Валерій Гнатенко: “Патріот Дружківки” під прапором “ДНР”

Валерій Гнатенко: “Патріот Дружківки” під прапором “ДНР”
50395 ПЕРЕГЛЯДІВ

Народний депутат від ОПЗЖ Валерій Гнатенко, як писав Центр медіарозслідувань “Булава”, несподівано вирішив перенести захист докторської дисертації, який мав відбутися 12 травня 2021. Гнатенку просто не пощастило: незадовго до цього дня свою кандидатську дисертацію захищав його соратник по фракції Ілля Кива.

Саме скандальний захист Киви створив для Гнатенка небезпеку провалу власного захисту. Адже науковий опонент докторської Володимир Гурковський, який був науковим керівником дисертації Киви, втратив роботу і тепер не може виконувати функцію опонента. Крім того, і сама робота Гнатенка має безліч запитань щодо наукового плагіату.

“Сепаратюзі” по заслузі?

Однак, Валерію Гнатенку не вперше “пересиджувати в кущах” лихі дні, виходячи сухим із болота зради та корупції. Валерій Гнатенко, є фігурантом сайту “Миротворець”, як посіпака російських терористів. Він і російський прапор вивішував над своєю мрією в Дружківці, і ">референдум організовував за “ДНР”.

Валерій Гнатенко у 2014 році був мером 50-ти тисячної Дружківки на Донеччині. Під час російської агресії він не чинив жодного спротиву окупантам, більше того, всіляко сприяв іноземному вторгненню. Без жодних вагань благословив встановлення на будівлі мерії ганчірки, яку називають прапором ДНР.

Фото: Валерій Гнатенко

Більше того, особисто агітував за проведення “референдуму”, акцентуючи, що всі підприємства міста працюють на російський ринок. Навіть газета “Дружковский рабочий”, яка є друкованим органом підпорядкованим Гнатенку особисто, стала виходити з символікою “ДНР”.

Всі ці факти, і сподіваємося багато інших, які не відомі пересічному громадянину, лягли, як повідомляли ЗМІ, в основу кримінального провадження СБУ за ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). І ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Але кримінальне провадження зовсім не зашкодило Гнатенку обиратися в депутати та керувати прифронтовим містом. І цьому є конкретне пояснення – тісний зв’язок з найближчим колом президента Петра Порошенка.

Під крилом президента

Зокрема, ще у 2006-2007 року Валерій Гнатенко був помічником-консультантом нинішнього “рупора” Порошенка Тараса Чорновола.

Надзвичайно теплими, можна сказатb, інтимними, були стосунки Гнетанка з другом і соратником Петра Порошенка, якого він поставив керувати Донецькою областю Жебрівським. Доказом цьому є відео ">їх щирого поцілунку.

Гнатенко мав досить плідні ділові стосунки і з депутатом від БПП Олегом Недавою. Олег Недава опікувався створенням у Дружківці осередку партії “Наш край” яка, за “легендою” влади, мала “відкусити”  електорат Партії регіонів на Сході країни та увійти до парламенту як додаткова опора тодішньому президенту Петру Порошенко. Мер Гнатенко мав допомогти адміністративним ресурсом для розвитку цього політичного проекту і навіть сприяв відкриттю партійної приймальні у Дружківці. Як писав Рух “Чесно”, особиста радниця Гнатенка Людмила Небогатікова була у 2019 році кураторкою агітаційної мережі “Команди Порошенка” в Дружківці.

Фото: Валерій Гнатенко і Олег Недава

Олег Недава  персонаж специфічний – уродженець Єнакієво і, як пишуть ЗМІ, до 2014 року був директором інвестиційного фонду “Нові технології”, який заснувала дружина депутата-втікача від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка, більш відомого як “Юра Єнакієвській”.

Після Революції Гідності, Недава, як депутат від БПП, налагоджує тісні стосунки з оточенням президента Порошенко і, перш за все, з Іриною та Юрієм Луценко, Артуром Герасимовим, а також з міністром окупованих територій Вадимом Чернишом. Не виключено, що саме такий тісний зв’язок Недави з оточенням тодішнього президента сприяв тому, що мер Дружківки Гнатенко зміг уникнути відповідальність за сепаратизм.

Завдяки Недаві, якого називали куратором по Донбасу, Дружківка щедро засівалась бюджетними грошима. У 2017 році, мер Гнатенко піднесено звітував, що на відновлення Дружківки з бюджету надійшло 233 мільйони гривень – удвічі більше ніж за всі останні 26 років. Але на що були витрачені виділені для Дружківки “підйомні” Гнатенко не спромігся пояснити досі.

Натомість, будучи вже народним депутатом, Валерій Гнатенко вимагає мільйони гривень на реконструкцію водогінних мереж Донецької області, втому числі і своєї Дружківки.

“Патріоти Дружківки”

Валерій Гнатенко є співзасновником громадської організації “Патріоти Дружківки!”, куди входять одіозні персони, які разом з ним вимагали проведення “референдуму” та “возз’єднання з РФ”. Зокрема, є відео, де тодішній директор ліцею у Дружківці і співзасновник ГО “Патріоти Дружківки” ">Валентина Лугова закликає “Путіна”.

Тепер Валентина Лугова, Гнатенко і його батько Гнатенко Сергій стали “патріотами” Дружківки. А на справді ця громадська організація, створена у грудні 2014 року, перетворилася в структуру, яка вигравала переважну кількість місцевих грантів та тендерів освоюючи мільйонні кошти.

Не так давно ГО “Патріоти Дружківки” були обрані для реалізації програми “Запорука безпеки громади – освітлене місто. Влаштування системи автономного електроосвітлення пішохідних переходів та місць зупинки транспорту в м. Дружківка Донецької області”. І на її реалізацію виділено понад 337 тисяч гривень.

Очолювана Валерієм Гнатенком ГО “Патріоти Дружківки”, є власником частки розміром 131 966 гривень газети “Дружковский рабочий”. Саме ця газета в час окупації міста стала виходити з символікою окупаційної квазіреспубліки “ДНР”.

Фото: газета “Дружковский рабочий”.

Тепер ця “газетка” активно піарить представників ГО “Патріоти Дружківки”. На шпальтах газети, депутатка міськради і учасниця громадської організації Тетяна Горбаньова теж тиражує заяви Валерія Гнатенка щодо реконструкції водогонів у Донецькому регіоні.

Тетяна Горбаньова займає посаду директора Підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення “Міськсвітло”. Саме цій структурі продавала дружина мера Дружківки Валерія Гнатенка.

“Паливо” для Гнатенка

Тому, мабуть, немає нічого дивного, що ФОП дружини Гнатенка з 2016-2019 рр. виграла не один тендер на постачання пального комунальним підприємствам міста. За інформацією аналітичної системи Zaкупівлі 2.0, на постійній основі у Світлани Гнатенко, паливо купували: “КП “Підприємство електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло»;  Комунальне підприємство “Комсервіс”; КП “Комунальне підприємство “Спектр” дружківської міської ради”. 

Фото: Світлана Гнатенко

Відповідно youcontrol з 2016 по 2019 рік ФОП дружини мера Дружківки продав місту пального на понад 3 мільйона гривень. Свій ФОП Світлана Гнатенко закрила на початку 2020 року, коли чоловік став народним депутатом

Як повідомляли місцеві ЗМІ, у власності Світлани Гнатенко значаться й нелегальні АЗС “Пегас”. Мережа “Пегас” ставала переможцем торгів в системі Prozzoro і АЗС використовували для заправлення автомобілів комунальних підприємств. У 2019 році нелегальні АЗС Гнатенко стали об’єктом уваги з боку МВС. Були спроби припинити їх незаконну діяльність, але “віз і нині там”.

Фото: АЗС “Пегас”

“Моя мама хату гарну має, а папаша має весь базар”

В той час, як син робить політичну кар’єру, бізнесові питання вирішує його батько Сергій Гнатенко на якого записані майже всі бізнес-активи родини. Але, Сергій Гнатенко, скоріше, виконує роль номінального ставленика у своїх майже 80 років. Хоч роль батька, відставного підполковника МВС, який прослужив в органах 35 років ставши мільйонером, у економічному становленні родини Гнатенків переоцінити складно.

Фото: Сергій Гнатенко

В ЗМІ неодноразово писалося, що саме Сергій Гнатенко використовуючи своє службове становище зумів “прибрати до рук” головний ринок міста “Гаврилівський”. Нині батько нардепа від ОПЗЖ є власником (за даними державного реєстру речових прав) усієї землі під ринком і всіх складів та торгівельних приміщень, а це майже два гектара і 88 об’єктів розташовані на них. Та це далеко не все, що записано на батька Валерія Гнатенка.

На батьку зареєстровані два автомобілі MITSUBISHI Outlander 2017 і 2018 років випуску, вартість яких може перевищувати 1 300 тисяч гривень. В той час, як сам Валерій декларує потриманий VOLKSWAGEN CC вартістю приблизно в 15 тисяч доларів.

На батьку також три будинки: в селі під Дружківкою розміром 220 квадратні метри; на березі Сіверського Дінця – 157 квадратів; в курортній Ялті Донецької області.

Також батько народного депутата є власником 5 підприємств. Одним із них, ТОВ “СЕВА” стала керувати після закриття ФОП дружина Валерія Гнатенка.

Але родинний маєток Гнатенків у Дружківці написаний на матір народного депутата Валентину.  На ділянці в 30 сотих (за даними державного реєстру речових прав) на самому березі річки Казенний Торець по вулиці Енгельса розкинувся будинок з вежами, басейном і кількома прибудовами розміром у 605 квадратні метри.

Фото: Приватний будинок родини Гнатенко у Дружківці

Для побудови цього палацу мер прихватив частину земель парку “Молодий”. Місцеві жителі кажуть, що матері Гнатенка виділити поряд ще кілька земельних ділянок для випасу худоби, тому загальна площа маєтку становить не менше 70 соток.

Рідна кровинка

Фігурантом скандалів неодноразово ставала й донька одіозного депутата від ОПЗЖ Карина Гнатенко. У травні 2016 року, Карина Гнатенко, керуючи у стані алкогольно сп’яніння автомобілем Range Rover, вчинила ДТП внаслідок якого постраждав водій та пасажири іншої машини. Втім, як писали ЗМІ, Валерій Гнатенко не тільки допоміг “зам’яти” справу, а й ще виставити постраждалих винною стороною, які мали виплатити Карині Гнатенко компенсації 30 тисяч доларів.

Фото: Карина Гнатенко

У 2018 році поліція Харківської області запідозрила Карину Гнатенко у декларуванні недостовірної інформації. Отримуючи зарплату у 10 тис. грн. на посаді спеціаліста Головного управління юстиції у Харківській області, Карина спромоглася задекларувати елітну квартиру у новобудові Харкова та Mersedes GLK 250 за 2 млн гривень.

Карина Гнатенко відома тусовщиця і завсідник елітних нічних клубів Харкова, але, це лише одна сторона багатогранного життя Карини. Є ще й інша, про яку майже нічого не відомо громадськості – наукова.

Виявляється, Карина Гнатенко є кандидатом наук. У 2016 році вона змогла успішно захистити дисертацію на тему “Правове регулювання соціального захисту самозайнятих осіб”. Втім, як Карині вистачило часу і на тусовки і на наукову діяльність – питання риторичне.

У 2019 році, Карина Гнатенко звільнилась з державної служби і наразі працює помічницею на платній основі у однопартійця її батька – народного депутата від ОПЗЖ Володимира Мороза.

До речі, після свого звільнення з держслужби у 2019 році, Карина Гнатенко вже у 2020 стала власницею двох суміжних квартир у новобудові Харкова площею 51,0 м.кв. та 50,6 м.кв. Наразі, вартість однієї такої квартири становить близько 55 тис. доларів. Це при тому, що вона за увесь 2019 рік заробила всього 95 632 гривні, та немає ніяких задекларованих збережень.

Фото: Новобудова у Харкові, де Карина Гнатенко має дві суміжні квартири

Матеріал створено за допомогою аналітичної системи YouControl, державного судового реєстру, державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших відкритих джерел.

bulava.info

Теги: Валерій Гнатенко,ДНР, депутат від ОПЗЖ Валерій Гнатенко, Ілля Кива,Володимир Гурковський,Миротворець, Петр Порошенко,Петр Алексеевич Порошенко,Петр Порошенко Википедия,адепты Порошенко,Порошенко , Мер Гнатенко, Рух “Чесно”, Людмила Небогатікова , Олег Недава,Юра Єнакієвській,БПП, Артур Герасимов,Підприємство електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло»,Комунальне підприємство “Комсервіс,Prozzoro ,АЗС “Пегас”,Сергій Гнатенко,Карина Гнатенко ,Украина,Україна,Гнатенко,Кива,Гурковський,Порошенко,Недава,Енакиевский,Юра Енакиевский,Юрий Енакиевский,Иванющенко,Юрий Иванющенко Википедия,Юрий Иванющенко,Герасимов,Пегас
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР