Чому суд арештував землю кредитора Гройсмана та партнера батька Моргунова?

Чому суд арештував землю кредитора Гройсмана та партнера батька Моргунова?
8383 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Вінницького міського суду - згідно даних аналітичної системі YouControl - в наявності понад дві сотні об’єктів нерухомості та понад 700 земельних ділянок. Це майно, на яке суд накладає арешт у цивільних позовах та в рамках кримінальних проваджень, відкритих правоохоронними органами.

Журналісти сайту Deputaty.in.ua проаналізували матеріали витягу з єдиного державного реєстру нерухомих речових прав та публікуватимуть для вас найцікавіші історії з арештованого вінницьким міським судом майна. Для цього ми вивчили 680 сторінок витягу з реєстру та починаємо серію публікацій про найцікавіші справи.

У минулій публікації ми вам розповідали про віджаті  Держгеокадастром 46 гектарів землі для наукових цілей під Вінницею. Тоді геокадастром керував Юрій Козак, який був  кандидатом  до Вінницької обласної ради від партії Гройсмана  під час виборчої кампанії 2020 року.

Та виявляється, що й Віктор Мацера, депутат Вінницької міської ради від партії Гройсмана, також має стосунок до арештованих судом ділянок. 

Вінницький суд арештував землю депутата Мацери


Минулого скликання міськради Мацера був депутатом від “Вінницької європейської стратегії”, а ще до цього від “Совість України”. Все це - альтер его партії Гройсмана. У  2018 році Віктор Мацера придбав дві ділянки, які до цього були приватизовані за підробними документами. Про це йдеться в ухвалі Вінницького міського суду від 17 серпня 2018 року. 

Вінницька поліція встановила, що службові особи Лука-Мелешківської сільради підробили протоколи та рішення 2 сесії 4 скликання від 26 липня 2002 року, на підставі яких вилучили з користування ТОВ “Каїса” земельну ділянку площею 13,7393 га та передали у приватну власність громадянам і видали їм державні акти.

У березні 2018 року дві ділянки, які були “віджаті” у ТОВ “Каіса”, придбав депутат Вінницької міської ради Віктор Мацера. Що й він згодом задекларував.

 

 

 


Ці ділянки фігурують у кримінальному провадженні, тому Вінницький міський суд у серпні 2018 року наклав на них арешт.

 



 


Всього, відповідно до інформації аналітичної системи Youcontrol, Віктор Мацера володіє шістьма об’єктами нерухомості та п'ятьма земельними ділянками.

5 фактів про Віктора Мацеру

  • Депутат має давні бізнес-стосунки з родиною Гройсманів. Зокрема, був кредитором (2 470 000 гривень)  Фірми “Юність”, яка належить родині екс-Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана.
  • У 2009 році Виконком Вінницької міської ради часів мерства Гройсмана своїм рішеням  № 1573 від 9 липня 2009 узаконив самочинно збудований ресторан Мацери.

 

 

 

 


Також за адресою Пирогова, 131 окрім ресторану Мацери знаходиться і ТОВ “ЕНЕРА”, а також засновані Мацерою ГО та ПП. Наприклад, ГО “Людяність” чи ВОВ УФПО "ПРАВОЗАХИСТ". Там знаходиться і ПП "АВГУСТИН-М", стоматологічна клініка, де засновником був Віктор Мацера.

Також Мацера - засновник ГО "СОВІСТЬ ПОДІЛЛЯ".

  • Має спільний бізнес депутат і з батьком міського голови Вінниці Анатолієм Моргуновим. Власне, Мацера - один із співзасновників ТОВ “АМІК” (не плутати з фірмою-господарем КВК), ЄДРПОУ 23103168, яку жартома називають “Анатолій Моргунов і Компанія”. Вони спільно володіють нерухомістю на Хмельницькому Шосе, 112.


Нинішній номінальний керівник ТОВ “АМІК”, Олекснадр Буцерога, є разом із Мацерою співзасновником ТОВ “ВАМНАМ”, що зареєстрована за тією ж адресою. Співкерівником “ВАМНАМу” зараз є Олександр Бартьянов.

 

  • Мацера є також бенефіціарним власником споживчого товариства (СТ) “Відродження”. Цьому підприємству належить частина будівлі на вулиці Визволення, 8, де у підвалі зараз знаходиться ресторан “Vltava”. У Вінниціцей будинок відомий як ДОСААФ чи-то ТСОУ. Хоча нерухомість там - лише за облспоживспілкою та мацерівським “Відродженням”


Іншим керівником “Відродження” є вже згаданий у зв’зяку з фірмою Моргунових Олександр Бартьянов.

 


СТ “Відродження” також належить ресторан “Лісова сторожка”, який знаходиться на околицях Вінниці.

 


Ще у 2020 році депутат Мацера володів ПП “ТК Домострой”. Цьому підприємству належить комплекс “Віват”

 


Але починаючи з 2021 року, все це майно перейшло у руки підприємця Володимира Кожухівського.

  • У лютому 2020 року мешканці будинків по вулиці Пирогова,85 та Пирогова,87 повстали проти 11-метрової забудови, який запланував Віктор Мацера побудувати на їх подвір'ї. Депутат отримав землю в оренду від Вінницької міської ради та планував збудувати там двохповерхову будівлю.


Зараз ТОВ “Пирогова 85 а”, засновником якого був Мацера, володіє і ділянкою, і нерухомістю за цією адресою.

Натомість для своїх виборців Мацера не жалкує нічого. Ні лавочок, ні дитячих майданчиків:

 

 

 

 

Схеми з землею ТОВ “Каіса”


Це не єдині оборудки, пов’язані з землею ТОВ “Каіса” (Клуб антикварних та спортивних автомобілів). Згідно з ухвалою Вінницького міського суду від 12 лютого 2020 року в червні 2012 року невідомий запропонував Нелі Михайлівні Бабій придбати у ТОВ «Каіса» земельну ділянку, площею 0,5 га для будівництва СТО та магазину з продажу автоемалей. Земельна ділянка на той час перебувала у довгостроковій оренді у ТОВ «Каіса», орендодавцем якої виступала Лука-Мелешківська сільська рада Вінницького району Вінницької області.

Схема виглядала так. Для отримання півгектару землі пані Бабій мала викупити корпоративні права ТОВ «Каіса-Фін-Груп» та стати його власником. Після чого ТОВ ”Каіса” зі своїх орендованих земель повертає 0,5 га до Луко-Мелешківської сільської ради, щоб потім депутати проголосували за передачу тієї ділянки ТОВ «Каіса-Фін-Груп» з можливістю викупу. 

Вартість такої послуги склала 35 000 доларів США. Які нова власниця ТОВ “Каіса-Фін-груп” у 2012 році й виплатила своєму знайомому.

Згодом, у вересні 2013 року сесія сільради надала дозвіл ТОВ «Каїса-Фін-Груп». У 2014 році ТОВ «Каїса-Фін-Груп» уклало з проектною організацією ТОВ «ЦУБ Капітал-Інвест» договір на виготовлення проекту землеустрою по вул. Тиврівське шосе, 2А, с. Лука-Мелешківська. Того ж року проект виготовили. А сесія сільради надала ТОВ «Каїса-Фін-Груп» землю в оренду на 10 років з правом викупу.

В Держземкадастрі ця ділянка зареєстрована за кадастровим номером 0520682800:02:001:0336.

На початку 2015 року частина земель Лука-Мелешківської сільської ради за рішенням Вінницької обласної ради були віднесені до земель міста Вінниці. Ділянка ТОВ «Каїса-Фін-Груп» також входила до переліку земель, які були віднесені до міста, тому необхідно було заново укладати договір оренди цієї земельної ділянки з Вінницькою міською радою.

Неля Бабій віддала тому ж знайомому, якому сплатила 35 тисяч, оригінали документів на землю, бо він обіцяв “порішати” у міській раді. Але пізніше дізналась, що земельна ділянка, яка була в оренді у ТОВ «Каїса-Фін-Груп», 07.11.2019 року була зареєстрована за її посередником як приватна власність.

deputaty.in.ua

Теги: Віктор Мацера,Юність,фірма Юність,Олекснадр Буцерога,Олександр Бартьянов,Вінницька міська рада, Гройсман,Володимир Гройсман,Моргунов Сергій,Моргунов Сергей,депутат Мацера,Украина,Україна,Мацера,Буцерога,Бартьянов,Винница, Винницкая область,Вінниця, Вінницька область,суд,Вінницький міський суд,Вінницький суд,міський суд,Держгеокадастр,Козак,Юрій Козак,Вінницька обласна рада,Вінницька рада,обласна рада,Гройсман, Владимир Гройсман,Владимир Гройсман Википедия,геокадастр,партія Гройсмана, Вінницька європейська стратегія,Винницкая европейская перспектива,Совість України,Лука-Мелешківська сільрада,Лука-Мелешківська ,ПП фірма «Юність»,Юность,ГО “Людяність” ,ГО Людяність,ГО ,Людяність,ВОВ УФПО "ПРАВОЗАХИСТ",ВОВ УФПО ПРАВОЗАХИСТ,"ПРАВОЗАХИСТ",ПРАВОЗАХИСТ,ТОВ “ЕНЕРА”,ТОВ ЕНЕРА,ТОВ ,ЕНЕРА,ПП "АВГУСТИН-М",ПП АВГУСТИН-М,АВГУСТИН-М,ПП , ГО "СОВІСТЬ ПОДІЛЛЯ", ГО СОВІСТЬ ПОДІЛЛЯ,ГО,СОВІСТЬ ПОДІЛЛЯ,Моргунов,Анатолій Моргунов,ТОВ “ВАМНАМ”,ТОВ ВАМНАМ,ВАМНАМ,ТОВ “АМІК”,АМІК,ТОВ АМІК,Відродження,СТ “Відродження”,Лісова сторожка,Віват,ПП ТК Домострой,ТК Домострой,Домострой,Володимир Кожухівський,Кожухівський, ТОВ “Пирогова 85 а”, Пирогова 85 а, ТОВ “Каіса”,Каіса,Клуб антикварних та спортивних автомобілів,ТОВ «Каіса-Фін-Груп»,Каіса-Фін-Груп,ТОВ «ЦУБ Капітал-Інвест»,ЦУБ Капітал-Інвест,Держземкадастр
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР