Голова Ради НБУ Богдан Данилишин – «Щодо Тенденцій у секторі депозитних корпорацій» (за даними на кінець квітня 2021 р.)

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин – «Щодо Тенденцій у секторі депозитних корпорацій» (за даними на кінець квітня 2021 р.)
1565 ПЕРЕГЛЯДІВ

У сфері грошово-кредитних відносин продовжилась тенденція зростання грошових агрегатів: грошова маса М3 в річному вимірі зросла на 22%; готівка поза банками (М0) на 27%; депозити в національній валюті – на 28%, грошова база – на 21%. Готівка поза банками досягла рівня 28% в структурі М3, що є максимальним значенням за останні 3 роки. В той же час частка депозитів в національній валюті досягла рівня близько 45% від М3, що є максимальним значенням за останні 8 років.

Підвищенню рівня банківських заощаджень в основному сприяли два фактори – посилення процесів цифровізації розрахунків під час локдауну та утримання позитивного сальдо поточного рахунку платіжного балансу.

​Незважаючи на суттєве зростання грошового агрегату М3 та деяке підвищення рівня монетизації економіки в процесі мультиплікації грошової маси та її розподілу за вкладеннями в фінансові активи спостерігається ряд негативних моментів.

​Грошовий мультиплікатор (М3/(МБ+ДС)) в квітні 2021 р. скоротився до рівня близько 2,4, що характеризує низький рівень трансформації грошових потоків в нові кредити та високий рівень акумуляції банківських коштів у депозитних сертифікатах НБУ. Так порівняно з квітнем минулого року депозитні сертифікати НБУ зросли на 16%, а кредити в реальну економіку – скоротилися на 3,5%. Натомість домінантним напрямом спрямування грошової маси за активами виступають банківські вкладення в ОВДП Уряду (зростання за останні 1,5 роки на 62%), та в зовнішні активи (зростання на 86%).

В цілому чисті внутрішні активи банків у квітні 2021 року зросли за рік на 22,1%, тоді як чистий внутрішній кредит – лише на 6,1%. В складі внутрішнього кредиту чисті вимоги банків до Уряду за цінними паперами зросли до рекордних 35%. Водночас чисті вимоги банків за кредитами іншим секторам економіки – навпаки – впали до рекордних 55%. При цьому, з квітня 2020 року вимоги Національного банку за тендерними кредитами рефінансування, (на строк до 5 років) збільшилася за рік у 34 рази.

Різноспрямована динаміка заборгованості банків за кредитами рефінансування та їх кредитної активності свідчить про недостатньо ефективну трансмісію монетарної політики у розширення доступу позичальників реального сектору до кредитних ресурсів банків.

Можливим рішенням цієї проблеми є запровадження цільових кредитів рефінансування під забезпечення вимогами за кредитами банків та в обсягах, що залежать від обсягу виданих банками кредитів нефінансовому сектору.

Зростання «фіскального домінування» на ринку банківських позик природньо пояснюється підвищеними потребами Уряду у зв’язку з реалізацією антикризових та антиковідних програм. Зменшенню «фіскального домінування» може сприяти запровадження активної політики Національного банку на вторинному ринку державних цінних паперів.

Голова Ради НБУ Богдан Михайлович Данилишин 

Теги: Інфляція, Особистий експертний коментар, Зростання споживчих цін, Голова Ради НБУ,Богдан Михайлович Данилишин,Економічна ситуація,ВВП ,Валютний ринок,Данилишин НБУ,Економіка,фінансовий ринок ,Богдан Данилишин,Данилишин,Богдан Данилишин Википедия, Богдан Михайлович Данилишин,Голова Ради НБУ Данилишин Богдан Михайлович, Голова Ради НБУ Богдан Данилишин ,Богдан Данилишин рада НБУ,Рада НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Украина,Україна,Нацбанк України, Національний банк України,Національний банк,Национальный банк,Национальный банк Украины,НБУ,Экономика,ОВДП,Голова Ради Національного банку України Богдан Михайлович Данилишин,Держстат,США,Європа,ОВДП ,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Голова Ради НБУ ,Богдан Динилишин Википедия,Динилишин,Банки України, Данилишин Богдан Михайлович, Богдан Данилишин,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин ,МВФ,ДАНИЛИШИН, Банки,Політика , ВВП України ,ВВП,Девальвація гривні ,бізнес,економіка України ,мікрокредити,кредити, курс валют ,валюта ,депозити,Голова ради НБУ Богдан Данилишин ,НБУ , Верховна Рада,Державний бюджет України,Богдан Данилишин НБУ,.Нацбанк ,ліквідність,бюджет, Міністерство фінансів, Міністерство фінансів України
ПРЯМИЙ ЕФІР