В Київській області відходи зі звалища отруюють питну воду – сміття завозять нелегально

В Київській області відходи зі звалища отруюють питну воду – сміття завозять нелегально
46131 ПЕРЕГЛЯДІВ

Київщина на порозі локальної екокатастрофи? Тисячі тонн токсичних відходів вивозять до села Нові Петрівці, де з початку 80-х років працює сміттєвий полігон. Однак його площа вже зросла з 5 до 12 га. А фільтрат від сміття зі звалища потрапляє у поверхневі води та може отруїти криниці. Хто заробляє на брудних схемах? Дізнавалась Олександра Сербін.

Як наголошує голова ГО «Сила громад України» Віталій Духота, стічні води спершу потрапляють в Ірпінь, звідти – у Дніпро, а потім цю воду п’ють кияни. Про це свідчать результати досліджень, яке проводили фахівці на замовлення сільської ради.

Кучугури сміття висотою в кілька десятків метрів лежать неподалік від села. Місцеві мешканці скаржаться на постійний сморід від сміттєвозів, які потайки їдуть вночі.

Полігон у Петрівцях працює ще з 80-х років минулого століття. Тоді тут офіційно дозволили відвести під сміття з сусідніх населених пунктів 5 гектарів землі. І за ці межі полігон довгий час не виходив. Аж поки, за свідченням тутешніх, машини зі сміттям не почали запускати нелегально – за гроші.

«Був виклик поліцією мною, там була вантажна машина, яка викинула сміття поза межами полігону, без жодного дозволу, без жодних документів. Понад те, водій повідомив, що це було зроблено за 500 гривень, які він надав посадовій особі сміттєзвалища», – розповідає журналіст видання «Звільнимо» Максим Шистаков.

smittezvalische novi petrivtsi

Фото: СтопКор

Це сміттєзвалище належить комунальному підприємству Вишгородського району «Комунальник», який і має контролювати роботу звалища. Виконувач обов'язків начальника Дмитро Василевський запевняє, що робить все можливе, аби зменшити навантаження.

«Наша нова команда почала налагоджувати порядок на сміттєзвалищі, ми вже встановили відеоспостереження, ведеться запис на відеореєстратор, жодні «ліві» машини без талонів сюди вже не заїдуть», – стверджує посадовець.

До нашої редакції потрапили кадри, відзняті з космосу 2010 року. Тоді звалище займало тільки половину від узгодженого розміру. Та за рік полігон уже зайняв всю площу у 5 гектарів. А на останніх знімках із супутника вже видно, що територія сміття — аж 12 гектарів, тобто у два з половиною рази більша, ніж має бути.

smittezvalische novi petrivtsi

Розміри сміттєзвалище вийшли за межі дозволеного Фото: СтопКор

За словами пана Духоти, за приблизними підрахунками сільської ради, перевантаження полігону на сьогодні складає 150%.

stopcor.org

Теги: Нові Петрівці,свалка,звалище ,відходи,сміття,сміттєзвалище
ПРЯМИЙ ЕФІР