Спадкування неприватизованої земельної ділянки. Як діяти спадкоємцям

Спадкування неприватизованої земельної ділянки. Як діяти спадкоємцям
316867 ПЕРЕГЛЯДІВ

Існують випадки, коли особа почала процес безоплатної приватизації земельної ділянки, проте не встигла завершити дану процедуру, отримати правовстановлюючий документ та здійснити відповідну реєстрацію права на ділянку за життя.

В такому випадку нотаріус при відкритті спадщини відмовить спадкоємцям у переході права власності на таку земельну ділянку.


Як діяти спадкоємцям у такому випадку?

З питанням порядку спадкування неприватизованої земельної ділянки та визнання права на неї до Михайлівського бюро правової допомоги звернулась пані Катерина. Дочка, яка є єдиною спадкоємницею, не може успадкувати земельну ділянку, яку батько не встиг за життя приватизувати–документи подав, але до кінця справу не довів, право власності так і не отримав. При житті батько заповіт не складав, а тому дочка має намір приймати спадщину за законом. Тож чи має право спадкоємець на визнання права власності на земельну ділянку, відповідно до якої за життя розпочав приватизацію спадкодавець, проте не завершив процедуру приватизації?

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 Земельного Кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до вимог чинного законодавства України, який висловив волю на приватизацію земельної ділянки, помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію (передання у приватну власність, відведення), до його спадкоємців у порядку спадкування переходить право вимагати такої приватизації. Оскільки право власності в особи спадкодавця ще не виникло, вищезазначене унеможливлює видачу свідоцтва про право на спадщину, роз’яснює Тетяна Мороз, фахівець Михайлівського бюро правової допомоги.

Відповідно до правової позиції Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 №24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування – права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку. У п. 3.5 – вказано, що правильною є практика судів, які у випадку не завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку розпочав за життя спадкодавець, та не встиг закінчити, визнають за спадкоємцем таке право.

Тож пані Катерині було рекомендовано звернутися до нотаріуса та отримати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (видачі свідоцтва про право на спадщину на відповідну земельну ділянку). Після отримання Постанови нотаріуса необхідно буде звернутися до суду з позовом про визнання права в порядку спадкування – права на завершення приватизації та одержання документа, що посвідчує право власності на землю на ім’я спадкоємця.


Нагадаємо:

Спадкуванням є перехід права та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст.1216 Цивільного кодексу України). До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті(ст.1218 Цивільного кодексу України).

Право власності, користування земельною ділянкою оформляється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 Земельного кодексу України). Потрібно враховувати вимогу, щодо виконання спадкодавцем за життя активних дій та вимог законодавства щодо приватизації земельної ділянки, а також неможливості завершити процедуру приватизації та реєстрації за собою права власності на землю у зв`язку зі смертю, а тому така земельна ділянка входять до складу спадкового майна. За змістом ст. 1296 Цивільного кодексу України оформлення спадщини здійснюється шляхом видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

ПРЯМИЙ ЕФІР