Депутат від ОПЗЖ Олександр Пузанов: людина Льовочкіна, яка збагатилась на столиці

Депутат від ОПЗЖ Олександр Пузанов: людина Льовочкіна, яка збагатилась на столиці
61807 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховна Рада проголосувала зміни до Кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання електронної декларації. Лише фракція ОПЗЖ, не дала жодного голосу на підтримку цієї законодавчої ініціативи. 

Більш того, двоє депутатів медведчуківської політсили Лукашев та Загородній голосували проти. Третім з 450 депутатів, хто голосував проти, виявився вигнаний з фракції “Слуги народу” скандальний нардеп Дубінський. Група Сергія Льовочкіна переважно не голосувала за документ. Зокрема і “юрист Львочкіна”, як його називають у ЗМІ, Олександр Пузанов.  Для громадськості Олександр Пузанов став відомим з 2010 року, коли був призначений заступником голови КМДА Олександра Попова.

Фото: Олександр Пузанов

Свою президентську каденцію Янукович почав з масових звільнень старих кадрів та призначень на їх місце людей із своєї команди. Київ з своїми ресурсами був ключовим регіоном і контроль над столицею мав бути цілковито в руках Януковича. Тому президент звільнив Леоніда Черновецького з посади голови КМДА. На його місце призначили наближеного до «сім’ї» Олександра Попова.

Проте, бажання посадити в ключові столичні крісла своїх людей було не тільки у Януковича. Свій інтерес у столиці мав й інший потужний на той час політичний гравець – голова АП Януковича Сергій Льовочкін. Подейкують, що у кріслі голови КМДА замість Олександра Попова, Льовочкін волів бачити колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича. Втім, “донецький клан” обмежив апетити голови АП виділивши для його людини місце заступника КМДА, яке зайняв Олександр Пузанов.

Фото: Сергій Льовочкін

Інтернет ЗМІ писали, що Пузанов навчався з сестрою Льовочкіна в одному класі, а коли Юлія Льовочкіна стала депутатом “Партії регіонів” у Верховні Раді шостого скликання, Пузанов став її помічником на громадських засадах. Згодом “шкільний друг” затоваришував і з самим Льовочкіним. Дружні відносини з головою АП Пузанов підтверджував в одному із своїх інтерв’ю  Лігабізнесінформ, але і зазначав, що фактор дружби з Сергієм Льовочкіним на його роботу заступником голови КМДА не впливають. Хоча, звісно, що призначався Олександр Пузанов на таку “масну” посаду не просто так.

Пузанов і Майдан

Олександра Пузанова деякі політики відкрито звинувачували у причетності до побиття активістів на Революції Гідності. За інформацією ЗМІ, у 2014 році Пузанов координував роботу комунальних засобів масової інформації, які стали рупором дезінформації та брехні щодо мирного протесту громадян під час подій на Майдані. Саме він відповідав за численні позови міської адміністрації до Євромайдану. У результаті саме за цими зверненнями задіяли “Беркут” та інші спецпідрозділи правоохоронних органів для зачистки Майдану і побиття мирних громадян.

До того ж у 2012 році, спеціальним розпорядженням Януковича, Олександр Пузанов був введений у склад Міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру при Службі безпеки України, а отже через нього узгоджувалася робота силовиків у столиці. Тож, як стверджують наші джерела, Пузанов цілком був проінформований про плани силового розгону мирного протесту студентів на Майдані вночі 30 листопада 2013, а також про операції  “Бумеранг” та “Хвиля” розроблених підрозділами СБУ та МВС для придушення Революції гідності. ЗМІ неодноразово повідомляли, що Олександр Пузанов дуже часто навідувався до Генпрокуратури де давав всілякі свідчення у справі Майдану вигідні Сергію Льовочкіну. 

Пузанов не поніс ніякої відповідальності за криваві події. Сергій Льовочкін відразу після побиття студентів на столичному Майдані подав у відставку з посади голови Адміністрації Януковича, але Олександр Пузанов займав посаду заступника голови КМДА навіть після втечі Януковича і захоплення Криму Росією. 

Громадськість  домоглася його відставки лише у квітні, а від всілякої відповідальності його врятувала зустріч деяких українських політиків з Дмитром Фірташем у Відні перед президентськими виборами 2014 року.

Своє негативне ставлення до Революції гідності Пузанов не приховував ніколи. Вже будучи депутатом від ОПЗЖ, він не підтримав постанову, яка визначила Революцію гідності одним з ключових моментів українського державотворення. 

Столиця – годівниця для Пузанова

У КМДА Олександр Пузанов займався питаннями координації дій з силовими органами, інформаційною політикою медіаресурсів столиці та майном київської громади. Звісно ж такі повноваження давали великі можливості. Як писали ЗМІ,  Олександр Пузанов активно заробляв на схемі із поверненням у комунальну власність відчуждених за часів Черновецького об’єктів столичної нерухомості та ділянок київської землі. Спочатку Пузанов запускав процес повернення нерухомості у комунальну власність, ніби через порушення процедури її відчуження, а потім пропонував власнику “вирішити” проблему за певну винагороду.

Заробляв Пузанов, за інформацією журналістів, й на столичному ринку реклами. У 2012 році, з подачі Пузанова, Київрада прийняла закон, який регулював розміщення зовнішньої реклами у Києві. Запропонована концепція зонального розміщення реклами дозволила Пузанова “витрусити” з рекламодавців близько 3 000 000 мільйонів доларів.

Найбільші заробітки Пузанова припадали  на період його роботи заступником голови КМДА, що свідчить з його ж декларацій. 

В середовищі рекламщиків досі ходять чутки, що Олександр Пузанов досі контролює дві компанії, що займаються зовнішньою рекламою ТОВ “Монако-груп” та ПП “Ей-Петрол”. За даними аналітичної системи youcontrol ПП “Ей-Петрол” має щорічної виручки в межах 15-16 мільйонів гривень. 

Попри те, що Олександр Пузанов займався бізнесом до того часу, як потрапив у політику, його заробітки були дуже скромними, або ж він їх приховував. Адже відповідно до його декларації за 2010 рік, бізнес йому приносив приблизно 4 тисячі гривень зарплати на місяць. А вже як столичний чиновник став отримувати приблизно 13 тисяч гривень на місяць, але вже будучи заступником голови КМДА він заробив більше 8 мільйонів гривень доходу, найбільше серед усіх київських чиновників. Свої доходи Пузанов пояснив тим, що продав офіс в Запоріжжі.

Та вже у декларації 2013 року Пузанов вказує наявність квартири в Києві; будинок під столицею 498 квадратні метри; гараж та земельну ділянку майже в 15 соток. Також вказував Lexus RX350. А на банківських рахунках особисто мав 3,2 мільйони гривень, а родина – 354 тисячі гривень. За 2012 рік він заробив понад 9 мільйонів гривень з яких зарплата складала всього 135 тисяч гривень. Дружина заробила в цей рік всього 13,2 тисячі гривень.

Витрати Пузанова не відповідають доходам

Однак, перебуваючи при владі, обслуговуючи режим Януковича, Олександр Пузанов не всі свої сатки демонстрував на огляд громадськості. Лише 2019 року йому довелося зрештою оголосити усе майно, яке є у власності народного депутата та його родини. І дивним чином, переважно уся нерухомість Пузанова придбана у часи його перебування на посаді заступника голови КМДА. Та чи все він задекларував? Чи, можливо, саме бажання уникнути відповідальності від подання неправдивої інформації спонукало Пузанова, разом з іншими депутатами від фракції Медведчука, через КС нівелювати антикорупційний закон? 

Як народний депутат Олександр Пузанов подав всього дві щорічні декларації. Особливо вони нічим не відрізняються між собою, але підтверджують факт збагачення нардепа в часи його роботи в КМДА. Зокрема, Пузанов вказує квартиру в Києві  розміром у 115 квадратів придбану у 2012 році всього за 2 мільйони 499 тисяч гривень. Це при тому, що офіс у Запоріжжі, за його словами, він продав майже за 9 мільйонів гривень. В цьому будинку Пузанов придбав і паркомісце за ціною у 240 тисяч гривень.

У 2013 року заступник голови КМДА купує в елітному Козині будинок розміром у 533 кв.м. за ціною, яка вказана в декларації, 6 мільйонів 397 тисяч гривень. Однак, під будинком розташовані дві земельні ділянки загальною площею у 35 соток. Нині ринкова вартість цієї землі у Козині оцінюється у 9 296 858 грн. Однак політик оцінює землю у 1 мільйон 240 тисяч гривень.

Фото: будинок у Козині

У листопаді 2016 року Олександр Пузанов в один день купує відразу три ділянки землі площею 1,37; 1,46; 1,46 га відповідно. Цільове призначення цих наділів – ведення особистого сільгоспвиробництва. Однак, мараторій на продаж сільгоспземель, для чиновника режиму Януковича не став на заваді. В електронній декларації нардепа сукупно ці землі, над річкою Стугна під містечком Українка, оцінені у 1 мільйон 69 тисяч гривень. Але ринкова вартість “сотки” землі під Українкою становить приблизно 27 тис. грн за “сотку”. Тобто, за скромними підрахунками, вартість землі Пузанова становить приблизно 11 610 000 грн.

Фото ділянки землі у місті Українка

Дружина Олександра Олена Пузанова, відповідно до держреєстру прав на нерухоме майно, теж стала власницею у 2018 році, разом з мамою, трьохкімнатної квартири в історичній будівлі по Саксаганського, 123 площею понад 80 квадратних метрів. Подібна квартира коштує близько 200 тисяч доларів

А от мама народного депутата Ольга Пузанова у 2013 році отримала дарчу на трикімнатну квартиру навпроти палацу “Україна”. І цю житлову площу оцінено всього у 84 тисячі гривень, що підтверджується держреєстром прав на нерухоме майно. Втім, така квартира в історичному будинку оцінюється від 150 тисяч доларів. 

Серед автотранспортних засобів, Пузанов декларує автомобіль Lexus RX 350 2011 (дата набуття прав 2011 р.). Вартість такої автівки у 2021 році становить приблизно 1 800 000 грн; Range Rover 2013 (дата набуття права 2013 р.) вартість становить близько 3 000 000 грн та моторний човен Lund 1800 PRO V IFS/SE 2008 (дата набуття права 2013 р.) та човновий двигун Mercury F150XL вартістью 387 800 грн.

У червні 2021 року Пузанов придбав водний засіб Four Winns, який він особисто оцінює у понад півтора мільйона гривень. Також народний депутат лише за 2021 рік витратив на купівлю “рухомого майна”, не уточнюючи що саме, витратив 1 мільйон 591 тисячу гривень. Ще 163 тисячі гривень нардеп витратив на авіаперельоти. Це при тому, що заробіток подружжя Пузанових за 2020 рік сукупно становив 1 мільйон 138 тисяч гривень.

Фото: човен Four Winns HD2

В останній декларації Пузанов вказує власні грошові активи та дружини на банківських рахунках й у готівковій формі. Так “збереження” нардепа від ОПЗЖ складають: 405 996 грн; 279 900 доларів та 47 420 євро. Активи дружини значно скромніші. У готівці та на рахунках в банку Олена Пузанова тримає: 82 767 грн; 15 000 євро та 25 405 доларів. 

Новий бізнес Пузанова

Наприкінці лютого 2021 року з’явилася ТОВ “ВП РІЕЛТ” з статутним капіталом 19 мільйонів 800 тисяч гривень основний вид діяльності якої “Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна”. Це підприємство має безпосереднє відношення до народного депутата Олександра Пузанова. 

За інформацією аналітичної системи YouControl, Пузанов є одним із трьох кінцевих бенефіціарів компанії. Іншим бенефіціаром є Васюк Олег Альбертович. Про цю людину відомо мало, але повний тезка фігурує у кількох кримінальних справах та притягався за порушення ПДР. Зокрема, Васюк Олег Альбертович звинувачується в тому, що вліз до чужого господарства і вкрав “бензопилку марки “STIHL” модель MS 180 вартістю 3075 грн 10 коп. та набір інструментів “KING ROY” 215 вартістю 3018 грн 94 коп”.

Не все однозначно і з третім бенефіціаром компанії Наталією Здобновою, яка фігурує у справі 369/517/15-ц як третя особа у земельному спорі, який веде Києво-Святошинський райсуд ще з 2015 року. В цій самій справі і теж як третя особа фігурує й Олександр Пузанов.

Випливає логічне припущення, що інші бенефіціари ТОВки з статутним капіталом майже у 20 мільйонів гривень є підставними особами народного депутата, 100% статутного капіталу до ТОВ “ВП РІЕЛТ” внесла інша компанія ТОВ “АСТРА-НОТА”. 

Фото: Будинок у селі Віта-Поштова

Саме в день створення “ТОВ “ВП РІЕЛТ” Олександр Пузанов передав свій будинок площею у 497 “квадратів” та земельну ділянку площею 15 “соток” в елітному котеджному містечку, що розташовується у Віті-Поштовій під Києвом. Ринкова вартість цього будинку та земельної ділянки цілком відповідає розміру всього статутного капіталу новоствореної ТОВки. 

Матеріал створено за допомогою аналітичної системи YouControl, державного судового реєстру, державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших відкритих джерел.

bulava.info


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: w[email protected]

Теги: Олександр Пузанов,Олександр Пузанов депутат,ОПЗЖ,Львочкін,Сергій Льовочкін,Олександр Попов,КМДА,Пузанов ,Пузанов депутат,Олена Пузанова,ТОВ ВП РІЕЛТ,Васюк Олег Альбертович,Украина,Україна,Пузанов,ВР,ВРУ, Верховна Рада,Верховна Рада України, Верховная Рада,Верховная Рада Украины,ТОВ “ВП РІЕЛТ”,ВП РІЕЛТ,ТОВ,Льовочкін,Попов,Пузанова,Васюк,Київ,Киев,ТОВ “АСТРА-НОТА”,ТОВ АСТРА-НОТА,АСТРА-НОТА,Наталія Здобнова,Здобнова,STIHL,ПДР, Виктор Медведчук,Медведчук,Виктор Медведчук Википедия, ПП “Ей-Петрол”, ПП Ей-Петрол,Ей-Петрол,Майдан,Крим,Россия,Росія
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР