Бюджетна сфера та питання запозичень – експертний аналіз від Голови Ради НБУ Богдана Данилишина

Бюджетна сфера та питання запозичень – експертний аналіз від Голови Ради НБУ Богдана Данилишина
39216 ПЕРЕГЛЯДІВ

Обсяги державних запозичень на первинному ринку з початку квітня суттєво знизилися. Станом на 26.04.2021 з початку квітня до Державного бюджету України було залучено лише 5,9 млрд. гривень та 49 млн. доларів США.

Середньозважена ставка за гривневими запозиченнями становила 10,78% (порівняно з 10,90% у березні), що було результатом скорочення строковості державних запозичень: понад 90% від зазначеного обсягу коштів було залучено на строк не більше 1 року. При цьому, під час розміщення гривневих ОВДП на минулому тижні Міністерством фінансів було підвищено ставки за державними запозиченнями на усіх строках: за 3-місячними – на 73 б. п., за 1-річними – на 40 б. п., за 1,5-річними – на 20 б. п., за 6-річними – на 25 б. п., що відповідає тенденції до зростання очікуваної доходності за операціями з ОВДП на вторинному ринку. За результатами останнього квітневого аукціону, що відбувся 27.04.2021, до державного бюджету було залучено 8,4 млрд. гривень, з яких 5,7 млрд. гривень – на строк 1 рік, 42 млн. євро та 21,5 млн. доларів США.

Таким чином, з початку року на внутрішньому ринку було розміщено ОВДП на суму 109,3 млрд. гривень та 30,6 млрд. в іноземній валюті у гривневому еквіваленті, що становить близько 28% від обсягу внутрішніх державних запозичень, запланованих на 2021 рік. Заплановане цього тижня розміщення нового випуску єврооблігацій на суму 1,25 млрд. доларів США із погашенням в 2029 році дозволить виконати 19% річного плану зовнішніх запозичень на 2021 рік, проте у подальшому потребує активізації перемовин з МВФ та іншими міжнародними партнерами як з метою отримання офіційної фінансової підтримки міжнародних фінансових організацій, так і покращення умов державних запозичень на зовнішніх ринках.

Загальний обсяг ОВДП в обігу за минулий тиждень збільшився на 3,2 млрд. гривень за рахунок збільшення вкладень в державні цінні папери банків (+3,8 млрд. гривень) та юридичних осіб (+1,4 млрд. гривень). Водночас скоротилися обсяги ОВДП у власності нерезидентів (-0,9 млрд. гривень) та Національного банку (-1,1 млрд. гривень).

Голова Ради НБУ Богдан Михайлович Данилишин

Теги: Голова Ради НБУ,Богдан Михайлович Данилишин,Економічна ситуація,ВВП ,Валютний ринок,Данилишин НБУ,Економіка,фінансовий ринок ,Богдан Данилишин,Данилишин,Богдан Данилишин Википедия, Богдан Михайлович Данилишин,Голова Ради НБУ Данилишин Богдан Михайлович, Голова Ради НБУ Богдан Данилишин ,Богдан Данилишин рада НБУ,Рада НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Украина,Україна,Нацбанк України, Національний банк України,Національний банк,Национальный банк,Национальный банк Украины,НБУ,Экономика,ОВДП,Голова Ради Національного банку України Богдан Михайлович Данилишин,Держстат,США,Європа,ОВДП ,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Голова Ради НБУ ,Богдан Динилишин Википедия,Динилишин,Банки України, Данилишин Богдан Михайлович, Богдан Данилишин,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин ,МВФ,ДАНИЛИШИН, Банки,Політика, фінанси,ВВП України ,ВВП, Девальвація гривні ,бізнес,економіка України , кредити, курс валют ,валюта ,депозити, Голова ради НБУ Богдан Данилишин ,НБУ , Верховна Рада, Державний бюджет України,Богдан Данилишин НБУ,.Нацбанк ,ліквідність,бюджет, Міністерство фінансів, Міністерство фінансів України,COVID-19
ПРЯМИЙ ЕФІР