Як шкодить Україні родина Никорак від Буковини до Києва?

Як шкодить Україні родина Никорак від Буковини до Києва?
340740 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розслідування, частина І. 

МОЛОДА ТА УСПІШНА

Життя та кар’єра молодої депутатки Київради від “Європейської солідарності” Никорак Ірини Петрівни розвивається у сталій, зростаючій прогресії, що для часу буремних змін в країні здається недосяжною реальністю для пересічного українця.

Народилась Ірина у невеличкому буковинському містечку Вижниця. У 2004 році вступає на елітний юридичний факультет престижного столичного університету Тараса Шевченка, де навчається до 2010 року. 

Відразу по завершенні навчання 2010 – 2011 роки Ірина працює юрконсультантом в будівельній компанії “Мостобуд” одним з основних утримувачів акцій якої був екс-депутат ПР Володимир Продивус.

Як Політик Ірина Никорак дебютує у 2014 році влаштувавшись  помічником-консультантом на платній основі до депутата від Народного Фронту Олександра Присяжнюка. Одночасно Ірина стає секретарем депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Китайською Народною Республікою (КНР), Австрією і Королівством Саудівської Аравії. 

З 25 жовтня 2015 року Ірина Никорак – депутат Київської міської ради VIII скликання (фракція “Солідарність”) й очолює міжфракційне об’єднання Київради “Україно-Китайське співробітництво”. 

На останніх місцевих виборах 2020 року вона знову стала депутатом Київради від “Європейської солідарності”.

Стартові можливості для карколомної кар’єри Ірини у столиці забезпечили її батьки та родичі з Вижниці і протекція будівельного магната Києва Вадима Столара.

Закріпивши своє становище у столиці Ірина забезпечила “хлібні” посади для багатьох своїх родичів, яких розставила на посади тісно пов’язані з будівельною сферою і інтересами будівельної мафії.

ВИЖНИЦЬКІ БАНДИТИ І СПІВАКИ 

За інформацією ЗМІ, у середині 90-х, у Вижниці діяла злочинна організація братів Петра та Дмитра Никоряків яка тримала в страху все містечко. Вони не обмежувалися кримінальною діяльністю лише у Вижниці, а й намагалися контролювати смт Кути та місто Косів в Івано-Франківській області.

Як повідомляється Никоряки займалася “кришуванням” підприємців вижницького ринку, незаконною вирубкою лісу, контрабандою та імпортом викрадених у Європі автомобілів. Брати не гребували, навіть, обкладати даниною своїх земляків, які поверталися із заробітків. Вони також налагодили канал постачання “живого товару” у борделі Чехії та Німеччини.

Петро Никорак – батько Ірини

Наприкінці 90-х брати вирішили легалізувати бізнес. Вони стали засновниками ТЗОВ Вижницький ринок, який раніше успішного “кришували” (кожен з них володіє часткою у 21,4030%). Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Петро володіє ще й готелем “Ніка” у Вижниці. 

За нашою інформацією цей готель привласнений незаконним шляхом. Як стверджують джерела у правоохоронних органах Чернівецької області, 27.11.2002 року Прокуратурою області була порушена проти Дмитра Никоряка справа за Ст.364 ч.2. щодо незаконної приватизації готелю “Ніка”. Також по цій справі фігурували його брат Петро та сестра Олена. 

І це далеко не єдиний кримінальний епізод стосовно дядька Ірини Никорак. Так у вересні 2014 року щодо Дмитра Никоряка була порушена кримінальна справа за вимагання 2000 тисяч доларів із застосуванням фізичної сили у громадянина на прізвище Чорней. А 01.11.2019 року по Дмитру відкрите Кримінальне провадження за Ст. 185 ч.3 за підозрою у розкраданні лісу у великих розмірах та постачання нелегальної лісосировини за кордон.

Дмитро Никоряк – дядько Ірини 

Та не лише кримінальними справами відомі Никоряки у Вижниці. Зокрема, дружина Дмитра Никоряка Єжеленко Мирослава була однією із перших виконавиць  пісні Івасюка “Водограй” у дуеті з Назарієм Яремчуком. Навіть була ведучою фестивалю “Червона рута” 1989 року. Однак, проукраїнськість змінила заради вигоди і організовувала 2010 року пісенний конкурс на підтримку Януковича. Її син Олександр теж спробував себе у ролі співака виконуючи  російськомовну попсу.

Мабуть кримінальних справ на братів було значно більше, тому, розуміючи, що буремне минуле може негативно вплинути на долю дітей Петро і Дмитро вирішили трішки змінити прізвище. Тому Петро став писати своє прізвище через “А” – НикорАк, а Дмитро залишив стару форму – НикорЯк.

Кожен із братів має по двоє дітей. У  Петра Никорака – Ірина (тепер депутатка Київради) та Ігор Никорак (депутат Вижницької міськради). Дмитра Никоряка – Олександр (директор Департаменту з охорони культурної спадщини КМДА) та Марина (начальник відділу ДП “Укрдержбудекспертиза”).

ШЛЯХ У ПОЛІТИКУ

Петру Никораку та Дмитру Никоряку стало затісно у Вижниці, “королівство малувате”, от і вирішили вони освоювати нове поприще – захоплення Києва.

За інформацією яку надало нам джерело в правоохоронних органах Чернівецької області, брати у 1998 році вклалися у виборчу кампанію генерала МВС з Буковини Віктора Короля. Джерело запевняє, що Король їхній давній знайомий і саме він кришував діяльність братів на посаді начальника Головного управління карного розшуку МВС. Вже з його допомогою спритні буковинці вийшли і на інших політиків.

Зокрема, Петро Никорак з 2004 року став помічником нардепа Євгена Червоненка (Наша Україна). В наступному скликанні парламенту він був помічником “регіоналки” Бахтєєвої, а згодом “регіонала” Володимира Продивуса. 

Не дивлячись на те, що брат подався в посіпаки до регіоналів, Дмитро Никоряк в 2010 році обрався до Вижницької міськради від “Нашої України”.

СТАРТОВА ПЛОЩАДКА ДЛЯ НАЩАДКІВ

Співпраця Петра Никорака з регіоналом Продивусом виявилася дуже плідною і принесла багато користі, як для Петра так і для його доньки, а нині депутатки Київради від “Європейської солідарності” Ірина Никорак. 

ЇЇ перше місце роботи, яка вона отримала після закінчення навчання – юрисконсульт в ПАТ “Мостобуд”.  Продивус значиться, як голова наглядової ради ВАТ “Мостобуд”, але ще у 2006 році, посаду голови правління ВАТ  “Мостобуд” займав Петро Никорак. 

В “Мостобуд” прийшов працювати після закінчення вузу і син Дмитра Никоряка – Олександр. Він з липня по серпень 2011 року займав посаду голови Спостережної ради ПАТ “Мостобуд”.

ІРИНА НИКОРАК

Маючи економічну підтримку та політичні зв’язки батька та дядька Ірина Никорак вирішила тісно пов’язати свою кар’єру з політикою. В 2014 році вона стає помічником на платній основі народного депутата від “Народного фронту” Олександра Присяжнюка батько якого “регіонал” Анатолій Присяжнюк очолював Київську ОДА з 2010 по 2014 рік. 

Оскільки Анатолій Присяжнюк мав давні зв’язки з Вадимом Столаром ще з часів, коли вони обидва були депутатами Київської облради, не дивиною стало його тісне знайомство з Іриною і їхня подальша плідна співпраця.

 Ірина Никорак

Вже у вересні 2015 року Ірина Никорак засновує громадську організацію “Наш парк Оболонь” на виборчому окрузі Вадима Столара. При цьому Ірина жодного разу не виявила бажання вибиратися в парламент по цьому округу. Деякі джерела вказують, що робота її ГО проводилася в руслі виборчої стратегії Вадима Столара під час його спроб обратися до парламенту. Сама ж Ірина змогла обратися до Київради де представляє інтереси народного депутата і керівника Київського осередку “ОПЗЖ” Вадима Столара.

Підтвердження зв’язків депутатки Київради Ірини Никорак з одіозним забудовником Столаром більше ніж достатньо. Зокрема, вона одружена з Емілем Соловйовим, який, за інформацією відкритих джерел, тісно пов’язаний з будівельним бізнесом Вадима Столара

Еміль Соловйов – чоловік Ірини Никорак

Еміль Соловйов значився помічником-консультантом народного депутата Вадима Столара з 2010 – 2012 рр. Соловйов є засновником компанії ТОВ “Стікон” яка займається будівництвом в Одесі. За нашими джерелами, саме Соловйов допомагає зараз Столару освоювати будівельний ринок Одеси. 

Як столичний депутат, Ірина має громадську приймальню в одному приміщенні з іншими депутатами групи Вадима Столара – Наталею Приходько, Людмилою Костенко, Владиславом Михайленком. Вона також стала звичною гостею ">студії каналу KyivLive – який належить Вадиму Столару. 

Ірина Никорак у студії KiyvLive 

Ірина Никорак є кінцевим бенефіціаром (власником) ТОВ “Центр сучасного Китаю “Тянься Лінк”. З вересня 2015 р. по червень 2019 р. директором “Центр сучасного Китаю” “Тянься Лінк” була депутатка КМДА від ОПЗЖ Уласик Юлія Олександрівна. Наразі Уласик Юлія, згідно сайту ВР, є помічником Вадима Столара на постійні основі та обрана депутатом Київради від “ОПЗЖ”. 

Ще один “майданчик” Никорак для лобіювання інтересів китайського бізнесу – Українська асоціація Шовкового шляху Silk Link. Один з проектів, який Никорак лобіювала за участі з китайськими інвесторами будівництво 4-ї лінії метрополітену на житловий масив Вигурівщину-Троєщину. Одним із підрядників будівництва метро на Троєщину мала стати компанія “Київметробуд”, з якою пов’язані кілька компаній  Вадима і Михайла Столарів.

Матеріал створено за допомогою аналітичної системи YouControl, державного судового реєстру, державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших відкритих джерел.

Продовження матеріалу в другій частині розслідування.

Булава


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: родина Никорак,Никорак Ірина Петрівна,Володимир Продивус.,Присяжнюк ,Присяжнюк Олександр,Ірина Никорак,Ірина Никорак – депутат Київської міської ради VIII скликання,Україно-Китайське співробітництво,Вадим Столар, Столар,Петро Никорак,Дмитро Никоряк ,Анатолій Присяжнюк ,Еміль Соловйов ,чоловік Ірини Никорак,Еміль Соловйов – чоловік Ірини Никорак
ПРЯМИЙ ЕФІР