СБУ повідомила 1294 підозри у корупційних злочинах за півтора роки

СБУ повідомила 1294 підозри у корупційних злочинах за півтора роки
4560 ПЕРЕГЛЯДІВ

За результатами роботи СБУ відкрито 983 кримінальних провадження і оголошено підозри 1294 суб'єктам корупційних злочинів протягом 2020-го та за 6 місяців 2021 року.

Про це заявив Голова СБУ Іван Баканов на координаційній нараді керівників правоохоронних органів з питань запобігання та протидії корупції.

"Корупція – один із механізмів, за допомогою якого країна-агресор намагається підірвати основи нашої держави. В умовах гібридної війни це така ж ефективна зброя, як танки чи літаки. Зважаючи на масштаби загрози, Служба безпеки приділяє боротьбі з корупцією особливу увагу", - наголосив Іван Баканов.

Загалом мова йде про 803 корупційні злочини, такі як одержання неправомірної вигоди, зловживання владою, привласнення та розтрата майна тощо.

Також повідомлено про підозру 336 службовим особам, а 39 посадовців вже засуджено.

Зокрема, найбільш резонансні приклади – оголошення підозри: ексголові Кіровоградської ОДА, який вимагав 1,3 млн грн хабаря; двом громадянам, які одержали 3,5 млн доларів за нібито сприяння у призначенні очільника цієї ж області; керівникам АРМА, котрі заволоділи майже 400 тис. доларів, які раніше суд арештував та передав в управління Нацагентству; колишньому міністру інфраструктури, через дії якого на 30 млн грн. зменшились надходження до держбюджету.

Окрім того, за матеріалами СБУ повідомлено про підозру ще 345 особам, які прирівнюються до посадовців, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування чи виконують організаційно-розпорядчі обов’язки в юрособах приватного права. 54 такі особи вже засуджено.

Значна увага приділяється протидії корупції у правоохоронній та судовій системах. Зокрема, оголошені 614 підозр співробітникам податкових і митних органів, Нацполу та Нацгвардії, оборонної сфери, міграційної та виконавчої служб, Міноборони та ДСНС тощо.

Голова СБУ повідомив, що спецслужба нейтралізувала 36 організованих злочинних угруповань, в діяльності яких брали участь посадовці різних рівнів.

Водночас дії правоохоронців прогнозовано викликають хвилю звинувачень від самих фігурантів кримінальний справ. Як приклад Голова СБУ навів ситуацію у столиці.

«Окремі представники місцевої влади, у тому числі київської, іноді люблять говорити про політичний тиск. Але давайте подивимось на факти: тільки з 2020 року відкрито 21 кримінальне провадження, пов’язане зі злочинами в органах столичної влади та на підприємствах, що їй підпорядковані. А у кримінальних справах фігурує ледь не половина департаментів КМДА. Тож насправді політика тут ні до чого. Ми просто робимо свою роботу. А від обшуків є один простий «рецепт» – не треба порушувати закон», - додав Голова СБУ.

ssu.gov.ua

Теги: СБУ, Служба Безпеки України,Іван Баканов, корупція,Украина,Коррупция,Україна,Баканов, Іван Баканов,Глава СБУ Иван Баканов,Иван Баканов,Іван Баканов Вікіпедія,Иван Баканов Википедия,Глава СБУ,СБУ, СБ Украины, СБ України,Служба безпеки,Служба безопасности,Служба безопасности Украины,КМДА,АРМА,Кіровоградська ОДА,Кировоград, Кировоградская область , Кіровоградська область,Нацгвардія,Нацгвардия, Нацполіція,ГУ Нацполиции,Нацполиция,Міноборони ,ДСНС,Минобороны, Минобороны Украины
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР