Депутат Міщенко дарує собі гроші, а елітну квартиру переписав на 86-ти річну маму

Депутат Міщенко дарує собі гроші, а елітну квартиру переписав на 86-ти річну маму
64365 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колишній водій пошти і директор магазину продтоварів Олександр Міщенко, який вже вдруге депутат Київради від політичної сили Петра Порошенка, як пишуть ЗМІ, причетний майже до кожного скандального будівництва у столиці з 2015 року.

Саме Міщенка звинувачували активісти, які боролися проти забудови парку Кіото торговельним центром, у діях в інтересах Вадима Столара та його бізнес-партнера Вагіфа Алієва. З 2015 року Міщенко очолював комісію Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин. Його першим заступником був Ігор Кісільов, який в родинних зв’язках з Вадимом Столаром.

Фото Олександр Міщенко

Про роль Кісільова в цій будівельній афері писав Центр медіарозслідувань “Булава”. Зрештою, фірма з сумнівною репутацією ТОВ “ЖенСан”, керівник якої, можливо, знаходиться досі в розшуку правоохоронних органів, отримала ділянку в кілька гектарів для зведення торговельного центру “Лісовий”, а жителі Лісового масиву – проблеми з транспортом і понівечений парк. Нині ж Міщенко, ставши вдруге депутатом Київради вже від ЄС,  посів крісло не голови комісії, як раніше, а першого заступника голови, і будівництво ТРЦ “Лісовий” отримало нове дихання.  

У ЗМІ неодноразово писали про те, як Олександр Міщенко, перебуваючи на посаді голови архітектурно-земельної комісії, “протягував” сумнівні зміни у містобудівну документацію столиці, порушуючи регламент прийняття рішень. 

У 2016 році Міщенко дозволив ТОВ “Ардис”, через підроблені документи, заволодіти частиною земель колишнього державного підприємства “АТЕК”, а згодом Міщенко підтримав скандальне будівництво ТРЦ “Оазис” над станцією метро “Героїв Дніпра”. 

В цьому ж році Міщенко із замголовою  КМДА Олександром Спасибко затвердив ДПТ забудови “Рибальського острова”, дозволивши забудвникам зводити комерційну нерухомість там, де це заборонено Генеральним планом розвитку столиці. Олександр Міщенко, очолюючи архітектурно-земельну комісію, часто маніпулював інформацією, проштовхуючи неузгоджені Детальні плани територій переконуючи депутатів і  громадськість, що ДПТ не йдуть у розріз з Генеральним планом столиці.

Так у 2017 Олександр Міщенко з голосу вніс правки у ДПТ “Термемки – ІІІ” “і цією поправкою змінив термін дії” Програми оновлення містобудівної документації “, що втратила чинність ще в 2016 році, але своєю правкою він продовжив її до 2017 року.

А у 2018 році, “Наші Гроші” писали як голова комісії Олександр Міщенко («Солідарність»)  з голосу вніс питання щодо продовження для забудовника терміну оренди земельної ділянки по вулиці Вільшанській, 2-б у порядок денний, навіть не проголосивши повну назву проєкту, а потім аналогічно поставив на голосування, не запропонувавши його обговорення.

Фото ділянки по Вільшанській 2-б

Міщенко неодноразово практикував внесення скандальних поправок з голосу. Зокрема, у 2019 році він з голосу запропонував ухвалити детальний план територій в межах вулиць Бальзака і Драйзера. Йшлося про добудову “висоток Войцеховського”. Міщенко запевняв, що проєкт має соціальне значення – турбота про ошуканих інвесторів. Але депутати Київради зазначали, що ці вистоки будувалися без будь-якого дозволу.

У 2021 році, Міщенко  за підтримки депутата Олександра Омельченка повернув на голосування Київради питання щодо легалізації трьох котеджів на Оболонській набережній – так званих “котеджів Януковича”. Справа в тому, що при будівництві цих об’єктів було порушено водоохоронне законодавство, котеджі були розміщені лише на відстані 30 метрів від води при необхідних 50 метрів. Але завдяки Олександру Міщенко будинки отримали дозвіл на приватизацію.

Постійні пересмикування і маніпуляції документами та інформацією викликали неодноразове обурення серед столичних депутатів. Восени 2017 року депутати від “Свободи” навіть ламали Міщенку мікрофон на черговому засіданні очолюваної ним комісії, протестуючи проти подібних “детальних планів”.

Міщенко любитель “подарунків у грошовій формі”

Олександр Міщенко полюбляє маніпулювати не лише з київською землею, але і з власним майном та доходами. Відповідно електронної декларації за 2016 рік депутат Міщенко подарував сам-собі 140 000 гривень, мабуть, на день народження. В цьому ж році Олександр отримав від своєї колишньої дружини Ярини Ріттер (Міщенко) 360 800 гривень на утримання сина. Заробіток самого Міщенка за 2016 рік склав всього 52 260 гривень. 

В додатку до декларації депутат вказав, що в 2017 році він продав автомобіль Volkswagen 2010 року за 666 479 гривень та корпоративні права на 45 000 гривень. Згідно з документом, Міщенко у 2016 році був власником 50% ТОВ “Столична правова компанія” з загальним капіталом у 1 976 610 гривень та 47,5% ТОВ “Преміум Білдінг”, капітал якого складав 3 061 500 гривень. Але вже в декларації за 2017 рік депутат вказує корпоративні права лише на ТОВ “Преміум Білдінг”. Відповідно він продав 50% корпоративних прав на ТОВ “Столична правова компанія” вартістю 988 000 всього за 45 000 гривень. Чи не є це оманою, спробою ухилитися від сплати податків?

За весь 2017 рік заробіток Олександра Міщенка разом з пенсією склав 78 390 гривень. Але він зумів з цих доходів позичити “третім особам” 300 000 гривень, 155 000 доларів і 80 000 євро.  Попереднього року Міщенко “третім особам” позичив 331 000 гривень, 157 500 доларів та 100 000 євро. Але у столичного депутата, який очолює архітектурно-земельну комісію, збереження за рік, не зважаючи на такі щедрі позички, лише зросли. Так 2016 року він декларував 553 000 гривень готівкою 104 300 доларів і 37 000 євро. На банківських рахунках було 26 851 доларів та 20 228 євро. Але у 2017 році він вже декларує 510 000 тисяч гривень готівкою, 108 000 доларів і 53 000 євро. На банківських рахунках з’являється 486 214 гривень, вклад у доларах не змінився а у євро становив 17 790. Запитання до компетентних органів, з якої “тумбочки” позичав гроші Міщенко?

У декларації депутата Міщенка за 2018 рік з’являється інша “фішка”. При всіх своїх доходах 179 635 гривень Олександр отримав подарунок “у грошовій формі” розміром 85 000 гривень від пані Марії Голіней. А позичені раніше кошти йому так і не повернули.

У 2019 році Олександр Міщенко знову отримав подарунок грошима від пані Марії, але вже 80 000 гривень. Однак, з’являється інший благодійник – Олег Лахтюк, який підносить дарунок розміром в 90 000 гривень. А сам Міщенко разом з пенсією отримав трохи більше 189 000 гривень. Розмір готівкових коштів та банківських рахунків суттєво не змінився.

Зять “дароносець”

Новий благодійник Олег Лахтюк, як вдалося зясувати Центру медіарозслідувань “Булава”, є чоловіком доньки Міщенка від першого шлюбу Олени. І, напевне, за збігом обставин, Олег Лахтюк займається будівельним бізнесом у столиці, маючи ТОВ “Будівельна компанія “Магнолія”.  Будівельна фірма Лахтюка створена лише в середині 2018 року, але вже 2020 року, згідно з даними аналітичної мережі youcontrol, має лише виручки майже 16 000 000 гривень. Звісно ж виникають питання, чи “подарунок у грошовій формі” Олександру Міщенку від одного із забудовників є прихованим хабарем, чи, можливо, турботою про батька-пенсіонера дружини?

Фото Олег Лахтюк

Вдалим, виходячи з поданої декларації, виявився для Міщенка 2020 рік. Значно зріс розмір пенсії, почали віддавати борги, вдало продав нерухоме майно і підприємницька діяльність депутата почала приносити прибутки. Зокрема, лише зарплати і пенсії Олександр Міщенко декларує на 132 830 гривень, а ще різних соціальних виплат 32 820 гривень і 270 000 гривень повернуто боргу. А підприємницька діяльність принесла депутату Київради від ЄС 1  мільйон 855 тисяч гривень. Та ще продав “рухоме майно” на 1 мільйон 200 тисяч гривень. Але з декларації незрозуміло, яке рухоме майно він продав, адже в усіх останніх деклараціях значиться лише Toyotа Land Cruiser 200 і квадроцикл. Присутні вони і в документі за 2020 рік. Але Міщенко не вказує в декларації марку “рухомого майна”, яке він придбав у 2020 році за 1 мільйон 440 тисяч гривень.

Економний пенсіонер

Особливих зміни розміру готівкових коштів та банківських рахунків у Олександра Міщенка за останні три роки не відбулося. Пенсіонери вміють економити у нашій державі. Зокрема, Олександр зумів знайти офіс для своєї приймальні розміром у 172 квадратні метри на проспекті Гагарина 18 лише за 4,6 тис. грн на місяць.

Олександр Міщенко, виходячи з його декларацій, проживає разом з сином у квартирі, придбаній 2016 року, розміром 47 квадратних метрів. З іншої житлової нерухомості депутат вказує лише будинок в селі Плесецьке та 60% садового будинку в селі Малютянка під Києвом. Але і в Плесецькому і Малютянці, як запевняє депутат, будинки недобудовані. 

Та є розкішна квартира в новенькому елітному житловому комплексі “Клубний будинок”, по вулиці Казимира Малевича 48, яку у 2018 році придбала разом з паркінгом 86-ти річна мама Міщенка Ніна Кузьмівна.

Фото ЖК “Клубний дім”

Знаючи “економний стиль життя” Олександра Міщенка, можна припустити, що квартиру на маму він записав не зі злого помислу, лише для економії. Адже у меншій квартирі, в якій він має проживати разом з сином, комірне нараховується з пільгами, передбаченими Міщенку як ветерану-афганцю. А трикімнатну 125,6 метрову квартиру на Малевича вигідніше переписати на маму, яка має статус “дитини війни” і може претендувати на державну субсидію за “лишні” квадратні метри житлової площі. 

Будівельний бізнес Міщенка 

Олександр Міщенко, очолюючи до 2020 року комісію Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин як чиновник мав конфлікт інтересів, адже сам володіє будівельними компаніями, які також пов’язані з родиною екссекретаря Київради Олеся Довгого.

Зокрема, Міщенко є засновником компанії-забудовника ТОВ Преміум Білдінг разом з бізнес-партнером Максимом Кушнарьовим та росіянкою Анастасією Кузнєцовою.  Згідно з інформацією аналітичної системи youcontrol, розмір частки Міщенка в уставний фонд фірми становить 1 454 212,50 грн (47,5%); Кушнарьова – 1 530 750,00 грн (50%) та Кузнєцової 76 537,50 грн (2,5%). 

Відповідно до інформації з програми youcontrol, Максим Кушнарьов має спільне майно з екссекретарем Київради й представником “молодої команди” колишнього мера Черновецького Олесем Довгим. До того ж, Кушнарьов раніше значився як бенефіціар ТОВ “Георгієвський Резиденс”, що входить в групу компаній “Альтіс-холдинг” також родини Довгих. 

Джерела Центру медіарозслідувань “Булава” проінформували, що з Олесем Довгим Міщенка пов’язує керівник його громадської приймальні та офіційний помічник – Заєць Світлана Анатоліївна, яка являється хрещеною однокласника Олеся Довгого народного депутата від ЄС Максима Саврасова.

Виникають сумніви щодо справжнього власника ТОВ “Будівельна компанія “Магнолія”, яка за даними youcontrol, на 100% належить зятю Міщенка. Однак зять Олег Лахтюк вже два роки сплачує своєму тестю данину у вигляді “подарунку в грошовій формі”.

Матеріал створено за допомогою аналітичної системи YouControl, державного судового реєстру, державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших відкритих джерел.

bulava.info


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: w[email protected]

Теги: Олександр Міщенко,Олександр Міщенко депутат,Олександр Міщенко компромат,Олег Лахтюк,ТОВ Будівельна компанія Магнолія,Заєць Світлана Анатоліївна,Украина,Україна,Лахтюк,Міщенко,Мищенко,Александр Мищенко,ТОВ,Заєць Світлана,Заєць ,ТОВ “Будівельна компанія “Магнолія”,Будівельна компанія Магнолія,Будівельна компанія ,Магнолія,ЄС,ЕС,Евросоюз, Євросоюз,Максим Саврасов,Саврасов,Альтіс-холдинг,Булава,Анастасія Кузнєцова,Кузнєцова,ТОВ “Георгієвський Резиденс”,ТОВ Георгієвський Резиденс,Георгієвський Резиденс,ЖК “Клубний дім”,ЖК Клубний дім,Клубний дім,ЖК,Київрада
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР