НАРДЕП ХОЛОДОВ ПРИХОВУЄ МІЛЬЙОНИ ЧЕРЕЗ НЕСПЛАТУ ПОДАТКІВ

НАРДЕП ХОЛОДОВ ПРИХОВУЄ МІЛЬЙОНИ ЧЕРЕЗ НЕСПЛАТУ ПОДАТКІВ
350015 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно СБУ провела обшуки в приміщеннях “тютюнового барона” Андрія Холодова які знаходяться на Троєщині. Джерела повідомляють, що шукали документацію пов’язану з розробленими депутатом від “Слуги народу” схемами ухилення від сплати податків при реалізації тютюнових виробів. На місце обшуків приїздила телегрупа 112 каналу, вдалося зафіксувати їхнє авто по вулиці Миколи Закревського.

Однак жодної інформації з цього приводу на медіаресурсі, якого пов’язують з кумом Путіна Віктором Медведчуком немає. Але це і не дивно, адже дружина Холодова, дизайнерка Катерина Шаховська, є кумою дружини лідера “ОПЗЖ” Медведчука – Оксани Марченко.

Про що змовчали журналісти 112-каналу? І що саме, шукали працівники СБУ?

Як повідомляють наші джерела, обшуки, які нещодавно були проведені,  в структурах пов’язаних з Андрієм Холодовим стосуються розслідування справи систематичного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. 

Група ЗМІ 112-го каналу приїхала на обшуки Холодова

Джерело розповідає, що торгові точки пов’язані з Холодовим під час продажу товарів використовують касовий принтер, що не фіксує  касові операції, відтак – податки не сплачуються. Адже немає інформації щодо кількості одиниць проданого товару. Споживачі отримують на руки підроблені фіскальні чеки. 

Центр медіарозслідувань “Булава”  розкриває певні схеми народного депутата, які він так ретельно ховає від суспільства за тютюновою завісою. 

“Темне” минуле Андрія Холодова

Попри результати журналістських  розслідувань, порушену в НАБУ справу, він і надалі заявляє, що ніхто ще не зміг довести його причетність до тютюнового ринку. Залякує журналістів судовими позовами, вважаючи, що є недосяжним для правоохоронних органів та безкарним перед Законом.

І така позиція Холодова є не безпідставною, адже досі він не поніс жодного належного покарання за свої вчинки. Але вічно так тривати не може і громадськість має знати і уявляти ціну вчинків та слів Холодова.

Зокрема, згідно з інформацією джерел,  Холодов вчинив два ДТП у місті Києві в березні 2008 та червні 2009 року. А в березні 2017 року катався вулицями Львова у вечірній час з вимкненими фарами і без документів на автомобіль. На щастя, обійшлося без жертв, чого не скажеш про ДТП, яке вчинила дружина Холодова Катерина Шаховська 10 листопада 2010 року в центрі Києва

Андрій Холодов

На шаленій швидкості керуючи «Bentley» (номерний знак АА 7777 IA) врізалась на перехресті Хрещатика і Прорізної в «Mercedes», який повертав на сигнал регулювальника. Внаслідок зіткнення був збитий регулювальник і його з переломами забрала швидка. Сама ж Шаховська, окрім зіпсованого макіяжу, отримала перелом носа і ребра внаслідок спрацювання подушки безпеки. 

На місце ДТП відразу приїхав «розрулювати ситуацію»  сам Холодов у супроводі нардепів від «Батьківщини» Руслана Богдана і регіонала Олексія Журавка. Зрештою, було створено слідчу групу із 15 працівників ДАІ, яка успішно встановила, що регулювальник не зрозуміло керував рухом, тому сам винен. А за кермом «Bentley» Шаховської, несподівано виявилося, перебував якийсь житель Ірпеня Володимир Москалюк. 

Кажуть, що Андрій Холодов небезпечний для суспільства не лише на дорогах країни, він не цурається і відвертих гангстерських методів.  За нашими джерелами, весною 2019 року в Обухівському районі на подвір’ї Миколи Ганула стався вибух «невідомого пристрою». Досудове розслідування проведене Обухівським ВП ГУ НП в Київській області встановило підозрюваних у скоєнні цього вибуху: Волотовський Павло Юрійович; Абрамов Данило Вікторович та Петросян Петро Олександрович. Які, за версією слідства, є помічниками Андрія Холодова. 

Вказані особи, як і належить людям, які займаються темними справами, не є публічними. Однак, зв’язок з Холодовим є очевидним. Зокрема, у своїй декларації за 2019 рік Андрій Холодов, зазначив автомобіль – “Mercedes – Benz GLS 450”, який перебуває у його користуванні, а власником авто є брат згаданого Петра Петросян – Петросян Володимир Олександрович.

Мотиви теж очевидні – боротьба за ринок роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Микола Ганул член президії ГС «Національна організація роздрібної торгівлі» (НОРТ) та власник мережі  кав’ярень «Croissant&Coffee». У 2002 році став інвестором КП «Київпастранс» з установки універсальних зупиночних комплексів в столиці. Власник компанії «Ганул», вид діяльності якої «Неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами».

За повідомленнями ЗМІ, Ганул і Холодов вели справжню війну за контроль над кіосками “Союздрук” і МАФами на зупинках. І в цій війні переміг Холодов, мабуть, вибух на подвір’ї будинку та покровительство у вищих ешелонах влади повністю переконали Ганула вгамувати свої амбіції.

Микола Ганул

Адже джерела вказують, що справу про вибух біля будинку Ганула загальмували на рівні генерального прокурора. Подейкують, що цим питанням переймався особистий друг Андрія Холодова, “самий чесний із прокурорів”, Юрій Луценко. 

Тим часом позиції Холодова у правоохоронних органах не послабилися. Як відомо, після журналістського розслідування “Схем”, НАБУ змушене було відкрити кримінальне провадження стосовно Холодова, Дубінського, та Юрченка. Згідно з витягу Єдиного реєстру досудових розслідувань ці особи «вчинили закінчений замах на злочин у вигляді зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди”. 

Йдеться про сумновідому “поправку Холодова”, яка змінила формулу розподілу прибутків від реалізації тютюнових виробів на користь гуртових та роздрібних торговців. Авторами правки були нардепи від “Слуги народу” Олександр Дубінський та Олександр Юрченко. І законопроект був погоджений ще й комітетом антикорупційної політики членом якої є нардеп від “Слуги народу” Олексій Красов, який займав посаду директора ТОВ “Київ Маркет Солюшн” у 2017 році.

Сітка тютюнового бізнесу 

Відтоді минув рік, результатів розслідування немає і досі. Андрій Холодов заявляє, – “Во-первых, в расследовании НАБУ я не упоминаюсь ни как подозреваемый, ни как обвиняемый. За год меня ни разу не приглашали для дачи показаний. Существует ли дело до сих пор – не известно”.

Нардеп і далі глузує та насміхається, заявляючи, що «Я не имею никакого отношения к торговле сигаретами. Никто не мог никаким образом это «выяснить». Продовжує залякувати журналістів судовими позовами. Зокрема, обіцяв подати до суду і на журналістів програми «Схеми», які документально довели його причетність до роздрібної торгівлі тютюновими виробами

В результаті інвестиційного конкурсу проведеного у 2018 році ТОВ «Київ Маркет Солюшн»  отримало право на встановлення 595 кіосків на зупинках громадського транспорту. В цих кіосках ведуть продаж тютюнових виробів пов’язані, за даними “Схем”, з Холодовим компанії: ТОВ «Віктрум» та ТОВ «Інтертабако».

ТОВ «Київ Маркет Солюшн» також має зв’язок з родиною Андрія Холодова через ТОВ «Антикус», в якій бенефіціарним власником є теща народного депутата – Стелла Шаховська.

Примітно, що засновник ТОВ “Київ Маркет Солюшин” Людмила Руденко очолювала “Антикус” у 2017 році.  З листопада 2019 року  “Антикус” очолює Лоліта Яремчук, яка, за нашими джерелами, є особистим юристом родини Холодова.

А власник “Інтертабако” Наталя Дорошенко працювала в ТОВ “Флорентіно” (ЄДРПОУ 39746328), якою володів особисто Андрій Холодов до 2016 року. В свою чергу “Флорентіно” належить ТОВ “Редека” (ЄДРПОУ 33748178), яке підпорядковане “Інтертабако”.

За інформацією яку надали джерела для ГО Центр медіарозслідувань “Булава”, “Віктрум” та “Інтертабако” ведучи продаж тютюнових виробів в кіосках “Київ Маркет Солюшн” нічого не сплачують за оренду. Тому “КМС”  постійно показує в документах значні збитки та борги.

А закуповують тютюнові вироби ці компанії у ще однієї, пов’язаної з Андрієм Холодовим, компанії – “Сіті Трейдінг Компані”. Притаманно, що ці три компанії хоч і були засновані в різний період, але активізувалися практично одночасно у  2018 році. 

Джерела в податковій стверджують, що  у 2018 році від кіпрської компанії-засновника Reineweg перевів на рахунки “Київ Маркет Солюшн” 18 мільйонів гривень,  а у 2019 році “КСМ” надало 40 мільйонів фінансової підтримки “Віктрум” та “Інтертабако”. 

Які суми приносять тіньові схеми? 

Відповідно, Андрій Холодов має ланцюжок повного циклу дистрибуції тютюнових виробів. Від гуртової закупівлі у самих виробників, чим займається “Сіті Трейдінг Компані”. Розповсюдження по мережі кіосків за допомогою “Київ Маркет Солюшн” та роздрібний продаж, що здійснюють “Віктрум” та “Інтертабако”. 

Продовжуючи досліджувати зв’язок Андрія Холодова до реалізації тютюнових виробів, наша команда встановила низку пов’язаних з ним компаній: ТОВ «Вектор ЛД» (код ЄДРПОУ 41868452), ТОВ «Вік Лімардо» (код ЄДРПОУ 42636737), ТОВ «Марвел Сід» (код ЄДРПОУ 43162931), ТОВ «Тобакко» (код ЄДРПОУ 41908505), ТОВ «ТД Фортуна Трейдинг» (код ЄДРПОУ 43521723), ТОВ  «Актан Світ» (код ЄДРПОУ 43163048), ТОВ «Еріка ЛТД» (код ЄДРПОУ 42869572).

Джерела по, що ці компанії у 2020 році, при оборотах продажу тютюнових виробів на мільярди гривень, сплатили до бюджету всього 1,4 мільйони податків. 

  • ТОВ «Вік Лімардо» сплачено наступні податки: ПДФО – 13 тис. грн., військовий збір – 1,7 тис. грн., податок на прибуток – 10 тис. грн.;
  • ТОВ «Марвел Сід»: ПДФО – 21 тис. грн., військовий збір – 1,7 тис. грн., єдиний внесок – 1,7 тис. грн.;
  • ТОВ «Тобакко»: єдиний внесок – 1,7 тис. грн.;
  • ТОВ «Торговий дім Фортуна Трейдинг»: ПДФО – 8 тис. грн., військовий збір – 670 грн., ПДВ – 1 тис. грн., плата за ліцензії – 500 тис. грн., єдиний внесок – 9,8 тис. грн.;
  • ТОВ «Вектор ЛД: ПДФО – 211 тис. грн., військовий збір – 17 тис. грн., податок на прибуток – 50 тис. грн., плата за ліцензії – 501 тис. грн., єдиний внесок – 200 тис. грн.;
  • ТОВ «Актан Світ»: плата за ліцензії – 500 тис. грн., єдиний внесок – 38,5 тис. грн.;
  • ТОВ «Еріка ЛТД»: ПДФО – 16 тис. грн., військовий збір – 1,3 тис. грн., податок на прибуток – 7,5 тис. грн., єдиний внесок – 21,6 тис. грн.

Масштаби приховування прибутків вражають

За нашими джерелами з Державної податкової служби, компанія Холодова – ТОВ «Вектор ЛД», яка має ліцензію, придбала протягом 2019-2020 років тютюнових виробів на 2 мільярда гривень. Проте, якщо проаналізувати реалізацію обсягу товару, то виявиться досить цікава та водночас дивна схема.

Через роздрібну мережу ТОВ «Вектор ЛД» продала тютюнових виробів за цей час лише на 750 мільйонів гривень. Куди подівся товар вартістю  1,2 мільярди? Їх теж продано, але без обліку і відповідної документації. Товар реалізується напівфіктивним фірмам того ж таки Холодова – ТОВ «ТД Фортуна Трейдинг», ТОВ  «Актан Світ», ТОВ «Еріка ЛТД», ТОВ «Марвел Сід», ТОВ «Вік Лімардо», ТОВ «Тобакко». Вони не мають роздрібної мережі і їх використовують для так званої «скрутки товару». Тобто, продають тютюнові вироби як інший товар, ще й отримують за нього відшкодування ПДВ. 

За документами товар реалізовано, але він залишається в наявності, що з ним відбувається в подальшому? За нашою інформацією, в дружніх розмовах Андрій Холодов пропонував, дуже просту, на його погляд, схему – наявний товар продається через його роздрібну мережу без чеків, бо «їх люди і так не беруть». Та ніхто і не стане підраховувати скільки цигарок в наявності по всій мережі, а скільки продано. Відтак і контрафакт можна цілком реально продавати. «Схема депутатська – тому найкраща: продаю документи на фіктивні ТОВ – отримую прибуток та не плачу податків, а ще отримую кеш від нас з вами, який також продаю кому треба за 1,5-2,5%. Хочу  – взагалі контрафакт продаю». 

Так як ДПС України вважає торгові точки з продажу тютюнових виробів “об’єктами незначного ризику”, то планові перевірки подібних точок проводять раз на 5 років та і тривати вони можуть не більше 10 днів. Однак, мережа кіосків Холодова становить понад 500 об’єктів, на всі відразу інспекторів не приставиш.  Тому Андрій Холодов досить успішно приховував свої оборудки.

Але, як стверджують джерела, там де працюють інспектори податкової, реалізація товарів відразу збільшується в десятки разів. Тобто, приховується близько 90% виручки. 

Джерела в ДПС стверджують, що лише за два роки Андрій Холодов завдав збитків державі не менше ніж на 400 мільйонів гривень. А от прибутки Холодова дійсно, ще ніхто не зміг підрахувати.

 

Матеріал створено за допомогою аналітичної системи YouControl, державного судового реєстру, державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших відкритих джерел, а також за матеріалами ГО Центр медіарозслідувань “Булава”. 

Теги: НАРДЕП ХОЛОДОВ,ТОВ «Актан Світ»,Микола Ганул,Андрій Холодов,НАБУ,Катерина Шаховська,Олексій Журавка,Володимир Москалюк.,Волотовський Павло Юрійович,Абрамов Данило Вікторович,Петросян Петро Олександрович,Національна організація роздрібної торгівлі,Юрій Луценко
ПРЯМИЙ ЕФІР