Голова Ради НБУ Богдан Данилишин - «Про поточну інфляцію та реакцію монетарної політки». Особистий експертний коментар

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин - «Про поточну інфляцію та реакцію монетарної політки». Особистий експертний коментар
45315 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зростання споживчих цін у травні продовжилось із темпом +1,3% до попереднього місяця. У річному вимірі зростання індексу інфляції становило +9,5% (у квітні було 8,4%).

Немонетарні фактори формують близько 90% нинішнього приросту інфляції. Така тенденція прослідковується починаючи з ІV кварталу 2020 року.

В річному вимірі компоненти інфляції з високим немонетарним впливом зросли в ціні на 12%, тоді як компоненти з переважно ринковим формуванням цін - лише на 3,7% (тобто значно нижче 5% - таргету інфляції!).

Основні фактори немонетарної інфляції, що діють впродовж останнього року - зміна тарифів на житлово-комунальні послуги, лагові ефекти минулорічної девальвації, волатильність світових цін на нафту та продукти українського експорту, підвищення акцизів, поява додаткових епідеміологічних витрат та втрати від карантинних обмежень, а також фактор поступового відновлення Урядом мінімальних соціальних стандартів до життєво обґрунтованого рівня.

Про немонетарний характер формування інфляції також свідчить значна нерівномірність зростання цін за окремими категоріями споживчих товарів і послуг. Суттєво зросли житлово-комунальні послуги: газопостачання – в 2,6 разу, електропостачання – на 37%. Вартість яєць зросла за рік на 34%, цукру – на 67%, соняшникової олії – на 75%, тютюнових виробів – на 20%. Натомість овочі за рік подешевшали на 1%, одяг та взуття – на 4%, аудіо- та відеотехніка – на 2%. Такий широкий діапазон значень пояснюється різними типами немонетарних шоків та різною інтенсивністю їх впливу на корекцію цін окремих виробників товарів і послуг залежно від технологічного процесу.

Сукупний внутрішній попит, як ключовий фактор монетарної інфляції, залишається пригніченим. Фактичний реальний ВВП становить близько 97% від свого потенційного рівня. Падіння внутрішнього попиту становить близько 6%, в т.ч. за компонентом інвестицій - падіння на 46%, за компонентом приватного споживання – незначний приріст на 1,6%.

Поточна інфляційна динаміка відображає структурні деформації економіки України і не може бути ефективно нівельована монетарними інструментами. Теперішній сплеск інфляційної динаміки пов’язаний з абсорбуванням економічними агентами структурних шоків та є природнім ефектом в процесі посткризового відновлення економічного зростання та адаптації економіки до умов нової структури витрат.

 

Голова Ради НБУ Богдан Михайлович Данилишин 

Теги: Інфляція, Особистий експертний коментар, Зростання споживчих цін, Голова Ради НБУ,Богдан Михайлович Данилишин,Економічна ситуація,ВВП ,Валютний ринок,Данилишин НБУ,Економіка,фінансовий ринок ,Богдан Данилишин,Данилишин,Богдан Данилишин Википедия, Богдан Михайлович Данилишин,Голова Ради НБУ Данилишин Богдан Михайлович, Голова Ради НБУ Богдан Данилишин ,Богдан Данилишин рада НБУ,Рада НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Украина,Україна,Нацбанк України, Національний банк України,Національний банк,Национальный банк,Национальный банк Украины,НБУ,Экономика,ОВДП,Голова Ради Національного банку України Богдан Михайлович Данилишин,Держстат,США,Європа,ОВДП ,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Голова Ради НБУ ,Богдан Динилишин Википедия,Динилишин,Банки України, Данилишин Богдан Михайлович, Богдан Данилишин,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин ,МВФ,ДАНИЛИШИН, Банки,Політика , ВВП України ,ВВП,Девальвація гривні ,бізнес,економіка України ,мікрокредити,кредити, курс валют ,валюта ,депозити,Голова ради НБУ Богдан Данилишин ,НБУ , Верховна Рада,Державний бюджет України,Богдан Данилишин НБУ,.Нацбанк ,ліквідність,бюджет, Міністерство фінансів, Міністерство фінансів України,Рада Національного банку України,Голова Ради НБУ,ВР,ВРУ,Верховная Рада Украины,Верховна Рада України
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР