“Треба бути християнином не по назві, а по життю”, – Патріарх Філарет

“Треба бути християнином не по назві, а по життю”, – Патріарх Філарет
363123 ПЕРЕГЛЯДІВ

6 червня 2021 року, у неділю 6-ту після Пасхи про сліпого Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральому патріаршому соборі міста Києва у співслужінні архієпископа Андрія та духовенства кафедрального особру.

За Божественною літургією Святійший владика звернувся до присутніх у храмі з повчальною проповіддю на тему євангельського читання про сліпого (Ін., 34 зач., IX, 1-38):

Христос Воскрес!

Дорогі браття і сестри, ми щойно вислухали уривок із Євангелія від Матфея, в якому розповідається про зцілення сліпонародженого. Це одне із чудес, які звершував Господь Ісус Христос протягом Свого земного життя.

 Для чого Він звершував ці чудеса? Яка мета? Для того, щоб навернути юдеїв до віри в Ісуса Христа як Сина Божого, бо юдеї бачили в Христі тільки людину, а те, що Він – Син Божий, Бог, не бачили. Тому одним із доказів Божества Ісуса Христа були великі чудеса, які Він звершував. І ці надприродні чудеса багатьох юдеїв навертали до віри в Христа.

Бог хоче щоб ми всі спаслися і отримали Царство Боже. Хоче і кличе. Але дуже багато людей відмовляються. Яким чином відмовляються? Не вірять не тільки в Його слова, але і в Його існування. А інші вірять і Бога, і в Його слова, але не живуть таким життям, яким живуть люди віруючі. Тому Христос і сказав, що коли Він прийде в другий раз на землю, то навряд чи знайде віру на землі. Як розуміти ці слова Спасителя? Що християн не буде на землі? Будуть, але ці християни не будуть жити по-християнськи. Ось візьмемо для прикладу Європу. Вона наче християнська, але чи живуть ці християни по-християнськи? Коли навіть держави приймають закони про одностатеві шлюби та ті, які протирічять заповідям Христовим.

Син Божий воплотився на світ, перетерпів страждання для того, щоб знищити всякий гріх, страждання і смерть в людській природі. Тому треба бути християнином не по назві, а по життю. Жити треба як християни, тобто за заповідями Христовими. Ми повинні дякувати Богу за те, що в Україні переважна більшість людей не тільки вірять в Бога, але й живуть по-християнськи, відвідують храми, виявляють свою любов до ближніх, як, наприклад, українці захищають свою землю і народ на Донбасі. І багато храмів будуються в Україні.

Тому, дорогі браття і сестри, будемо дякувати Богові за те, що Він піклується про нас, і карає і люблячи милує. Тому ми маємо тверду надію, і цією надією є Бог, Який піклується про нас більше ніж ми самі про себе. Бо ми думаємо тільки про земне, а Бог готує нам вічне, безкінечне, блаженне життя. Ось це і є Божественна любов до нас”, – сказав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за визволення України і всього світу від епідемії коронавірусу.

Того ж дня після вечірнього богослужіння у Володимирському соборі Святійший Патріарх Філарет читатиме у Володимирському соборі акафіст Воскресінню Христовому.

cerkva.info

Теги: Філарет ,Патріарх Філарет,Церква,ПЦУ ,УПЦ Київського патріархату,Патриарх Филарет
ПРЯМИЙ ЕФІР