Велика корупційна СТІНА.

Велика корупційна СТІНА.
7248 ПЕРЕГЛЯДІВ

У червні 2014 року Україна анонсувала створення стіни на кордоні з Росією, яка мала стати українською “Лінією Маннергейма”. Хоча у народі вона отримала зовсім іншу назву — “Стіна Яценюка” на честь тодішнього прем’єра, який був одним з головних ідеологів та фронтменів проекту.

На початку 2015 року Кабмін затвердив вартість робіт: 4,1 млрд грн. Основним завданням “Стіни” було зменшення потоків учасників незаконних збройних формувань, нелегальних мігрантів, диверсійних груп, контрабанди та зброї.

 

Будувати вирішили в два етапи:

  •  
  • спершу облаштувати кордон у Чернігівській, Сумській та Харківській областях, а також у північних районах Луганської області;
  • на другому етапі — провести роботи на сухопутній ділянці адмінмежі з АР Крим та на ділянках кордону, що знаходилися в районі проведення АТО.

Завершити весь проект спершу планували у 2018 році, згодом перенесли все на 2021 рік, а влітку минулого року кінцеві терміни запропонували змістили до 2025 року.

 

За 5 років проект було реалізовано лише на 40 %. Він уже обійшовся бюджету у 1,7 млрд грн.

 

Наразі Держприкордонслужба просить Кабмін виділити ще 4,5 млрд грн на добудову “Стіни” та збільшити фінансування до 6,2 млрд грн.

 

Прикордонники пояснюють зростання вартості “Стіни” та зрив строків тим, що фінансування було недостатнім, а вартість робіт та матеріалів постійно збільшувалася. Але серед причин також є банальна корупція.

 

Детективи НАБУ ще у 2016 році побачили, що "Стіна" виглядає по-різному на різних ділянках кордону. Більше року вони вивчали документи, ініціювали різні експертизи, безпосередньо виїжджали на місце побудови “Стіни”, щоб самостійно здійснити огляди.

 

В результаті детективи встановили, що частину коштів було використано не за цільовим призначенням, а іншу частину – ймовірно розкрадено. В актах вказувалися набагато більші обсяги робіт порівняно із реальністю або зазначалися роботи, які взагалі не виконувалися, а для виведення коштів у готівку залучалися фіктивні підприємства. Загальний обсяг незаконно привласнених коштів Державного бюджету становив 16,68 млн грн.

 

Керівник САП Назар Холодницький наводив приклади порушень: “Наприклад, будівництво рокадної дороги шириною 3 метри, щоб техніка могла безперешкодно у два боки їздити. Акти виконаних робіт підписані, що там 3 метри. Фактично дорога в одному місці була завширшки 2 метри, в іншому – 1,8 метри, ще в одному 2,2 метри. Тобто техніка не може роз'їхатися у випадку надзвичайної ситуації".

  • У 2017 році НАБУ затримало 8 осіб за підозрою у причетності до реалізації цієї корупційної схеми. Це 3 посадовці Держприкордонслужби, 3 директори фірм-підрядників та 2 їхні пособники.
  • Суд задовольнив клопотання детективів та прокурорів і обрав для більшості запобіжні заходи у вигляді застави, загальна сума застав становила близько 25,5 млн грн;
  • У липні 2018 року розслідування НАБУ було завершено. Після цього майже рік сторона захисту ознайомлювалася з матеріалами, справа налічує більше 140 томів по 200-250 сторінок кожен, з яких 4 томи містять відомості, що становлять державну таємницю.
  • У червні 2019 року обвинувальний акт скерували до Дарницького районного суду м. Києва, але справа пробула там лише до вересня;

Обвинуваченими є:

 

1) начальник управління будівництва Адміністрації Державної прикордонної служби України АДПСУ — Олександр Атаманюк

ч.5 ст.191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ч.3 ст.27, ч.2 ст.210 («Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням»);

 

2) екс-начальник Першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ — Володимир Цалко

ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 («Службове підроблення»), ч.2 ст.210 КК України;

 

3) старший офіцер Першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ (на час притягнення до кримінальної відповідальності — начальник групи спеціального будівництва Першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ) — В’ячеслав Майданович.

ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України;

 

 4) директор ТОВ «АЗІ» — Олександр Кашуба

ч.5 ст.191, ч.1 ст. 366 КК України;

 

 5) колишній директор ДП «Чернігівський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» — Сергій Значко

ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України;

 

 6) директор та засновник ТОВ «Будцентр Витязь» — Агаверді Аділов

ч. 5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України;

 

7) пособник — Олександр Хвіщук

ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України;

 

8) пособник— В’ячеслав Бондар

ч.5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.2 ст.205 («Фіктивне підприємництво») КК України.

 

  • Наразі вона розглядається Вищим антикорупційним судом. У лютому 2020 року її направили на новий авторозподіл у зв’язку з відсутністю у суддів доступу до державної таємниці.
  • За більше, ніж рік у ВАКС не змогли завершити підготовче засідання, так як слухання постійно відкладаються: у більшості випадків через неявку обвинувачених та захисників через лікарняні, відпустки чи інші засідання.
  • “Найтяжча” стаття, яка інкримінується обвинуваченим, передбачає позбавленням волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Очевидно, що викрита детективами схема є лише дуже маленькою частиною всіх можливих махінацій та розкрадань під час будівництва “Стіни”. Складно повірити, що зловживання на проекті, вартістю у декілька мільярдів гривень, могли становити всього 16 млн.

 

За повідомленням НАБУ, реалізація проекту залишається у фокусі уваги детективів, а розслідування по інших епізодах тривають. Дуже важливо, щоб "Стіна" все таки була добудована і використовувалася за призначенням, а не стала черговим закопуванням бюджетних коштів у землю.

 

Аналітики організації Statewatch повідомили, що одна із фірм (ТОВ “Будцентр Витязь”), директору та засновнику якої ще в 2017 році НАБУ висунуло підозру по справі “Стіни”, дотепер залишається генеральним підрядником проекту. Лише за перше півріччя 2020 року  прикордонна служба сплатила їй на рахунки 36,74 млн грн.

automaidan.org

Теги: Стіна Яценюка,корупція,Назар Холодницький ,Керівник САП Назар Холодницький , НАБУ,Олександр Атаманюк,Володимир Цалко,В’ячеслав Майданович,Олександр Кашуба,Сергій Значко,Автомобільні дороги України,Будцентр Витязь,Агаверді Аділов,Олександр Хвіщук,В’ячеслав Бондар,створення стіни на кордоні з Росією,Лінія Маннергейма,Контрабанда,Держприкордонслужба,Кабмін ,прикордонники,Детективи НАБУ , техніка не може роз'їхатися у випадку надзвичайної ситуації,Украина,Україна,Росія,Россия,Керівник САП Назар Холодницький,САП Назар Холодницький,САП ,Назар Холодницький,Холодницький
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР