Розмитнення, ліцензії, земля: ТОП-10 корупційних справ 2020-го року на Волині

Розмитнення, ліцензії, земля: ТОП-10 корупційних справ 2020-го року на Волині
43730 ПЕРЕГЛЯДІВ

Митник, поліцейський, податківець, сільський та міський голови, керівництво служби автодоріг та навіть звичайні лісники у 2020 році погоріли на Волині на отриманні хабарів від півтори до дванадцяти тисяч доларів США. Розмитнення, посади, дозволи і земельні ділянки – що тільки не пропонували вирішити за грошову винагороду.  

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував майже 2000 інформаційних повідомлень прес-служб волинської поліції, прокуратури та управління Служби безпеки України та відібрав десятку найбільших хабарів 2020 року. У деяких справах ще триває слідство та суди, а для декого усе обійшлося штрафом. 

Перше місце: «допомога» в розмитненні автомобілів

Хто? Виконувач обов’язків начальника митного поста «Ковель» Тимур Приступа та головний державний інспектор Волинської митниці Неоніла Сидун

Скільки? 12 240 доларів. 

Тимур Приступа. Фото зі сторінки у Фейсбук

За що? За безперешкодне митне оформлення приватним підприємством «Карспрайс» 306 транспортних засобів. Посадовці митниці нібито налагодили механізм отримання неправомірної вигоди від бізнесу за безперешкодне оформлення авто з розрахунку 40 доларів з кожного транспортного засобу. Частину отриманих коштів вони нібито в подальшому мала передавати начальнику Управління адміністрування митних платежів Волинської митниці. Слідчі ДБР затримали керівника митного поста 4-го березня 2020-го під час одержання другої частини хабаря в сумі 5 440 доларів. 

Результат: У вересні минулого року Державне бюро розслідувань направило до суду обвинувальний акт щодо виконувача обов’язків начальника митного поста «Ковель» та його спільниці Неоніли Сидун. Їх звинувачують у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна. Також у справі у статусі співучасника проходить ковельчанин Дмитро Кравчик

Невдовзі після затримання Тимура Приступу відсторонили від посади та взяли під варту. Щоправда, він вийшов на волю уже за кілька днів – за нього внесли 350 тисяч гривень застави. Інспекторку Неонілу Сидун також відсторонили від посади та посадили під домашній арешт. Суд арештував майно підозрюваних. Справу з вересня 2020-го року у Ковельському міськрайонному суді почав і продовжує розглядати суддя Петро Бойчук

Друге місце: Держслужба безпеки на транспорті і дозволи на міжнародні перевезення

Хто? Провідний фахівець відділу планування та звітності Департаменту моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення Державної служби України з безпеки на транспорті Юрій Корнійчук

Скільки? 9 тисяч доларів.

За що? Неправомірну вигоду чиновник отримав від підприємця за безперешкодну видачу дозволів, книг Європейської Конференції Міністрів Транспорту на перевезення вантажів автотранспортом та отримання ліцензій, а також за не висвітлення виявлених порушень в перевірках. 

Для консультації щодо отримання дозволів із представником трьох підприємців Юрій Корнійчук вперше зустрівся у серпні 2020 року поблизу магазину «Даринка» в рідному селі Майдан-Липненський на Маневиччині. Чоловік розповів, що може допомогти з отриманням документів, бо працює в Державній службі України з безпеки на транспорті та товаришує із колегами, які входять до конкурсної комісії з розподілу дозволів ЄКМТ. Зрештою він заявив, що його допомога вартує 3000 доларів за кожен отриманий дозвіл. Відповідно за три дозволи – 9000 доларів. 

Уже 21 серпня в тому ж селі він отримав 500 доларів «авансу», а 2-го вересня на літній терасі кафе «Паштет» у м. Києві отримав решту 8500 доларів хабаря. Одразу після цього посадовця і затримали правоохоронці.

Результат: Уже наступного дня після затримання суд відсторонив Юрія Корнійчука від посади, а за кілька днів арештував його квартиру. Розслідування завершили досить швидко і вже наприкінці жовтня минулого року обвинувальний акт щодо затриманого посадовця ДБР відправило до суду. Йому загрожувало покарання у вигляді штрафу від 34 до 93,5 тисяч гривень або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.  

Однак, обвинувачений уклав угоду з прокурором, завдяки чому судовий розгляд відбувся дуже швидко і вже 16 листопада суддя Маневицького районного суду Ірина Токарська оголосила вирок: оштрафувала Юрія Корнійчука на 51 тисячу гривень та зобов’язала сплатити 6,5 тисяч за роботу експертів. Такий штраф виявився уп’ятеро меншим, ніж сам хабар. Тим не менше, суд також зняв арешт із квартири обвинуваченого, а імітаційні долари, якими давали хабаря, знищили. 

Третє місце: поліцейський пообіцяв уникнення відповідальності 

Хто? Начальник відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління Головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Клок.

Скільки? 6 тисяч доларів (фактично отримав 3 тисячі доларів).

За що? В грудні 2019 року Юрій Клок розпочав розслідування справи про незаконне заволодіння автомобілем «Volkswagen PASSAT B7». На початку лютого зустрівшись із фігурантом кримінального провадження слідчий пообіцяв за винагороду не притягувати його, його матір та працівників сервісного центру до відповідальності, не вилучати автомобіль та закрити провадження. При цьому передати кошти він попросив уже за два тижні – до 20 лютого. Фігурант провадження звернувся із заявою на Клока до правоохоронців, а вже 21 лютого зустрівся із поліцейським щоб передати йому половину суми. Одразу після цього поліцейського і затримали.

Результат: На наступний день після затримання Юрія Клока відсторонили від посади та взяли під варту. Однак, там він пробув не довго – незабаром він вийшов на волю, оскільки за нього внесли 120 тисяч гривень застави. За кілька днів арештували майно поліцейського, яке вилучили в його кабінеті та його ⅕ частину квартири. За місяць після затримання Клока звільнили із лав поліції, однак не через хабар, а… через хворобу. Крім того, йому мали виплатити компенсацію за додаткові дні невикористаної відпустки як учасника бойових дій, однак не зробили цього. Тож з цього приводу він навіть звернувся до суду і виграв

У серпні 2020-го справу Клока передали до суду. Відтоді справу і розглядає суддя Луцького міськрайонного суду Анатолій Марчук.

До речі, Клок працював в органах МВС ще з 2000 року. У 2016 році після вседержавної атестації його мали б звільнити – атестаційна комісія поліції вирішила, що він займаній посаді не відповідає та підлягає звільненню через службову невідповідність. Однак, поліцейський звернувся до суду. Суддя Волинського окружного адмінсуду Віталій Дмитрук задовольнив його позов, тож таким чином Юрій Клок залишився на службі.. 

Четверте місце: колишній правоохоронець «продавав» посади в СБУ

Хто? Колишній працівник правоохоронних органів Микола Семяшко (представлявся працівником контррозвідки СБУ).

Скільки? 5 тисяч доларів. 

За що? Лучанин Микола Семяшко запропонував своєму знайомому допомогу з працевлаштуванням в управління Служби безпеки України у Волинській області. Мовляв, він має зв’язки в СБУ і може вирішити це за умови передачі працівнику СБУ 6000 доларів США. Хто саме мав отримати цю суму слідство не зв’ясувало. Знайомий Семяшка звернувся до правоохоронців, розуміючи, що такі дії незаконні. 

4-го лютого 2020 року Семяшко зустрівся зі знайомим і повідомив, що він вже поспілкувався та передав 5000 доларів США невстановленому співробітнику СБУ. Сказав знайомому, щоб той повернув йому цю суму. За два дні чоловіки знову зустрілися у внутрішньому подвір’ї між багатоповерхівками поблизу депо на вул. Даньшина у Луцьку. Під контролем правоохоронців знайомий Семяшка передав йому 5000 доларів. Одразу після цього його й затримали працівники військової прокуратури та ДБР.

Результат: За два дні Миколі Семяшку призначили запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт. Однак, вже у квітні 2020-го Семяшко кілька разів не з’явився у судові засідання і покинув свій дім, тож прокурор навіть оголошував його у розшук, а суд ухвалив примусове затримання і привід підозрюваного. 

28 квітня Семяшка знайшли і продовжили йому цілодобовий домашній арешт. Наприкінці літа ДБР передало справу до суду. І досі її продовжує розглядати суддя Луцького міськрайонного суду Анатолій Марчук

П’яте місце: сільський голова Переспи і земельні питання

Хто? Голова Переспівської сільської ради Віктор Лук’янчук та директор ТзОВ «Проектно-експертна компанія «Альтернатива» Олександр Денисюк

Скільки? 4,5 тисячі доларів (просили 6 тисяч доларів).

Віктор Лук’янчук, фото із сайту «Район. Рожище»

За що? За сприяння в отриманні рішення сільської ради про дозвіл на розробку проєкту землеустрою із надання у власність земельної ділянки комерційного призначення в громадянина просили аж 6 тисяч доларів «винагороди». У разі відмови могло відбутися затягування процесу або взагалі негативний розгляд питання на сесії.

Сільський голова через землевпорядника отримав першу частину неправомірної вигоди — 5 тисяч гривень посередник забрав собі, а тисячу доларів передав посадовцю. А згодом – 8 січня 2020-го  правоохоронці задокументували одержання посередником і другого «траншу» – 3 500 доларів США. Обох затримали після передачі коштів голові сільраді у нього вдома.

Результат: Із початку розслідування на майно підозрюваних, а це – два будинки, три земельні ділянки та автомобіль «Opel Astra» та на вилучені кошти, наклали арешт. Голову сільради Віктора Лук’янчука відсторонили від посади та посадили під цілодобовий домашній арешт, а Олександра Денисюка – під нічний домашній арешт.

У травні 2020-го справу Лук’янчука та Денисюка передали до Рожищенського районного суду. Однак, в суді був лише один суддя з повноваженнями Іван Сіліч, тож не було змоги зробити авторозподіл.  Зважаючи ще й на те, що сам суддя перебуває в дружніх відносинах з обвинуваченим та його сім’єю, то він заявив самовідвід. Справу передали до Ківерцівського районного суду і в підсумку вона потрапила до судді Олександра Костюкевича. Її розгляд триває з жовтня 2020-го.

Шосте місце: ділянка для багатоквартирного будинку в Камені-Каширському

Хто? Міський голова Каменя-Каширського Василь Бондар, депутат міської ради Олег Шумік та провідний спеціаліст земельного відділу Камінь-Каширської міської ради Тарас Виндюк.

Скільки? 4300 тисячі доларів.

За що? Погодження детального плану території для будівництва багатоквартирного житлового будинку та надання дозволу для розробки проєкту землеустрою. Посадовці попалися за місяць до місцевих виборів – 24 вересня 2020 року.

Результат: За кілька днів після затримання посадовцям обрали запобіжні заходи. Усій трійці – цілодобовий домашній арешт. Також Бондаря та Виндюка відсторонили від посад. Вже в листопаді суд змінив запобіжний захід для трійці – з домашнього арешту на особисте зобов’язання. 

Розслідування завершили до кінця 2020 року і вже в січні 2021-го передали справу до суду. Спочатку справа потрапила до судді Камінь-Каширського районного суду Олесі Антонюк. Однак, вона заявила самовідвід. В січні 2018-го голова суду звертався до Василя Бондаря з проханням виділити Олесі Антонюк службове житло. Сесія ради тоді не підтримала виділення грошей на це через обмежений бюджет, а рішення підписав голова Василь Бондар. Ще раз суд звернувся до міськради з тим же проханням за пів року – і знову безуспішно. З огляду на це, суддя вирішила, що ця ситуація може в когось викликати сумнів в її неупередженості при розгляді кримінальної справи. Прокурор підтримав самовідвід, а тепер вже колишній мер Василь Бондар заперечив, зазначивши, що він лише підписав відповідь за результатами розгляду питання і що підстав для відводу судді немає. Тим не менше голова суду Борис Гамула затвердив самовідвід Олесі Антонюк. 

Після повторного авторозподілу справа потрапила до самого Бориса Гамули, який також заявив самовідвід. На цьому судді в Камені-Каширському закінчилися і врешті-решт справу направили до Ратнівського районного суду. Її розгляд має розпочатися лише в квітні 2021-го.  

Сьоме місце: 27 гектарів у Копиллі на Маневиччині 

Хто? Голова Копиллівської сільської ради Маневицького району Костянтин Давидюк, начальник міжрайонного управління у Ківерцівському та Рожищенському районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Ігор Левчик.

Скільки? 3700 доларів. 

Копиллівський сільський голова Костянтин Давидюк. Фото із сайту konkurent.ua

За що? Посадовці поставили громадянину вимогу про передачу їм винагороди в сумі 3700 доларів США за виділення у приватну власність 27 га землі, що знаходяться на території Копиллівської сільської ради для ведення особистого селянського господарства.

Правоохоронці встановили, що затримані розробили та впровадили «схему» заволодіння землями сільськогосподарського призначення комунальної власності з метою їх реалізації шляхом передачі в довгострокову оренду громадянам та отримання неправомірної вигоди. Посадовці оцінили затвердження технічних документів на сесії сільради у 1000 доларів, у 2700 доларів – сприяння у виготовленні та погодженні проєктно-технічної документації щодо виділення в оренду вказаних земельних ділянок та 45 000 грн. – саме виготовлення документації. 

Фактично, історія розпочалася ще у грудні 2018 року, коли громадянин звернувся в управління Держгеокадастру з приводу отримання в оренду земельної ділянки з метою ведення сільського господарства. За пів року Ігор Левчик, побачивши зацікавленість заявника, повідомив про нього сільському голові Копилля Костянтину Давидюку. 29 травня 2019 усі троє зустрілися у ківерцівському кафе «Барвінок», а потім разом поїхали в Копилля щоб оглянути ділянки. Давидюк запевнив заявника, що все оформлять, однак запропонував зробити це спочатку на підставну людину з його оточення, а потім переоформити на заявника. Левчик тим часом повідомив розцінки: 100 доларів за оформлення 1 гектару.

Після тієї зустрічі чоловіки оформили заяву на отримання землі та навіть рішення сільради заднім числом. Спочатку ділянка в урочищі Куп`я мала бути на 50 гектарів. В січні 2020-го, вже при оформленні документів проєктантом, площу довелося зменшити до 27 гектарів. Затримали посадовців у кафе 20-го лютого 2020-го при передачі коштів.

Результат: Після затримання посадовців відсторонили від посад та обрали запобіжні заходи: домашній арешт на нічну пору доби. Арештували майно, яке правоохоронці вилучили в кабінетах чиновників. Судовий розгляд цієї справи розпочала у липні минулого року суддя Маневицького районного суду Ірина Токарська

Восьме місце: «Велике хабарництво» у Службі місцевих автомобільних доріг 

Хто? Заступник директора ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» Тарас Паляничко та заступник директора з фінансово-економічних питань ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» Владислав Свіц

Скільки? 60 тисяч гривень. 

За що? Посадовці налагодили схему одержання «відкатів» від підприємців у розмірі 20% від вартості підряду зі встановлення систем відеоспостереження на об’єктах будівництва в рамках програми «Велике будівництво». 16 листопада у Луцьку правоохоронці затримали одного з фігурантів під час одержання 25 тисяч гривень для подальшої передачі їх іншим учасникам «схеми». Раніше ж правоохоронці зафіксували отримання ними ще 23 тисяч гривень та встановлення системи відеонагляду вартістю 12 тисяч гривень у квартирі одного з посадовців.

До слова, під час обшуків в них вилучили 130 тисяч гривень, 2800 доларів США та 1600 євро, печатки семи різних підприємств, чорнові записи, травматичний пістолет, ніж, набої до гладкоствольної рушниці, комп’ютерну техніку, системи відеоспостереження й мобільні телефони.

Результат: Відразу після затримання обох посадовців посадили під домашній арешт та відсторонили від роботи. Згодом запобіжні заходи змінили на особисте зобов’язання. Досудове розслідування продовжується. Поки що його термін продовжили до середини травня 2021-го. 

Дев’яте місце: податківець обіцяв не заважати торгівлі автозапчастинами 

Хто? Завідувач сектору власної безпеки Головного управління ДФС у Волинській області Кирило Жуков.

Скільки? 2000 доларів. 

За що? Посадовець вимагав щомісячну данину у сумі 2000 доларів від підприємця та його партнера за те, що не перешкоджатиме їхній діяльності. Йдеться про торгівлю автозапчастинами через мережу магазинів «Авто Аптека». Затримали податківця в пивному барі «Оболонь» у Луцьку напередодні Нового року – 28 грудня. 

Результат: На наступний день після затримання підозрюваному обрали запобіжний захід у виді тримання під вартою, а за кілька днів і відсторонили від посади. Та під вартою Жуков пробув не довго – за нього внесли 147 тисяч гривень застави. Кримінальне провадження триває – його термін продовжили до кінця квітня. 

Десяте місце: деревина по 1100 гривень за куб

Хто? Помічник лісничого Муравищенського лісництва Ківерцівського лісгоспу Микола Зайчук і лісничий ДП «Лісомисливське господарство «Звірівське» Андрій Янішевський. 

Скільки? 43 тисячі гривень. 

За що? За версією слідства помічник лісничого Муравищенського лісництва Ківерцівського лісгоспу і лісничий ДП «Лісомисливське господарство «Звірівське» погодились відвантажити 40 кубометрів деревини породи сосна третій особі за ціною значно нижчою від ринкової – 1100 грн. за 1 метр кубічний. Натомість «комерсанти» зажадали винагороду за таку знижку – 44 тисячі гривень.

Першу партію товару віддали 13 травня 2020-го поблизу села Звірів Ківерцівського району. Відповідно отримали і поділили перший транш неправомірної вигоди розміром у 22 тисячі гривень. 1-го червня затійник схеми Микола Зайчук зателефонував пані, яка придбавала кругляк і повідомив, що готовий віддати решту деревини. Під час отримання другої частини хабаря розміром у 21 тисячу гривень його й затримали в незадекларованому автомобілі «ВМW» на іноземній реєстрації на вулиці Конякіна у Луцьку.

Результат: Невдовзі після затримання суд арештував знайдене у посадовців майно та кошти, Янішевського відсторонили від посади. Зайчук на той момент уже не працював у лісгоспі. Розслідування досить швидко завершили і вже у серпні 2020-го передали до суду. 21-го серпня суддя Ківерцівського районного суду Юлія Сіліч оголосила вирок, яким затвердила угоду про визнання винуватості двох затриманих і призначила їм штраф по 20 тисяч 400 гривень кожному. Крім того, кожен із засуджених мав сплатити по 6 тисяч гривень за залучення експертів. «Корупційні» кошти повернули третій особі.


Матеріал підготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проєкту підтриманого National Endowment for Democracy


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: Тимур Приступа,Неоніла Сидун,Волинська митниця,митниця корупція,Дмитро Кравчик,Юрій Корнійчук,хабар, корупція,Ірина Токарська,Юрій Клок,Анатолій Марчук,Микола Семяшко,Віктор Лук’янчук,Проектно-експертна компанія Альтернатива,Олександр Денисюк,Василь Бондар,Олег Шумік,Тарас Виндюк,Костянтин Давидюк,Ігор Левчик,Тарас Паляничко,Владислав Свіц,Кирило Жуков,Микола Зайчук,Андрій Янішевський,Украина,Україна
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР