Аркадій Гондмахер: історія українського американця, що дав відсіч російському агресору - Європейський суд зобов'язав РФ виплатити бізнесменові 29 тисяч євро

Аркадій Гондмахер: історія українського американця, що дав відсіч російському агресору - Європейський суд зобов'язав РФ виплатити  бізнесменові 29 тисяч євро
350671 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні вже нікого не здивуєш, що Російська Федерація з особливою неприязню ставиться до українців, американців та громадян багатьох країн світу. Та ще років 10-15 тому з такою ситуацією могли посперечатися чимало жителів нашої країни та світової спільноти в цілому. Тут же слід зауважити, що відверта заангажованість Росії по відношенню до нашої нації була завжди і триває століттями. Звісно, особливе загострення відносин і ворожості вилилось у кровопролитну війну на Донбасі та захоплення Криму. 

 

Російська Федерація з великою насолодою захоплює наших, і не тільки,  громадян та садить їх до своїх в'язниць - і часто робить це по сфабрикованих кримінальних провадженнях. Саме з такою ситуацією свого часу стикнувся і   громадянин США з українським корінням Аркадій Гонтмахер. Він ще у далекому 2007 році відчув “істинну любов братського народу”, що вилилась у 3,5 роки незаконного утримання під вартою в РФ. Та врешті-решт його історія мала позитивний фінал для нього, а для Росії чи не вперше в своїй історії програш справи і подальшою компенсацією у гучній справі міжнародного масштабу, та про поговоримо згодом. 

 

 Аркадій Гонтмахер бізнесмен і громадянин США родом із Вінниці був затриманий в Москві 20 вересня 2007 року по звинуваченнях в незаконному вилові краба, відмиванні грошей і створенні організованого злочинного угруповання. Гонтмахер, його адвокати і співробітники заявляли і надавали документи про його повну невинність і абсурдності висунутих звинувачень, проте його протримали у в'язниці майже три роки без суду. Адвокати не раз зверталися з проханням змінити запобіжний захід для Гонтмахера і відпустити його з СІЗО, посилаючись на те, що Держдума прийняла закон не тримати обвинувачених за економічні злочини у в'язниці до суду. Однак відпущений він не був.

 

Аркадій Гонтмахер мало відомий на своїй батьківщині в Україні, чого не скажеш про Сполучені Штати Америки де він понад два десятиліття являється успішним та шанованим бізнесменом. Заснована ним у далекому 1999 році Global Fishing Inc., розташована в Белвью, штат Вашингтон, США, і спеціалізується на оптовій  торгівлі продуктами харчування. Зокрема сфера діяльності компанії включає оптову продажу свіжої, в'яленої або замороженої риби і морепродуктів. Саме по  цьому напрямі бізнесу він свого часу налагодив діяльність компанії і в Російській Федерації, за що незаконно поплатився перебуванням за гратами. «Крабовий король», саме в такому форматі Аркадій Гонтмахер отримав велику популярність в сусідній Росії завдяки так званій "крабовій справі". 

 

Так звана «Крабова справа» почалась влітку 2007 року. У Слідчий комітет при МВС Росії надійшла інформація про те, що на Далекому Сході йде великомасштабний браконьєрський вилов краба. Міліціонери оголосили, що мова йде про міжнародну злочинну групу, якою керує громадянин США, емігрант з України Аркадій Гонтмахер. За версією слідства, ЗАТ «Східні рибні ресурси» (під керівництвом президента Азіза Ембарека і головного бухгалтера Олександра Суслова) в змові з Гонтмахер здійснювали незаконний вилов краба понад встановлені квоти і згодом збували його в США через компанію Гонтмахера Global Fishing Inc. Загальний розмір незаконно отриманих і легалізованих коштів міліціонери оцінили в $ 455 млн. 

Краб или тюрьма?

Гонтмахер Аркадій Олександрович

 

 

Global Fishing дійсно була найбільшим постачальником російського краба на ринок США з виручкою близько $ 200 млн на рік, однак Гонтмахер завжди працював тільки законними методами. Аркадій Гонтмахер просто невписувався у звичну, корупційну систему ведення бізнесу в РФ, саме це в результаті обернулось для нього фальсифікацією справи проти себе. В Росії не звикли вести бізнес прозоро, як це робиться у США, де й проходив своє становлення Гонтмахер. До того ж він був чужинцем - американцем з українським корінням, що ще більше ускладнило його діяльність в РФ. 

 

Як свідчить агресія Росії проти України, Грузії та інших країн, то зрозуміло одне - для своїх цинічних цілей їм вкрай легко називати чужинцями людей які проживають на своїй землі і яку вони захоплюють. А тепер уявіть ситуацію коли в їхньому розумінню чужинень - веде успішний, прозорий бізнес на їхній землі… Звісно, для них це неприпустимо, про що й свідчить фальсифікація справи проти Аркадія Гонтмахера....

