Вінниччина: Фірма зі збитками та кримінальним шлейфом відремонтує актову залу дорожникам. Проекту офіційно немає

Вінниччина: Фірма зі збитками та кримінальним шлейфом відремонтує актову залу дорожникам. Проекту офіційно немає
349633 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будівлю облавтодору ремонтує фірма, яка була фігурантом кримінальної справи про закупівлю Вінницькою мерією солі вдвічі дорожче ринкової ціни. Тепер фірмі замовили капітальні роботи без проекту, а тому ціни на будматеріали “засекречені”.

На початку червня Служба автомобільних доріг у Вінницькій області за результатами тендеру  уклала угоду з ТОВ “Торгбудпром” на капітальний ремонт актової зали у бідівлі по вулиці Єрмака, 2А. При цьому САД провела тендер за принципом “два в одному” – замовили і розроблення проектно-кошторисної документації, і самі ремонтні роботи. Загальна сума склала 7,4 мільйона гривень, але через відсутність ПКД залишається незрозумілим, які саме будматеріали та обладнання буде використане, і головне – яка ціна останніх? 

Згідно з договором відомо, що всі роботи мають закінчити до новорічних свят. Крім  ремонтних робіт фірма попрацює над системою опалення, змонтує пожежну сигналізацію та вентиляцію, проведе електромонтажні роботи.

У самому тендері крім ТОВ “Торгбудпром” участь брало ПП “Кріптон”, яке запропонувало ціну на 850 тисяч більше та не торгувалося в остаточній пропозиції. Відтак переможець був визначений за критерієм економії бюджетних коштів, а тому пропозицію конкурента навіть не розглядали.

За підсумками тендеру виникає питання – чому саме 7,4 мільйона? Звідки взялась така сума, якщо точну вартість капремонту логічно було б визначити вже після розробки ПКД? Можливо, відповідь на це б з'явилась, якщо час відмотати на півроку назад. 

У січні цього року була схожа ситуація, коли вінницький САД замовив виготовлення ПКД та проведення капремонту у тому ж приміщенні. Знову переміг ТОВ “Торгбудпром”, а ціна угоди склала майже 9 мільйонів гривень. Ремонтували третій поверх та бокси №1 та №2. Тоді в тендері з Торгбудпромом конкурували 2 фірми – ПП “Ладога 77” та ПП Діброва. Обидві фірми пропонували ціну на 20% нижчу, але обидві пропозиції були відхилені через нестачу окремих довідок у тендерній документації.

Тоді вперше на ремонті цього будинку випробували схему з замовленням одночасно проекту і робіт по ньому (примітно, що в обох закупівлях замовник встановив однакову очікувану вартість – дев’ять мільйонів). Відповідно, види робіт, марки будматеріалів та ціни на них залишилися “засекреченими”. Ось чому у спостерігача можуть виникнути підозри, що перша і друга закупівлі розроблялися під конкретного підрядника, який вже порахував вартість капітального ремонту ще до оголошення самого тендеру, але захотів внести розробку проєкту у вартість закупівлі. 

Таким чином, для ремонту своєї будівлі САД уклав з “Торгбудпром” дві угоди на понад 16 мільйонів. Щоправда, в “Є-даті” поки що відсутні проплати дорожників по цим договорам. 

І ще. САД – єдиний замовник “Торгбудпрому”. В 2019 році на 238 тисяч фірмі без тендеру замовили ремонт зовнішнього водогону та технічний нагляд за капремонтом даху. Інших замовлень та замовників в сфері державних закупівель у фірми не було. За даними “Opendatabot” за минулий рік фірма прозвітувала про дохід в 22 тисячі гривень та збиток в 339 тисяч. Активів в неї на 165 тисяч гривень. 

До речі, Юрій Шейко – заступник начальника САДу у Вінницькій області, паралельно є головою тендерного комітету. Саме під його головуванням в обох випадках перемога дісталась “Торгбудпрому”.

Свого часу Юрій Шейко “відмітився” тим, що посприяв, щоб тендери на закупівлю робіт із  ремонту автомобільної дороги М-12 Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам’янка на загальну суму 306 млн грн дісталися ТОВ “РОСТДОРСТРОЙ” (фірма з орбіти Геннадія Труханов – міського голови Одеси). Тоді замовник прописав у тендерній документації дискримінаційні умови, які дозволили викинути дешевшу пропозицію турецької компанії. Через це юристи з Центру протидії корупції звернулися до ДАСУ з проханням перевірити викладені факти та обставини та вжити заходів, передбачених законом.  

Довідково:

 

ТОВ “Торгбудпром” зареєстроване в листопаді 2018 року у Вінниці, власником та директором є Андрій Клімченко. Фірма фігурує у “сольовій” справі, коли у 2019 році Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради провів тендер на 10 мільйонів гривень на поставку дорожньої солі. Була відкрита кримінальна справа. Згідно з даними СБУ працівники департаменту створили антиконкурентні умови для інших потенційних учасників торгів і вдвічі завищили вартість продукції. Серед підозрюваних у так званій змові й керівник ТОВ «Мегаукрбуд», яке виграло тендер.

У скандальному тендері ТОВ “Торгбудпром” було у якості конкурента. Але ця конкуренція мала ознаки фіктивності, оскільки підприємства, які виступали конкурентами ТОВ “Мегаукрбуд” при закупівлях – ТОВ “Спектор-груп” (наразі перейменоване на ТОВ "КРИВОРІЖСТАЛЬ-Б") та ТОВ “Торгбудпром” мали ознаки пов`язаності між собою. Зокрема директором і засновником ТОВ “Торгбудпром” є Андрій Клімченко, який разом із Леонідом Ковальчуком раніше були засновниками ТОВ «Спектор-груп».

Обидва рази ТОВ “Торгбудпром” брав участь у “сольових” закупівлях на правах фіктивного конкурента (за версією слідства). Перша закупівля технічної солі викликала резонанс з боку громадськості. Було відкрито кримінальне провадження, а голову Департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР на час слідства відсторонили від обов’язків. Але вже у січні 2021 року суд справу закрив через пропущення строків досудового розслідування.

Але без уваги залишилась друга “сольова” закупівля, яку Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради в останній момент вирішив відмінити (можливо, керуючись минулим досвідом). Тоді переможцем мало б стати ТОВ “Торгбудпром”, яке в остаточній пропозиції знизило ціну з більше ніж 15 мільйонів до 76 тисяч гривень. Цікаво, що закупівля була організована у січні 2020 року, коли відбувалися активні слідчі дії по першому “сольовому” тендеру, що пройшов у серпні 2019 року. 

deputaty.in.ua


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: ТОВ Торгбудпром,ПП Кріптон,Юрій Шейко,тендер,Андрій Клімченко,Леонід Ковальчук,Мегаукрбуд,Спектор-груп,Служба автомобільних доріг у Вінницькій області,САД
ПРЯМИЙ ЕФІР