Народний депутата від ЄС Сергій Алєксєєв причетний до фінансування терористів?

Народний депутата від ЄС Сергій Алєксєєв причетний до фінансування терористів?
353014 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оприлюднені записи Медведчука журналістами bihus.info свідчать про оте, що українська влада на чолі з Петром Порошенком займалася фінансуванням російських терористів на окупованих територіях. Якщо торгувати з терористами можна було Петру Олексійовичу, то чому цього не можна було робити оточенню президента?

Фото: Сергій Алєксєєв

Займався подібними речами і “заслужений юрист” народний депутат від БПП Сергій Алєксєєв про що свідчать матеріали кримінальної справи про влаштування конвертаційного центру з відмивання грошей окупованого Донбасу.

У 2015 році в контексті справи розслідування фінансування тероризму СБУ провела обшук і вилучення документів по деяким клієнтам Unicredit Bank, серед яких – компанія «Алєксєєв, Боярчуков і партнери». 

Фото: брати Сергій і Максим Боярчукови

Зокрема у матеріалах справи № 234/537/16-к зазначається, що група осіб “вступили у злочинну змову з метою іншого сприяння діяльності представникам терористичної організації «ЛНР» шляхом надання їм допомоги у створенні конвертаційного центру на території Харківської області для подальшого безпідставного переказу грошових коштів <…>”.   

За словами свідка, “Представники ТОВ «Юридична компанія Алєксєєв, Боярчуков та партнери», які погодилися надати допомогу у здійсненні супроводження її протиправної діяльності, отриманні готівки у банківських установах, а також вирішенні питань, які можуть виникнути з правоохоронними органами. При цьому, керівники та засновники вказаної фірми у м. Києві використовуючи підконтрольні їм підприємства надавали сприяння незаконній діяльності з перерахування грошових коштів на розрахункові рахунки фіктивних підприємств та конвертації їх у готівку”.

Слідчі органи просять суд дозволити вилучення документації не лише ТОВ “Алєксєєв, Боярчуков та партнери”, як  видно з документа фірмочок з подібними назвами, з різницею в одне слово, Алєксєєв та Боярчуков створили понад десяток. 

Фото: скрін судової справи 

Про причетність нардепа від БПП Сергія Алєксєєва до конвертаційного центру з відмивання грошей із окупованих територій говорив свого часу і голова СБУ Валентин Наливайченко, однак невдовзі його звільнили. А в ЗМІ розгорівся скандал через те, що слова Наливайченка, сказані в ефірі телеканалу “NewsOne” про махінації довіреної особи Порошенка Ігоря Кононенка та фінансування терористів Сергієм Алєксєєвим, були видалені з ресурсу.

Ні до чого не призвело і слідство щодо фінансування терористів. Замість Наливайченка СБУ очолив Грицак і слідство загальмувалося. Не виключено, що на правоохоронців міг цілком чинити тиск і сам Алєксєєв, адже він з 2014 року займав посаду заступника голови комітету ВРУ з правової політики і правосуддя. Станом на сьогодні він є Головою підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. 

Як видно у партії Петра Порошенка Алєксєєв на хорошому рахунку, цінний кадр не інакше, тому і входив до політради БПП. Відразу, коли справи про фінансування терористів заглохли Петро Порошенко особисто надав Алєксєєву звання Заслуженого юриста України 8 жовтня 2016 року.

Алєксєєв на службі режиму Януковича

Однак Сергій Алєксєєв також тісно пов’язаний з режимом Януковича і з його найближчим оточенням Сергієм Курченком, Портновим тощо.

2006 року Сергій Алєксєєв та його компаньйон Боярчуков організовують юридичну фірму “Алєксєєв, Боярчуков та партнери”. Щоправда, за часи існування, вона і назву змінювала і плодила десятки клонів з подібними назвами. 

Партнери спеціалізувалися на питаннях банкрутства та реструктуризації заборгованості, корпоративного управління, судового та арбітражного вирішення спорів. Сергій Алєксєєв до 2014 року був керуючим партнером в цій юридичній компанії доки не обрався народним депутатом від БПП.

Того ж 2014 року Алексеєв став ще і фігурантом корупційного скандалу. Як писали ЗМІ, Алексєєв заплатив хабар судді Апеляційного господарського суду Марині Дідиченко у розмірі 5000 доларів, аби та прийняла рішення на користь клієнта Алексеєва – ПАТ “Укрсоцбанк”. Втім, Сергій  Алексєєв не тільки вирішував судові питання в інтересах “Укрсоцбанку”, а й міг “кришувати” через своїх людей афери фінансової установи. 

Фото: Марина Дідиченко

Аудіозапис на якому чоловічій голос схожий на голос Алєксєєва говорить про хабар:

Аудіопрогравач

Так, 2013-го року, партнер Алексєєва Олександр Ткачук (у 2014 році стане помічником депутата Алексєєва) шляхом підробки та незаконного втручання у державний реєстр прав власності перереєстрував п’ять арештованих об’єктів нерухомості на користь “Укрсоцбанку”. 

Як писали ЗМІ, “юристи” змогли “рейданути” у ВАТ «ПРОЕКТ-А» адміністративно-побутовий комплекс у Києві по вулиці Миколи Амосова, 12, площею 18 405 м.кв. В цьому питанні Сергію Алексєєву допомагав юрист Януковича Андрій Портнов та скандальний суддя Вищого господарського суду Руслан Браславський.

У Алексєєва були досить міцні відносини з найближчим оточенням Януковича, адже шефом Сергія в “Укрсоцбанку” був голова правління банку Борис Тимонькін, якого ЗМІ пов’язували з “фунтом” Януковича – Курченком. Крім того, Алєксєєв перебував й у Асоціації правників України, яку очолював адвокат Курченка Денис Бугай.

За першої депутатської каденції у помічниках Сергія Алексєєва значився такий собі Антон Шевченко. За інформацією ЗМІ Антон є сином скандального судді Єдуарда Шевченка, що легалізував передачу Януковичу Міжгір’я.

Зв’язки Алексєєва та його компаньйона по юридичній компанії Боярчуков з оточенням Януковича в той час були надзвичайно потрібні, адже з приходом клану “донів” фірма “Алєксєєв, Боярчуков та партнери” активно займалася операціями з оптимізації податків через створення “податкових майданчиків”, точніше – допомагала уникати сплати податків. Особливо схема Алексєєва користувалися популярністю серед банківських установ. 

Послугами цих “податкових майданчиків” користувався і ПАТ “УкрсоцБанком/UniCredit” інтереси якого обслуговував Алексеєєв. Загалом з 2011-го по 2015-й рік юридична фірма Сергія Алексєєва «Алексєєв, Боярчуков і партнери» допомогла ПАТ “УкрсоцБанком/UniCredit” ухилитися від сплати податків на майже 250 мільйонів гривень. ПАТ «Банк Форум» – приховав понад 35 мільйонів гривень. В цілому, за рахунок менших компаній, було ухилено від сплати податків на майже 318 мільйонів гривень. 

Депутат від БПП, який не хотів “жити по-новому”

Хоч Алєксєєв був депутатом БПП, але зв’язки з командою Януковича були настільки потужними, що він 2016 року не голосував за проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” N3465 який мав розповсюдити норму закону про “заочне правосуддя” на всіх співучасників режиму президента-зрадника, що перебували у розшуку не тільки за кордоном, а й на території України. 

Сергій Алєксєєв виступив навіть проти ініціативи депутатки від Народного Фронту Тетяни Чорновол щодо передачі арештованих на рахунках в Україні коштів режиму Януковича до державного бюджету. 

Звісно ж не покарання, навіть, осуду від своїх однопартійців, як і від президента Алексєєв не отримав.

Натомість він продовжував практику кнопкодавства. Зокрема, журналісти не раз ловили депутата від БПП Ігоря Побера, який ">голосував карткою Алєксєєва за його відсутності.

Також заслужений юрист постійно виступав проти позбавлення нардепів депутатської недоторканності, аргументуючи тим, що вони і так вже позбавлені цієї привілеї.

Засвітився Сергій і при голосування за скандальні “поправки Лозового”, які створили надзвичайні проблеми в роботі органів досудового розслідування та слідчих суддів, що знову зіграло на руку злочинцям Януковича. Навіть, коли експерти всіх рівнів, активісти та правозахисники вимагали скасувати скандальні поправки, Алєксєєв захищав їх до останнього. 

Мамин орендатор

В інтерв’ю “Лівий-берег” Сергій Алєксєєв виступав проти введення електронних декларацій і  проти відповідальності за те майно, появу якого чиновники не можуть пояснити. Його влаштовувала лише “нульова декларація” – вказування всього майна без пояснення його походження.

Фото: мати Сергія Алєксєєва, Віталія Алєксєєва

Звісно ж Сергій не переймався долею якогось голови сільради, він бідкався за свою власність, яку намагався приховати, як міг, адже пояснити походження майна на мільйони доларів веденням бізнесу йому документи не дозволяють. Відповідно до декларації за 2013 рік перед тим, як стати народним депутатом Алєксєєв заробив всього 614 тисяч 600 гривень. Ще 427 тисяч гривень заробили члени його родини.

В цій декларації Алєксєєв приховав і наявність квартири на Печерську розміром у понад 128 квадратні метри.

Відповідно до електронних декларацій Сергій Алєксєєв орендує два розкішні маєтки що розташовані по обидва боки Дніпра, на території сільради Вишеньки та у елітному Козині.

Власником маєтку у Вишеньках є 80-ти річна мати нардепа. Відповідно до державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Віталія Алєксєєва придбала будинок розміром у 685 квадратних метрів на ділянці у 27  соток наприкінці 2014 року, саме тоді син Сергій і став народним депутатом. Вартість подібного котеджу разом з земельною ділянкою стартує з 550 тисяч доларів. 

Фото: маєток у Вишеньках

Вісімдесятилітня жінка у 2020 році стала до того ж власницею кількох квартир у Києві. Зокрема, вона придбала квартиру розміром у 31.3 квадратні метри по вулиці Костянтинівська, 63/12. (Ринкова вартість 50 тисяч доларів). Також мама народного депутата придбала стометрову квартиру по вулиці Вербицького, 11 (Ринкова вартість становить 140 тисяч доларів). А з 2014 року жінка похилого віку має гараж на Дніпровському узвозі, 1. (Ринкова вартість становить понад 1 мільйон гривень).

На іншій стороні Дніпраа, у елітному Козині розкинувся ще один орендований Алєксєєвим палац значно більших розмірів. Алєксєєв орендує цей маєток у свого бізнес партнера Боярчукова. Увесь архітектурний комплекс складається з двох ділянок землі у 50 і 25 соток на яких крім самого будинку розташовані і ще кілька приміщень. У декларації Алєксєєв називає їх “літню кухню з балконами” загальною площею 163,3 кв. м. і це при тому, що загальна площа основного палацу Боярчукова становить 1161.6 кв. м. 

Фото: маєток в Козині

По цій вулиці у Козині виставлений на продаж будинок розміром всього в 650 метрів на 50 сотках землі за 70 мільйонів 450 тисяч гривень. Тому оцінка будинку, який орендує Алєксєєв вартує, як мінімум, вдвічі дорожче – 140 мільйонів гривень.

Однак у декларації поданій Сергієм Алєксєєвим немає даних про ціну оренди цих обох маєтків. Тому, логічно припустити, що і власником палацу в Козині Боярчуков є формально, як і мама депутата є власницею маєтку у Вишеньках.

У власності ж самого депутата Сергія Алєксєєва знаходяться дві квартири. Одна придбана 2011 року в елітному мікрорайоні Печерська розміром у 128 квадратні метри по вулиці Старонаводницкая 6б. (Ринкова вартість понад 370 тисяч доларів). Але машиномісце в цьому будинку нардеп записав на матір.

Іншу квартиру, розміром у понад 60 квадратів, Алєксєєв оформив 2017 року, хоч вона перебувала у його власності з 2004, теж на Печерську по вулиці Івана Мазепи 14.(Ринкова вартість від 155 тисяч доларів).

Також Алєксєєв володіє 31% нежитлового приміщення розміром у 277 квадратні метри по вулиці Велика Васильківська, 23. Інша частка цього приміщення належить брату дружини нардепа. Спільно вони здають це приміщення в оренду Акціонерному товариству «ПІРЕУС БАНК МКБ». 

Декларує Алєксєєв колекцію елітних годинників Ulysse Nardin, Rolex, Hublot Ferrari тощо. Зокрема, годинник марки Ulysse Nardin Freak. Вартість цієї марки годинника становить від 70 000 до 130 000 дол. Ціна годинника Rolex Gold варіюється від 30 000 до 60 000 дол, а Panerai Ferrari Gold може коштувати від 12 000 дол. Ціна Hublot Ferrari Gold близько 33 000 дол та Breguet Marine Gold від 26 900  дол. За скромними підрахунками, лише колекція годинників у депутата Алєксєєва “затягує” на 172 000 тис. доларів. 

Задекларував Алєксєєв і дорогі годинники у власності дружини. Зокрема Ulysse Nardin Gold діапазон цін на які варіюються від 10.900 – 15,700 дол; Rolex Gold від 39 000 – 100 000 дол.; Chopard Gold від 9 500 – 30 000 дол. 

До того ж, Алєксєєв має солідний автопарк елітних автівок. У 2012 році він придбав Ferrari 458 Italia 2011 року випуску. Так у власності Алексєєва опинились майже новий “суперкар” вартість якого у 2011 році складала близько 230 000 тис. дол. Крім,  Ferrari  у власності Сергія Алєксєєва Mercedes-Benz GL450 2006 року випуску (дата набуття прав 2006). Ціна такої автівки у 2006 році складала 120.000 євро та Mercedes-Benz S500L 4 Matic 2011 року (дата набуття прав 2012 рік). У 2012 році ціна Mercedes-Benz S500L 4 Matic стартувала від 100 000 дол. Відповідно до декларації, Алєксєєв має у власності водний мотоцикл Sea-Doo BRP RXT 260. У 2021 році такий водний мотоцикл оцінювався майже у 14 000 дол. Ще один Mersedes-Bens S-class S500 4MATIC Алєксєєва орендує у фірми ТОВ “Реді Люкс”. 

У власності  дружини Сергія Алексєєва вказані дві іномарки Porsche Cayenne 2007 року випуску (дата набуття прав 2007 рік) та Toyota Corolla 1.3 1997 року випуску. Вартість нового Porsche Cayenne становила у 2007 році становили близько 100.000 дол. 

Також дружина народного депутата Олена, відповідно до електронної декларації має у власності дві квартири у Києві.

Попри такі статки подружжя Алєксєєвих декларує за 2020 рік 1 мільйон 300 тисяч збережень лише готівкою. З яких 200 тисяч належать дружині народного депутата. 

Загалом вартість нерухомого майна, автопарку та матеріальних цінностей народного депутата становить, за найскромнішими підрахунками, понад 6 мільйонів доларів. Та лише компетентні органи можуть встановити яка частка цього фантастичного багатства зароблена при відмиванні кривавих грошей Донбасу.  

bulava.info

Матеріал створено за допомогою аналітичної системи YouControl, державного судового реєстру, державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших відкритих джерел.


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: Сергій Алєксєєв,Сергій Алєксєєв декларація,Віталія Алєксєєва,Сергій Алєксєєв депутат ,Алєксєєв депутат, Боярчуков і партнери,Алєксєєв Боярчуков і партнери,Максим Боярчуков,Сергій Боярчуков,фінансування терористів,ЄС ,європейська солідарність,Олександр Ткачук
ПРЯМИЙ ЕФІР