Та надзвичайно приємно, що виходець з України попри важкі обставини - все ж дав гідний бій прогнилій, корумпованій системі

 

РФ. В 2012 році Камчатський крайовий суд реабілітував Аркадія Гонтмахера і постановив стягнути з Міністерства фінансів РФ за рахунок державної скарбниці в його користь сто тисяч рублів. Ці гроші спрямовані були на відшкодування майнової шкоди, завданої незаконними діями органів попереднього слідства, а також витрат з надання юридичної допомоги. Крім того, суд зобов'язав прокуратуру принести  Гонтмахеру офіційні письмові вибачення за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності. Також слід зазначити, що перед цим Аркадій Гонтмахер був виправданий судом присяжних у кримінальній справі про незаконний видобуток крабів на суму близько $ 58 млн.

 

Та українська кров, яка тече в жилах нашого американця аж ніяк не бажала зупинятись на досягнутому. Аркадій Гонтмахер звернувся Європейський суд з прав людини(European Court of Human Rights, фр. Cour européenne des droits de l’homme) з позовом до російської влади.  В результаті - за незаконне переслідування Росію зобов'язали виплатити американському бізнесменові 29 тисяч євро. Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав главу американської корпорації Global Fishing Inc., Аркадія Гонтмахера жертвою - російська влада незаконно утримували його під вартою більше трьох років. 

 

ЄСПЛ дійшов висновку, що російські суди при продовженні строку тримання американського бізнесмена під вартою послідовно спиралися виключно на тяжкість обвинувачень і не оцінювали особу обвинуваченого. «Не дивлячись на той факт, що заявник залишався багатим і впливовим людиною з міжнародними зв'язками та майном за кордоном, ці підстави не є достатніми, щоб виправдати позбавлення волі на строк понад три роки. Гонтмахе був звинувачений в ряді ненасильницьких злочинів, він не мав судимості і міг проживати в Росії під час кримінального процесу проти нього. Національні суди не прийняли ці фактори до уваги при прийнятті рішення про його затримання та відмовлялись звільнити його під заставу...», - констатували страсбурзькі служителі Феміди.

 

27 вересня 2016 року Європейський суд з прав людини прийняв рішення стягнути на користь бізнесмена Аркадія Гонтмахера  26 тисяч євро моральної шкоди та 3 тисячі - в якості компенсації судових витрат. Ця сума компенсації, звісно, не відповідає терміну його незаконного ув'язнення, проте - таке рішення проти Російської Федерації заслуговує на повагу... І перш за все повагу до   Аркадія Гонтмахера, який показав всьому світові, що зло можна побороти!!! 

Аркадій Гонтмахер і його історія боротьби з Російською Федерацією є надзвичайно важливою в наш час, адже він є яскравим прикладом людини яка боролась і поборола теперішнього українського ворога - російського агресора. І хай в рамках російсько-української війни на Донбасі це малозначимо сьогодні, але це приклад сили волі людини, яка проявила жагу до справедливості у боротьбі із російським агресором. 

 

Аркадій Гонтмахер український американець який не здався у боротьбі із РФ, тож і ми український народ ніколи не впадемо перед ворогом і неодмінно здобудемо перемогу!!! 

Теги: Аркадій Гонтмахер, Російська Федерація, РФ, Росія, громадянин США з українським корінням Аркадій Гонтмахер, український американець Аркадій Гонтмахер, Європейський суд з прав людини, Україна, бізнесмен Аркадій Гонтмахер, Крабова справа Аркадій Гонтмахер, Global Fishing Inc Аркадій Гонтмахер, російсько-українська війна, браконьєрський вилов краба, Крабовий король Аркадій Гондмахер, Сполучені Штати, ЄСПЛ, Аркадій Гонтмахер арешт, російські суди Аркадій Гонтмахер, Гонтмахер виправданий судом, Вироком Камчатського крайового суду Гонтмахер Аркадій Олександрович, Гонтмахер Аркадій Олександрович виправданий, Гонтмахер Аркадій Олександрович, вінницький американець Гонтмахер, Повернення крабового короля, МВС РФ Гонтмахер Аркадій, Крабовий король втік в США, компанія Гонтмахера Global Fishing Inc., Forbes Аркадій Гонтмахер, президент американської компанії Global Fishing Inc., громадянин США Аркадій Гонтмахер, Аркадий Гонтмахер, Российская Федерация, Россия, гражданин США с украинскими корнями Аркадий Гонтмахер, украинский американец Аркадий Гонтмахер, Европейский суд по правам человека, Украина, бизнесмен Аркадий Гонтмахер, Крабовая дело Аркадий Гонтмахер, Global Fishing Inc Аркадий Гонтмахер, российско-украинская война , браконьерский вылов краба, Крабовый король Аркадий Гондмахер, Соединенные Штаты, ЕСПЧ, Аркадий Гонтмахер арест, российские суды Аркадий Гонтмахер, Гонтмахер оправдан судом, Приговором Камчатского краевого суда Гонтмахер Аркадий Александрович, Гонтмахер Аркадий Александрович оправдан, Гонтмахер Аркадий Александрович, винницкий американец Гонтмахер, Возвращение крабового короля, МВД РФ Гонтмахер Аркадий, Крабовый король сбежал в США, компания Гонтмахера Global Fishing Inc., Forbes Аркадий Гонтмахер, президент американской компании Global Fishing Inc., гражданин США Аркадий Гонтмахер
ПРЯМИЙ ЕФІР