівської райдержадміністрації, договорів підписали аж на 32 млн.грн. Під час проведення тендерів інші компанії скаржились на те, що ПП «Комфорт-Сколе» надає не повний пакет документів чи невідповідні документи, на що замовник закривав очі. Одне з великих порушень знайшла Держаудитслужба та в свою чергу звернулась до відділу освіти Сколівської райдержадміністрації, з вимогою розірвати договір на реконструкцію та добудову Верхньосиньовидненської школи. За інформацією аудиторів, фірма перемогла у тендері, незважаючи на те, що не надала відповідних документів замовнику. Вартість підписаного договору склала 24,64 мільйонів гривень.

Та тісні зв’язки з керівництвом району дозволяли розгорнути ще більше свою діяльність. Так Галина Пенар, кума Миколи Романишина, після виходу на пенсію з посади головного спеціаліста апарату Сколівської РДА, зареєструвала компанію ПП «КомфортГруп».

Цією компанією керує її чоловік, Пенар Олександр. ПП «КомфортГруп» поступається за кількістю замовлень компанії сина, Андрія Пенара, ПП «Комфорт-Сколе». Куми Миколи Романишина здобули перемоги у 71 закупівлі на суму 12.45 млн.грн., усі тендери були виграні на Сколівщині.

Тендерний клан Миколи Романишина – лише один з прикладів того, як кумівство породжує корупцію, як чиновники зі скромними доходами володіють особняками, квартирами та будують багатоповерхівки поруч з парком у Львові.

dilo.net.ua

Теги: Микола Романишин,Голова Сколівської ТГ,Сколівська ТГ, корупція,Сколівська районна рада,Ольга Романишин,Андрій Пенар,ПП «Комфорт-Сколе»,Галина Пенар,Пенар Олександр,кумівство
ПРЯМИЙ ЕФІР