Секретний план тотальної забудови Вінниці провалився - Мінкульт не погодив перетворення центру у багатоповерхівки

Секретний план тотальної забудови Вінниці провалився - Мінкульт не погодив перетворення центру у багатоповерхівки
32032 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вінницька влада подала до МінКульту своє бачення історико-архітектурного розвитку міста. Із можливістю забудувати центр висотками, відсутніми історичними ареалами та прогалинами там, де потрібні археологічні дослідження. Думали, прокатить. Але не сталося, як гадалося. План, на який місцева влада витратила майже мільйон бюджетних гривень, наукова рада визнала нікчемним.

Вінницькій міській раді не погодили її бачення історико-архітектурного опорного плану міста. На засіданні Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України, яке відбулося 16 червня, презентований вінницькою владою план через низку зауважень документацію Вінницькій міській раді не погодили. Зокрема, у комісії виникли питання щодо відсутності обмежень етажності поблизу історичних пам’яток, пропажі цілого історичного ареалу Замостя та відсутності планів щодо археологічних розкопок на острові Фестивальний. Про це йдеться у протоколі засідання ради.

У Мінкульті надали цілу низку рекомендацій, як потрібно врахувати  перед затвердженням плану. А саме, “науково-проектну документацію з визначення зон охорони пам’яток культурної спадщини доопрацювати в робочому порядку в частині визначення меж і режимів використання територій зон охорони Костелу Монастиря Ієзуїтів, а також встановлення зони охорони археологічного культурного шару на території Фестивального острова (де зберігся культурний шар XIII ст.), актуалізувати роботу (привести у відповідність до вимог чинної нормативної бази)”.

Також науковців збентежило, що Вінницька міська рада хоче погоджувати з Мінкультом забудову в історичному центрі тільки тоді, коли міська рада або Вінницька ОДА сама подасть таке клопотання та відсутність обмежень  граничної висоти забудови навколо монастиря Ієзуїтів до 9-11 м.



Що викликає здивування так це те, що  у документі багато граматичних помилок та відсутні навіть посилання на джерела, з якими працювали автори документу.


Крім того, майже відсутні окремі частини документу, які б мали бути детально розроблені і описані.


Також міська влада не визначила навіть площу центрального історичного ареалу, а з мапи зник цілий Замостянський історичний ареал.

Ще у березні минулого року Департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради уклав угоду з Українським державним інститутом культурної спадщини на розробку історико-архітектурного опорного плану м. Вінниця на суму 950 тисяч гривень.

І хоча на засіданні були присутні представники міської ради, і Мінкульт мав затвердити головний документ, яким має бути врегульовано подальша доля усіх культурних пам’яток Вінниці, зараз місцева влада у відповідь на наш запит стверджує, що документ в очі не бачила. 


Отже, громада Вінниці так і не дізнається, що чекає на історичні будівлі, пам’ятки археології у Вінниці у майбутньому і не зможе відреагувати завчасно, якщо міська рада вчергове дасть дозвіл зруйнувати чи забудувати якусь історичну пам’ятку.

deputaty.in.ua

Теги: Вінницька міська рада,Міністерство культури,Вінницька ОДА,культурні пам’ятки Вінниці, Вінниця,Мінкульт ,Костел Монастиря Ієзуїтів,Департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради,Украина,Україна,Вінниця,Винница
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР