Олег Грамотенко: Виклик перед «зеленою» енергетикою тільки один — невиконання договірних зобов'язань з боку держави

Олег Грамотенко: Виклик перед «зеленою» енергетикою тільки один — невиконання договірних зобов'язань з боку держави
57884 ПЕРЕГЛЯДІВ

Олег Грамотенко, засновник енергетичної компанії «Тесла Енерго», поділився з читачами своїм баченням, як вирішити вкрай актуальні питання в сфері «зеленої» енергетики. На думку досвідченого фахівця, проблема не тільки в самому «зеленому» секторі, але головне — у ставленні багатьох відповідальних управлінців до цієї галузі взагалі, що передбачає необхідність реформування менеджменту всієї енергетичної системи.

LDaily: Розкажіть, будь ласка, про «Тесла Енерго». Як з’явилася ідея створення проєкту?

О. Грамотенко: Компанія зареєстрована 2012 року. Перша наша назва — Волинська СЕС. У 2015-му ми зробили ребрендинг і стали «Солар Село». Відвідавши виставку Intersolar в Мюнхені, ми зрозуміли, що сонячні технології і слово «село» ну ніяк не в’яжуться, тому наш маркетолог Юрій Станішевський вирішив, що треба назватися і скромно, і зі смаком. Так і з’явилася назва «Тесла Енерго». Проєкт народився, коли тільки починався роздрібний ринок електроенергії, коли ще ніхто нічого не знав. Ми в той час привезли перші сонячні панелі в Житомирську область.

Нині ми є найбільшою компанією сонячної енергетики в Житомирській області та однією з найбільш розвинених і швидкозростаючих в Україні. Ми зосереджуємося на енергетиці, в якій «Тесла Енерго» розробляє, будує і експлуатує сонячні парки.

LDaily: Що являє собою ваш бізнес сьогодні?

О. Грамотенко: Сьогодні ми інвестфонд, тому що «Тесла Енерго» — одна з компаній, які перебуває в холдингу, і компанія, що представляє енергетичний холдинг. Ми обслуговуємо сонячні електростанції, будуємо, деякі роботи робимо для роздрібу. Зараз хочемо йти в Energy Storage, у водень — у все, що стосується передових технологій. Але наш бізнес — значно ширший. Є компанія «Тесла Енергосервіс», яка обслуговує сонячні електростанції. Є проєкт «Тесла Агро». Є також «Тесла Хоум», який уперше надає людям незалежне житло zero-emission. «Тесла Фуд» — мережа ресторанів доставки, яка динамічно розвивається. Поки що ми представлені в Житомирі, але будемо й далі розвивати цю мережу. Ми також інвестували у партнерські компанії.

Бізнес нині є по суті інвестиційним фондом — маленьким family office.

 

LDaily: Як ви вважаєте, чи готові українці до переходу на екологічну енергетику, враховуючи її високу вартість? Як змінюється попит із року в рік?

О. Грамотенко: Людина свою внутрішню готовність проявляє зовні. Якби були готові, то вже існувала б зовсім інша енергетика в Україні. Поки що ми маємо олігархічний склад енергетичної системи. Подібне спостерігаємо не тільки в енергетичному секторі, а й у медичному. Енергетика — не виняток: вона повністю заблокована Обленерго, який перебуває в п’яти руках. Основні генеруючі активи — у трьох-чотирьох руках… Усі вони мають взаємовідносини з владою, всі вони не перший рік доять цю «корову», а ми з вами нашими платіжками, природно, скидаємося на те, щоб усе в них було добре. З позицій енергетичної системи, нас швидше за все чекає колапс, бо для того, щоб зробити щось нове, потрібно розвалити старе. У нас є криза платежів, у нас дорожчає електроенергія, людям платити вже нічим, зростання витрат і так уже підперло реальну заробітну плату, тому я далеко не оптиміст, що найближчим часом енергетика буде «зеленою».

Так, буде зелений язик у тих, хто постійно говорить фразу Green Deal. Вони повторюють її як мантру! Але від цього ж не стає екологічніше в нашій країні. Абсолютно нічого не змінюється. Ось візьміть Instagram, Facebook, наради по Zoom міністрів, заступників міністрів, депутатів, у яких на папірці все добре, але ж не так райдужно в реальному житті. Погано не в сенсі візуально — Україна унікальна країна, яка дає змогу розвиватися, у нас є багато можливостей. Але ми втрачаємо час, він найдорожчий для нас. І це погано. Тому я не хотів би порівнювати нас, наприклад, із Польщею чи ганятися за показниками. У нас свій шлях, він цілком незалежний. І ми можемо його пройти, однак для цього зараз треба відмовитися, напевно, від усього, що пов’язано з популізмом, і сконцентруватися на справі, доводячи її до позитивного результату. З погляду «зеленої» енергетики, то ми бачимо, що коли на перше місце ставляться інтереси одного вузького кола людей та ігноруються інтереси багатьох інших (наприклад, інвесторів), то звичайно ж, ми падаємо. І від цього «зелена» енергетика екологічнішою не стане, поки нам не повірять. А хто нам повинен повірити? Насамперед внутрішній інвестор, тобто наші громадяни. Як тільки вони повірять в екологію, то стануть її фінансувати.

Чи змінюється попит із року в рік? Так, звичайно ж, змінюється. Люди хочуть оптимізувати витрати, і нині ми отримуємо все більше роздрібних заявок. Не всі задовольняємо, тому що вибірково працюємо з клієнтами і обладнанням, яке поставляємо на ринок. Попит змінюється, собівартість електроенергії з «даху» — 6-6,5 євроцентів. Можете порівняти це з тим, що ви споживаєте від мережі, і зрозумієте, що вам це дасть. Наша компанія з самого початку не прихильник «зеленого» тарифу, хоча ми за нього боролися, тому що треба виконати зобов’язання, взяті до цього на себе. Однак ми прихильники прозорого ринку. Прозорий ринок — це не ситуація, коли кілька компаній мають доступ до дешевої електроенергії, а всі інші купують дорогу електроенергію. Це неправильно.

Змінюється попит? — звичайно, змінюється. Чи зростатиме він? — так, однозначно зростатиме.

LDaily: Які виклики нині стоять перед «зеленою» енергетикою? Які проблеми й шляхи її розвитку в Україні?

О. Грамотенко: Виклик тільки один — це невиконання договірних зобов’язань з боку держави. Це проблема, можливо, й не зовсім енергетики — це проблема права, інвестиційного клімату. Це проблема ручного управління. Ми нічого не можемо з цим вдіяти, так як потрібно реформувати цілу систему — судову, та й інші теж. А невиконання — це неплатежі. А це криза відключення, відсутність ринку балансування. Це ланцюжок однієї і тієї самої кризи. П’ять років говорили про ринок балансування — і в країні абсолютно нічого не зроблено в цьому напрямі. Усі наші пропозиції — а в нас їх було близько 40, які ми відправляли і в Офіс Президента, і до Верховної Ради, і до Комітету енергетики, — усі були провалені. Нікому не цікаво вирішувати кризу енергетики — всім цікаво заробляти на цій кризі. «Зелена» енергетика — це заручниця, проте вона розкрила глобальні проблеми олігархічної структури енергетики України, тим самим відтягнула на себе ресурс. Це не влаштовує тих, хто звик заробляти на ремонті, на кеші, на закупівлях. Тобто той, хто звик купувати і зливати електроенергію за дешевими цінами. Це все й розкрила «зелена» енергетика. Тому і виникла, по суті, одна проблема: ця енергетика стала неугодною.

Проблеми шляху розвитку… Я гадаю, що людям, які нині «керують» процесами енергетики, не по дорозі з «зеленою» енергетикою. І поки вони перебуватимуть «біля керма», а Президент віритиме, що вони мають стосунок до енергосистеми, — проблеми будуть тільки зростати. Ці люди мають стосунок юридичний, але не мають стосунку внутрішнього, морального, професійного. Керівники такого рівня повинні розуміти свою відповідальність за майбутнє енергетики, за майбутнє того, чим ми будемо користуватися. Однак серед них немає такої відповідальності — ні професійної, ні корпоративної… Там є одна мета — заробляти гроші, косити бабло. Ось вони й косять бабло ще з моменту обрання Порошенка, косять його у величезних кількостях — на всіх державних генераціях і регуляторі відбувається процес деструктивного знищення енергетичної системи. Чи буде він виведений з тіні? Я гадаю, що цього року буде енергетична криза, яка розкриє ще більше проблем. І тільки потім Президент втрутиться в ситуацію разом із РНБО. Я вважаю, що стратегія буде точно такою самою, як була з інших суперечливих або важких інвестиційних і політичних питань.

LDaily: Чи готові інвестори сьогодні інвестувати в «зелену» енергетику України?

О. Грамотенко: Так, готові. Готові інвестувати, незважаючи ні на що. Є інвестори, є фонди. Повернемося до відомих фактів: у світі надруковано чимало грошей, у світі є фонди, яких улаштовує прибутковість 7-8% річних, у світі є люди з великими грішми й компанії з великою ліквідністю. Вони вкладають і диверсифікують. Україна — це країна диверсифікованого ризику, де хочуть заробляти переважно на її зростанні, на потенційних можливостях, звідси й прибутковість має бути вищою, ніж у середньому по Європі. Тому є інвестори, і вони готові інвестувати в Україну. Інституційний інвестор, як, наприклад, ЄБРР, IFC, EFKO та інші, які дивляться на політичну складову, соціальну складову, — ці інвестори виставляють свої вимоги до проєктів та заборгованостей. Тому ЄБРР нині стурбований, найімовірніше, технічним дефолтом ринку, адже неплатежі понад 5%, — це вже технічний дефолт.

Цього року буде розв’язка. Я гадаю, що цей серіал під назвою «Енергетична система України» доходить свого фінального першого сезону. Гадаю, ближче до літа почнеться процес реформування. Це довгий шлях, який не влаштовуватиме ні нас, ні інвесторів. Виникнуть проблеми через постійні зміни, однак ми цей шлях повинні подолати. Я вірю в якийсь зелений план. Зелений план — це не тільки політичне застереження. Образно кажучи, це зелене світло, яке нарешті загориться в головах, і сигналізуватиме, що ми змінюємося, і буде відповідно змінюватися енергетична система. Я вірю, що настане той час, коли люди перестануть ходити прохачами до Обленерго, а Обленерго пропонуватиме свої послуги. А люди вибиратимуть. Необхідна система, яка балансуватиме ринки, особливо енергетичний, для природних монополій на ринку. У мене є в це віра. Я оптиміст, і хочу всіляко допомогти Президенту досягти цієї мети. Природно, не все чує Президент: у нього оточення, яке вводить його в оману, і через це, звичайно, виникає бар’єр спілкування. Але хай там як, залишається переконання в тому, що ми на правильному шляху.

LDaily: Які інвестиційні плани на найближче майбутнє?

О. Грамотенко: Зовсім найближче майбутнє — це розвивати проєкти, і один із них «Тесла Фуд». Ми хочемо робити такий кежуал фуд з якісною й екологічною їжею. Також розвивати проєкт «Тесла Хоум», який зараз на стадії завершення експериментальних моделей. Це вже не концепт, а реальні проєкти, що втілюються в життя у вигляді експериментальних зразків. Це розширення «Тесла Агро». Ми хочемо розширитися в аграрному секторі й запрошуємо фермерів, партнерів, кому необхідна наша експертність, кому необхідні інвестиції. «Тесла Хоум», до речі, теж фактично буде проєктом нерухомості зі зростанням, і ми теж дуже чекаємо девелоперів. Ми підтримуємо стартапи, але нині, правда, це переважно інвестиції в силіконові стартапи на території США, які корпоратизовані. Але все-таки такий план у нас працює. З технологічних бізнесів ми активно займаємося пошуком партнерів і готуємо рішення з енергетики, які повинні бути впроваджені після кризи.

Усі інвестиційні плани нині перебувають у режимі standby, значна частина з них, як показує наш бізнес, пов’язана з негативною ситуацією дуже сильного впливу пандемії. І хоч би що говорили про Zoom, про принади віддаленої роботи, взагалі про нову корпоративну культуру, — проте все ж таки скасування особистих зустрічей, поїздок, неможливість міжособистісного спілкування для нас критично важливі. Важливо завоювати довіру інвесторів до української компанії, довіру до українських резидентів, потрібно запрошувати сюди інвесторів чи їхати до них показувати, що ми готові бути надійними партнерами, — а це неможливо зробити через Zoom. Усі інвестиційні плани на майбутнє перебувають у такому режимі. Що можемо — ми реалізовуємо самі, однак те, що необхідно реалізовувати з партнерами, ми ставимо в очікування.

ldaily.ua

Теги: Олег Грамотенко,Тесла Енерго,енергетика
ПРЯМИЙ ЕФІР