Петро Ілліч Гаман – найтоксичніший хабарник в Україні

Петро Ілліч Гаман – найтоксичніший хабарник в Україні
142624 ПЕРЕГЛЯДІВ

7 липня у Вільнюсі держсекретар США Ентоні Блінкен вкотре проголосив, що реформа судочинства і боротьба з корупцією нарешті повинні стати пріоритетами політики української держави. Всі ми про це знаємо, але виникає логічне питання: до чого тут черкаський хабарник Петро Гаман? Насправді, зв’язок тут є, причому прямий.

Подейкують, що тепер в американському посольстві українським можновладцям показують особливу «книжку» («файл») – такий собі дайджест судових процесів з очевидними ознаками правового нігілізму і корупції. (Вочевидь, соросята постаралися зібрати для своїх патронів відповідні матеріали). Так от судова справа колишнього голови Черкаського держкомзема П.Гамана, спійманого на хабарі ще в 2014-му році, там теж фігурує. Продемонструвати американський документ ми, звичайно, не маємо можливості, але докази «міжнародного розголосу» справи Гамана у нас є. До того ж тепер в юридичній спільноті України саме вона слугує свого роду зразком повного занепаду вітчизняного судочинства, її розбирають в науково-юридичних дослідженнях і починають розглядати як прецедент для винесення в майбутньому судових рішень за аналогічним складом злочину.

Для тих, хто ще не знайомий зі справою Гамана, коротко нагадаємо перебіг подій. Петро Гаман, колишній депутат дрогобицької райради, колишній 1-й зам черкаського губернатора по квоті президента В.Ющенка, а з 2013-го року очільник Держкомзема Черкаської області за призначенням Януковича, весною 2014-го року був взятий на гарячому співробітниками СБУ підчас отримання хабаря від фермерів у розмірі 57 т. дол. США готівкою.

Здавалося б, за таких обставин – задокументоване затримання підчас отримання хабаря — у корупціонера Гамана немає жодного шансу уникнути покарання, але… На подив звинувачення Соснівський районний суд м. Черкаси перекваліфікував злочин Гамана — хабарництво в особливо великому розмірі (ч. 5 ст. 368 КК України), яке карається ув’язненням на строк до 12 років з позбавленням права обіймати державні посади на строк до 3 років та конфіскацією майна, — на… дрібне шахрайство (5 років умовно). Під оплески всіх злодіїв України Гаман був звільнений в залі суду. Але на цьому юридичний цирк не припинився. В 2017-му році Апеляційний суд Черкаської обл. взагалі постановив закрити справу Гамана … у зв’язку з відсутністю складу злочину (!). Правовий абсурд був настільки очевидний, що прокуратура закономірно подала касаційну скаргу. Справа пішла на касацію у Верховний Суд, який постановив повернути її на новий розгляд до Черкаського апеляційного суду з вимогою дати корупційним діям Гамана належну правову оцінку. Але той проігнорував вимоги касації і вдруге виправдав злодія, обравши гроші замість правосуддя. Проте навесні 2021 року судді 3-ї антикорупційної палати Верховного Суду на шматки порвали виправдувальний вирок черкаської апеляції, згодом до їхньої ухвали приєднався і Кіровоградський апеляційний суд, який і повернув кримінальну справу з обвинувачення П.Гамана у хабарництві в особливо крупних розмірах до першої інстанції.

І це закономірно, адже Петро Гаман і його кримінальні справи стали сьогодні настільки токсичними, що ніхто ні за які хабарі не хоче уляпатися в цю купу корупційного лайна.

Річ у тім, що дехто з «поважних юристів», які всі ці роки «допомагали» нашому герою в боротьбі з правосуддям, вже поплатилися кар’єрою чи перебувають під слідством. Так на з’їзді суддів, що відбувся в березні 2021 року, повз посади члена Вищої ради правосуддя пролетів колишній суддя Вищого адміністративного суду України, а потім член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Володимир Бутенко. А саме цим прізвищем так хизувався Петро Гаман, називав Бутенко власною суддівською «кришею», яка мовляв в українських судах може викрутити все що завгодно. Але часи змінюються. Кришування корупційних оборудок Гамана набуло розголосу та дійшло аж до посольства ЄС в Україні. Це привело пана Бутенко до катастрофічних втрат. Пенсіонер Бутенко сьогодні вже нікому не потрібний. І «гаман» у поміч всім хабарникам від юстиції, які і надалі намагатимуться заробляти гроші на таких брудних справах.

До того ж, поки черкаські судді вкотре міркують, чи варто брати на лапу від вкрай токсичного Гамана, НАБУ вже зацікавилося його прізвищем у зв’язку з іншими кримінальними епізодами, пов’язаними з Міністерством у справах ветеранів України за статтями про розкрадання державних коштів в особливо великому розмірі і незаконне збагачення.

Хабарник – він завжди хабарник. Свиня багнюку знайде. Поки українські суди вирішували, що робити з черкаським злочином Петра Гамана, він, мотаючи строк умовного покарання, не знайшов нічого кращого, як вкрасти державні гроші, але тепер вже на рідній Львівщині.

Як відомо, в Україні діє низка державних програм допомоги учасникам АТО. Для таких людей без сорому і честі як Гаман вони стали прекрасним джерелом незаконного збагачення. Йдеться про санаторій «Карпатські зорі» (Дрогобицький район, село Модричі), який ще в 2017 році опинився у центрі скандалу навколо державних тендерів, під час яких Міністерства у справах ветеранів Украйни обирало санаторно-лікувальні заклади для наших воїнів та їх родин.

Історія про те, як Гаман із завхоза «Карпатських зорь» перетворився на директора і хазяїна, як зруйнував цю курортну перлину України, як привласнив банківський кредит, взятий на реконструкцію, — це окрема цікава тема. В даному ж випадку мова про те, як в 2016-2017 рр., отримавши на реабілітацію українських вояків і їхніх дітей більше 40 мільйонів грн, володар «Карпатських зорь» звітував перед Міністерством про сотні оздоровлених «мертвих душ», а реальних людей годував «з помийки» і дотримував в умовах, радше схожих на «концтабір». Всі ці визначення взяті з відгуків людей, які скористалися «гостинністю» пана Гамана і його молодої дружини. Вони спробували шукати правду у Дрогобичі і Львові та, як з’ясувалося, марно. Справа була зам’ята. Сам Гаман, у властивій йому манері хизуючись номенклатурними зв’язками, стверджував, що всі його кримінальні оборудки «порішає» впливовій у Львівській області клан Дунасів. Цікаво, чи згодні з цим екс миколаївський прокурор і екс-очільник кадрового департаменту тодішньої генеральної прокуратури Тарас Дунас та його брат Юрій, який фігурує серед співвласників «Карпатських зорь», чи Петро Ілліч як завжди бреше?

Сьогодні є всі підстави вважати, що і цей ганебний епізод з кримінальної біографії пана Гамана також отримає належну правову оцінку, причому найближчим часом. Дехто із поплічників Гамана в Міністерстві у справах ветеранів Украйни вже сидять під слідством, а сам він фігурує у відповідних кримінальних справах. Як ми вже зазначили, привласненням державних коштів в «Карпатських зорях» зацікавилося НАБУ і внесла цей епізод у план розслідувань. І це лише початок. Ми так вважаємо і тому, що сподіваємося на успіхи команди Володимира Зеленського у боротьбі з корупцію, і тому, що сама постать Петра Гамана як її уособлення, токсичність справ, пов’язаних з його ім’ям, серед правоохоронців, вимагають від слідчих, прокурорів і суддів зразково-показових дій і рішень. Ми не заздримо робітникам компетентних органів і юстиції, які в такій ситуації погодяться взяти від нього хабаря. Нехай порадяться щодо цього з паном Бутенко.

Можна висувати багато претензій до американців за їх втручання в українські справи, але хоча б в одному їхні вимоги до нашої влади сходяться з інтересами українського суспільства: хабарники і шахраї повинні сидіти за гратами.

ОРД


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: Петро Ілліч Гаман,Гаман,Гаман корупція,Гаман хабар,Володимир Бутенко,Тарас Дунас,Карпатські зорі
ПРЯМИЙ ЕФІР